自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唉,其實八仔手機apps都可即時check transaction record架,不只wechat有

侯爵府

ddkaka 發表於 19-4-5 18:49
八達通冇得即時睇到比人扣咗幾多錢,其他電子支付都有得即時睇到扣咗未,有冇扣多,出錯機會少好多
...

八仔apps可即是check剛剛的交易記錄㗎

wcpcelia    發表於 19-4-6 18:17

珍珠宮

Lihoma 發表於 19-4-5 20:10
認同,用現金無記錄,好似仲無乜保障。

樓主可能未試過用現金會俾多錢或者找少錢跟住要拗數呢

珍珠宮

bks2014 發表於 19-4-5 20:48
我可以很負責任的向你証實,八達通, 微信支付,及支付寶都可以即時用app查詢消費記錄的

至於你有沒有下載ap ...

唔好講笑啦,呢啲咁複雜嘅嘢大部份香港人點會識用呀

水晶宮

HKITMan 發表於 19-4-6 09:01

我知,但手機要有nfc功能先得,唔係部部手機得

珍珠宮

回覆樓主:

用app睇到扣咗錢都未必係商户收咗铙架,因始终當時 connect出問题,每個電子平台都係有交易都即時在户口扣了錢先,才回訊號给商户,其間出了問题,便有以上情况出現,商户梗係查数後先比你攞货走啦,你揾佢就易啫,佢要追数時點搵你?比幾日時間人地做野啦,商户都試過以為見到客人過咗数,比佢走咗,轉頭八達通系統就自動取消呢单生意,所以出唔到单據時,係要查数確實。

伯爵府

vinyasa 發表於 19-4-5 18:11
今日去MxL買戲飛,嘟左八達通,部機響左,但職員話hang機,比唔到錢,咁我就比左現金買飛
買完飛去左拜山, ...

八達通visa master都叫追得到。wechat alipay你真係整定放棄。唔用為上

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

callmebabe 發表於 19-4-6 09:34
八達通visa master都叫追得到。wechat alipay你真係整定放棄。唔用為上

你無用過就唔好亂comment喇
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ddkaka 發表於 19-4-6 09:23
我知,但手機要有nfc功能先得,唔係部部手機得

樓主用android機, 好大機會有, 可能無裝啫
放下自在

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好多八達通機係下線模式,要舖頭收工清機再上數比八達通公司先可以查到有無錯款,之後再處理退款手續,比翻客戶係要啲啲時間。

如果用oepay app 轉數不成功大約30分鐘退回户口內,所有交易有晒紀錄。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

cattz288 發表於 19-4-6 09:38
樓主用android機, 好大機會有, 可能無裝啫

如果有裝八通達App就唔會比人收多咗錢唔知,其實解決方法就係咁簡單

侯爵府

HKITMan 發表於 19-4-6 09:01

我都有裝, 但同支付寶果種仔細, 完全兩回事。我支付寶有link up信用卡, 每次交易都有sms, 那怕只係幾蚊雞。

無意比較兩者,我坐車仍用八達通, 但其他係用多左支付寶, 唔覺得支付寶有幾大危險, 比純look卡仲安全啲。

水晶宮

我鐘意用現金喎!打開荷包就比到錢!

別墅

回覆樓主:

其實用現金冇紀錄,有argument 時仲麻煩又難追查。試過之前去街市買嘢,明明俾了張100蚊俾檔主找錢,個檔主唔知係太忙,有心定冇意,話只係收了我50蚊。口同鼻拗。 唔通我又可以 學樓主咁樣推斷話用現金好麻煩,保障唔到消費者?
其實每樣支付方法都有佢嘅優劣處, 無話邊個好過邊個,試乎大家嘅心態點樣用

象牙宮

danielbb2 發表於 19-4-6 11:19
其實用現金冇紀錄,有argument 時仲麻煩又難追查。試過之前去街市買嘢,明明俾了張100蚊俾檔主找錢,個檔主 ...

係!街市買野用cash真口同鼻嗌!10蚊話5蚊, 今朝都差d找少錢! 可以用到8達通都盡用! 不過doo之前要睇清楚銀碼囉!
放下自在

象牙宮

幸福花 發表於 19-4-6 10:05
我鐘意用現金喎!打開荷包就比到錢!

唔鍾意! 找錢, 又會找錯! 大銀碼又會比人jeep! 散銀又唔願收
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 19-4-6 11:31
唔鍾意! 找錢, 又會找錯! 大銀碼又會比人jeep! 散銀又唔願收
...

完全同意,
仲要帶咁多cash 出街,
現金多又驚被人打刧。

珍珠宮

cattz288 發表於 19-4-6 11:31
...

冇錯,真係好難服侍

珍珠宮

alfreday 發表於 19-4-6 09:42
好多八達通機係下線模式,要舖頭收工清機再上數比八達通公司先可以查到有無錯款,之後再處理退款手續,比翻 ...

正正因為離線,速度才快。

不過現今科技,要查咁耐已過時。

因為 mobile network 已發展得很好,又便宜

伯爵府

試過比$50現金,對方話係$20。
要追,重煩!

首頁

尾頁

跳至