自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

ahlungko 發表於 19-8-25 23:33
我眼花嗎??
我估佢講嘅係佢 前妻 和 親生兒 (我記得係仔,唔係好確定) 。

侯爵府

maomaofafa 發表於 19-8-25 23:19
有家人住三藩市,試過屋企對面酒吧畀人亂槍掃射40幾搶死咗20幾人,不過好彩無搞到佢。但佢話三藩市已經算係 ...

不過呢兩位都唔係住咩有錢人區域,算窮

伯爵府

畀面勳章

uns 發表於 19-8-25 23:37
你點知架?

公開的秘密吧~
我地既特首屋企人都攞英國護照,中國/香港只係呢班人攞權力金錢既地方

子爵府

viviencwc 發表於 19-8-25 22:46
太好啦,有真人問:
你住邊個州?
有無俾人歧視?當你二等公民?

住東岸,做文職,生活沒有香港般忙

大宅

viviencwc 發表於 19-8-25 22:34
朋友話想移民美國,但我諗緊中美角力,
有咩問題,美國會否脅華人以令中國?

其實美國地方咁大,總有地方係安全、亦有地方不安全。
朋友老公有offer去Boston 工作,上年朋友帶埋女過去讀書,生活不知幾寫意,係悶啲咁囉

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

nintendo 發表於 19-8-25 23:11
應該係睇完秋天的童話,以為 NY 好雜。

牛頭角順嫂又出嚟發表偉論

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

度度都有雜的地方,就好似你叫我夜晚晚去深水埗d住宅有車房的橫街行,我真心唔敢

wcpcelia    發表於 19-8-26 11:11
wcpcelia    發表於 19-8-26 11:11

男爵府

回覆樓主:

我c6有美國護照,但我堅決唔會過去,因我討厭美國係國際上的無恥。我都好想知道,而家有邊個地方係相對生活模式岩土生土長香港人生活,有冇呢個相對比較好既樂土呢?

琥珀宮

caryfox 發表於 19-8-25 23:37
我估佢講嘅係佢 前妻 和 親生兒 (我記得係仔,唔係好確定) 。

佢同前妻柯玲玲婚姻得3年,佢地冇仔女,柯移民英國。習傳有個仔係美國,唔係太信。

男爵府

大力大力 發表於 19-8-25 22:48
就算喺紐約,尤其是黑人區,夜晚係唔敢出街的, 其他地方自己諗~
...

纽约咁大,除非你係黑人啦,如果唔係都唔會走去住黑人區啦。老一輩唔識英文就住唐人街多,後生既都簡好既學區,好學區治安當然好好多,有錢既住Park Slope, Bayside, Long Island等地區

申利,我喺NY住咗30年

子爵府

maomaofafa 發表於 19-8-25 23:36
話十時後唔出街係波士頓果個,佢話唔安全

Sorry, 我無寫得好,無分段。

我意思可能係Boston,10pm後唔出街係因為鋪頭已經關門(我估都要視乎住嘅社區)我無住過Boston,所以唔清楚

但係如果係sf,尤其是多華人社區,就唔同啦!因為10pm後仲有k唱,有宵夜食

子爵府

SandyKL 發表於 19-8-25 23:00
美國持槍唔使申請攞牌,暴徒隨時攞槍掃射。而且睇吓新聞,美國種族歧視嚴重。

不過,未試過唔死心,鍾意 ...

美國有的州持槍要有登記喎。

伯爵府

SandyKL 發表於 19-8-26 00:03
佢同前妻柯玲玲婚姻得3年,佢地冇仔女,柯移民英國。習傳有個仔係美國,唔係太信。
...
前妻移民英國果然都係移民派

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

大量中國人移民加拿大定居,溫哥華、多倫多幾近被他們「佔領」,影響當地人的日常生活,而磨擦亦頻頻發生。加拿大中文媒體近日報道,一名華人女子在溫哥華列治文市(Richmond)一個停車場,其車輛被一名白人女子碰到,華人女子聲稱對方叫她「中國人回到屬於你們的中國」,並且以「支那豬(Chink)」侮辱她,引發當地的華人不滿,但白人女子卻反指華女刻薄在先。而當地警方已接獲舉報,正在調查事件。

侯爵府

姬絲汀汀 發表於 19-8-26 00:01
我c6有美國護照,但我堅決唔會過去,因我討厭美國係國際上的無恥。我都好想知道,而家有邊個地方係相對生活 ...

可以試下深圳, 有需要回港也方便

子爵府

jacobkit 發表於 19-8-26 00:12
大量中國人移民加拿大定居,溫哥華、多倫多幾近被他們「佔領」,影響當地人的日常生活,而磨擦亦頻頻發生。 ...

新聞一則

仲有詳細內容我唔post了

但可以說全球安全又舒服的外國地區已有好多好多大陸人,澳洲la英國la美國la 加拿大la

度度都唔like 中國新移民,香港人移過去都當你係中國新移民

大宅

jacobkit 發表於 19-8-26 00:01
度度都有雜的地方,就好似你叫我夜晚晚去深水埗d住宅有車房的橫街行,我真心唔敢
...

同意!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jacobkit 發表於 19-8-26 00:01
...

我住北區,有晚買完宵夜返屋企,路邊見到有啲南亞裔落緊貨,個下其實個心有少少驚比南亞裔嘅新聞洗咗腦

子爵府

姬絲汀汀 發表於 19-8-26 00:01
我c6有美國護照,但我堅決唔會過去,因我討厭美國係國際上的無恥。我都好想知道,而家有邊個地方係相對生活 ...

新加坡

琥珀宮

bopomofo2405 發表於 19-8-26 00:07
美國持槍要有登記喎。

你講果的係非法。

我講嘅係攞牌喎,唔係登記喎,香港冇攞牌,係唔可以買。

首頁
12345...12

尾頁

跳至