婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Astra00 發表於 21-7-4 08:00
你奶奶有幫你手上車,你先不唱佢者。我不信佢不幫你上車,你仲咁口響。不是個個咁好彩有件人性化仲幫心抱 ...

佢個個仔都有幫買樓,我哋係幫得最少果個。

伯爵府

sinohk33 發表於 21-7-4 08:49

我信有好奶奶,我媽都係一個好奶奶, 阿嫂都話 我媽好過佢阿媽 ,好為仔女著想。 佢都有幫啲仔上買樓上車 ,雖然唔多, 調返轉我媽抽到居屋,我兩哥都幫手供 。阿嫂坐月佢都有整嘢畀我阿嫂食,仲教埋我阿哥整添。 所以我阿嫂嗰個禮拜日都會返我媽到, 煮飯我哋食, 仲唔肯收錢 ,唔計較。
我親眼都見好多朋友都有好奶奶。

伯爵府

回覆 cathngai 的帖子

我舊同事同佢奶奶感情好好,好似兩母女咁, 我哋有乜活動燒嘢食,佢好多時都帶埋奶奶黎。佢奶奶曾經提過想同佢一齊住,佢同奶奶講, 相見好同住難, 唔想同住之後感情會變差, 佢奶奶好明白, 冇再提出。我另一位朋友係街坊, 佢有乜好嘢都會買埋畀新抱, 又教佢地啲工人姐姐煮嘢,有幫手湊下孫, 佢 啲新抱都好錫佢,好尊重佢 , 佢哋經常有family day。
我都有啲朋友做咗奶奶, 佢哋都唔敢對新抱多說話, 啲新抱有要求佢哋幫手湊孫 ,佢哋都會盡量安排。 新抱點教仔,佢哋唔會多說話 ,佢哋話新抱邀請佢去佢哋屋企度食飯,係bonus, 佢會好欣慰。

大宅

sinohk33 發表於 20-10-12 20:26

我又冇同奶奶住,又唔使靠佢凑女,佢有三個新抱,睇醫生 ...

反而想知道
試下同佢住
要靠佢湊孫
要睇佢頭做人。。。
冇比錢你上車
甘你仲會唔會唱佢?

男爵府

最憎佢做咗嘅野唔認,一日到黑講大話(emoji)⋯⋯
違規簽名-超版代刪

水晶宮

sinohk33 發表於 21-7-4 08:49

幫多幫少都有幫你比舊錢先啦。

我那件奶奶係幫空氣。一毛錢都沒借出幫手。(當然我都不希罕,起碼不會比人唱成世要佢幫手先買到樓。)

水晶宮

KARORO1030 發表於 21-7-4 16:48

反而想知道

人地針不吉到肉又點會知痛?不燒到埋身緊口響架。

伯爵府

回覆 Astra00 的帖子

我都畀針拮過我生B去私家,我奶奶叫我去政府留返啲錢補身, 我當然冇理佢啦, 生完坐月我自己一早買定嘢補身, 佢就同我講使鬼咁補呀,食多啲飯就補啦,我以前邊有補呀因為初生B我又要返工, 要靠佢得閒上嚟睇住個姐姐, 當然要揸頸就命, 我一路同B沖涼到著衫,佢一路鬧唔停, 唯有當佢唱歌 當然還有其他..... ,令到我有產後抑鬱
我先生叫我就下佢阿媽,有乜唔高興 , 返屋企先向佢(我先生)發洩, 久而久之也影響我哋夫妻關係, 我幾乎想離婚。
阿媽前幾年走咗, 我好感觸, 其實我奶奶比起其他 都不是太差, 起碼佢有幫我照顧個女,別我安心返工, 呢幾年見佢到咗身體差咗, 心裏都有啲不安! 我現在搬遠咗, 我都鼓勵我先生多啲同佢兩老飲茶, 當然我好少出席, 現在見面佢對我嘅態度好咗

水晶宮

cathngai 發表於 21-7-4 23:56
回覆 Astra00 的帖子

我都畀針拮過我生B去私家,我奶奶叫我去政府留返啲錢補身, 我當然冇理佢啦, ...

