自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我搵到個師父啦 佢以家係馬來西亞 自從疫情佢就返唔到台灣 原來元朗個度係佛堂 佢交左比個師姐 佢好少黎香港
佢話前幾年都想搞除名 但要搵律司 佢又唔識人 所以作罷。佢叫我比d時間佢 除名無得急 話幫我寫封信證明此物業無收租 唔會賣 問我可唔可以同政府解釋到 因為佢人唔係香港 好難做到嘢

侯爵府

waic 發表於 20-6-18 09:52
嘩,咁都得 ,你老豆住租嘅公屋嗎?

唔係!住其中一個家姐屋企,不過之前一直攞津貼!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

樓主,唔好意思,以下說話可能你未必鍾意聽,但你必須知道。
1. 香港物業業權以契約為準,不論業權人有否出資,樓契上有名就係業主,份數多少視乎樓契內條文。
2. 「轉名」「除名」都屬於物業轉讓,要支付釐印,業權人身故除外。
3. 香港買賣樓宇登記制度健全,行之已久,所有物業買賣都須在田土廳登記,絕大部分契約都經律師樓簽訂,很難存在「簽個名就做左業主」的情況。
4. 事件發生在八十年代,伯母當年已是一個四五十歲成年人,除非證明當時身體或精神狀況缺損,很難在「不知情」「不了解」情況下做了業主。
5. 業權人就是業權人,有否從物業獲得租金或收益,不會影響業權。

子爵府

JulieMay 發表於 20-6-18 09:57
我搵到個師父啦 佢以家係馬來西亞 自從疫情佢就返唔到台灣 原來元朗個度係佛堂 佢交左比個師姐 佢好少黎香 ...

似係想將個波交返比你喎

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我搵到個師父啦 佢以家係馬來西亞 自從疫情佢就返唔到台灣 原來元朗個度係佛堂 佢交左比個師姐 佢好少黎香 ...

你叫師傅点都好
盡快返香港搞返佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

waic 發表於 20-6-18 07:54
借樓主post 一問,我親戚有層自住樓,但冇咩積蓄,佢快要到65歲了,諗住申請老人高津,但問題來了,佢家族 ...

佢阿哥唔除名, 咪叫你親戚用一半業權賣樓囉
到時你親戚一個唔該行走
佢D子女當遺產承辦
問下佢阿哥係咪真係唔攪

wcpcelia    發表於 20-6-18 14:43
mimi199188    發表於 20-6-18 14:36
天朗氣清

男爵府

回覆 TinyTomato 的帖子

男爵府

waic 發表於 20-6-18 09:46

佢哥冇結婚冇仔女,就係因為咁,所以父母走後都一直住係個度, ...

本身佢有無仔女,個單位如果佢哥去左,層樓歸邊個?如果搞唔掂咪安老逆按揭

mimi199188    發表於 20-6-18 14:36

大宅

回覆 龍貓車 的帖子

政府呢D真係做得唔好,資源係浪費左
呢家係張床都休息~~好舒服

伯爵府

政府做野係跟法律文件規則,唔係師父寫封信話乜就乜。個個有物業都寫信去解釋。如政府咁就信信 咁咪好唔得閒?睇怕最終受影響的只有你家人(津貼被暫停),師父無影響,

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

waic 發表於 20-6-18 07:54
借樓主post 一問,我親戚有層自住樓,但冇咩積蓄,佢快要到65歲了,諗住申請老人高津,但問題來了,佢家族 ...

一係叫阿哥補貼返畀你親戚,一係等70歲至申請喇。

我有親戚差唔多情形,唯有等到70至申請,但佢70生日前,已走左喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆樓主:

可否申請逆按揭?

水晶宮

回覆 米腸 的帖子

同意,最好連內地都查到,公平點。

男爵府

yan_yan_mummy 發表於 20-6-18 10:04
樓主,唔好意思,以下說話可能你未必鍾意聽,但你必須知道。
1. 香港物業業權以契約為準,不論業權人有否出 ...
我媽媽以家老退化 但當年係清醒。真心想幫師父
媽媽後生生無唸過會住公屋ga

子爵府

JulieMay 發表於 20-6-18 03:02
事原有日老人津貼福利會打比我話查到媽媽1980年係元朗有樓 係3個聯名 要我解釋 如果唔係要收返以往政府比佢 ...

最怕唔止cut現有津貼,公屋,仲要追返之前的租金差額

子爵府

回覆樓主:

嘩! 好大鑊呀,過去咁多年收過嘅長者津貼,社署有追溯權? 幾十年條數好大喎 !

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

事原有日老人津貼福利會打比我話查到媽媽1980年係元朗有樓 係3個聯名 要我解釋 如果唔係要收返以往政府比佢 ...
甘就快的賣左佢1/3份喇,快做呀唔係政府告你地.................明白嗎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

有拍賣行接來做,唔難

男爵府

tingting2200 發表於 20-6-18 13:07
最怕唔止cut現有津貼,公屋,仲要追返之前的租金差額
唉....遲d會搵律師

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問下免費法律諮詢啦,睇情形,有得打既。不過,律師費會好金,唉﹗真係好人難做喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
12345...6

尾頁

跳至