我那回覆不是回緊你。我係回另一個受奶奶資助買樓那個。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我99以前對我唔好,但自從99一場大病後態度就有所改變。宜家我反而係覺得d姑9麻煩過99

伯爵府

Astra00 發表於 21-7-5 13:18
我那回覆不是回緊你。我係回另一個受奶奶資助買樓那個。
我知呀
雖然事隔咁多年, 阿女都成年了, 看見各位jm嘅留言, 引起我想當年, 所以順便呻下

男爵府

Astra00 發表於 21-7-4 22:32
幫多幫少都有幫你比舊錢先啦。

我那件奶奶係幫空氣。一毛錢都沒借出幫手。(當然我都不希罕,起碼不會比 ...

比錢補貼買樓就係好奶奶?
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

複式洋房

sinohk33 發表於 20-10-12 20:26

我又冇同奶奶住,又唔使靠佢凑女,佢有三個新抱,睇醫生 ...

係你個奶奶好,你無見過d 極品奶奶,有無聽過坐月食饅頭 栗米,臨生幾日之前見紅作動叫你坐西鐵去醫院,整既薑醋唔係我食嫁係用黎招呼親戚,我自己過來人試過曬,但我每個月都比成萬蚊家用佢,又買名牌手袋和鑽石耳環比佢,佢都對我好仆街嫁,係你奶奶好人幫你上車,唔係個個都會嫁

水晶宮

Amyw.. 發表於 21-7-10 17:24
比錢補貼買樓就係好奶奶?

唔係話俾錢買樓就係好奶奶,至少都叫做咗一件好事先。我嗰件呢樣嘢都做唔到,仲伸隻腳踩我阿媽,話我阿媽買間咁嘅垃圾樓俾我細佬。

水晶宮

nicole12345 發表於 21-7-13 00:05
係你個奶奶好,你無見過d 極品奶奶,有無聽過坐月食饅頭 栗米,臨生幾日之前見紅作動叫你坐西鐵去醫院,整 ...

完全同意,有啲極品奶奶真係,你唔惹佢,佢喺度惹你,成日Trouble Maker。唔知咩居心。咁唔捨得個仔,唔想個仔成家立室,就米俾佢結婚啦,又要懶大方比個仔結婚,又要成日話個仔有老婆冇老母。唔知咩心態。咁最好佢個仔孤獨終老,咁係咪happy ending啊?

複式洋房

Astra00 發表於 21-7-13 16:29
完全同意,有啲極品奶奶真係,你唔惹佢,佢喺度惹你,成日Trouble Maker。唔知咩居心。咁唔捨得個仔,唔想 ...

同埋仲要d 野唔關佢事佢都要插把咀埋黎,有次C6 忍唔住話佢(唔關你事唔好出聲,我教緊你做人,唔好做嫁兩)跟住佢就唔出聲

洋房

回覆樓主:

佢個仔有咩事咩都話我
濕疹佢唔記得搽嘢話我唔幫佢搽
感冒買藥佢食又話我亂俾藥佢食
餐盒放工攞返嚟唔記得放去廚房又話我唔幫佢攞
我都要返工我自己都未搞掂咩都話我,我胃痛頭痛肚屙都無人俾藥我食,我都喺自己買藥炸,你個仔喺人我唔喺人

複式洋房

bigballbaby 發表於 21-7-13 18:16
佢個仔有咩事咩都話我

我會唔忍佢,佢就係覺得你好恰先至得寸進呎,我會答佢自己有手有腳唔識得自己去做,到時如果萬一我唔係到咁佢咪變左廢人,同埋你c6 都要幫你出聲,c6 出聲佢都會無咁囂張

水晶宮

nicole12345 發表於 21-7-13 16:43
同埋仲要d 野唔關佢事佢都要插把咀埋黎,有次C6 忍唔住話佢(唔關你事唔好出聲,我教緊你做人,唔好做嫁兩 ...

同意。但小心你老公窒佢媽的時候,將來話佢有太太沒阿媽。我那件成日咁寸。

水晶宮

bigballbaby 發表於 21-7-13 18:16
佢個仔有咩事咩都話我

我會直接應佢,佢有手有腳不識自己處理?又不見佢服侍我?

首頁

尾頁

跳至