自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

我唔想香港靠打疫苗來控制疫情,寧願好似大陸咁用最原始而有效的方式,現階段邊隻疫苗都唔安全,點解政府要推市民去冒險?

伯爵府

親子王國15週年勳章

明年都未必會打
打咗又係要戴口罩
加上本來隻菌係會令人唔舒服,但經過一年,病徴起碼知,年青死亡率唔係太高
最怕打咗其他嘢入身體,再中其他唔知有乜反應,可能仲衰,d疫苗可能對 Covid 有用,但冇人知會唔會產生其他問題

pswongaa    發表於 20-12-13 00:11

用戶要求終止服務

牛年勳章

Paris 發表於 20-12-12 05:42
一係唔打,打就打中國,傳統做法,呢篇有講

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-55251508

英國嗰隻仲傾緊,未買
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

MICLOH168 發表於 20-12-12 07:47
唔係好明,輝瑞好似係德國同美國研發, 而家里兩個國家都疫情嚴重, 水深火熱, 首批疫苗送去比英國人打, ...

香港買嘅係國內生產,復星生產嘅

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

PacoMum 發表於 20-12-12 07:54
如果免費既係無得揀,不過就算以往去私家打疫苗都無得揀,咩 藥廠都唔知啦
...

平時私家打疫苗,可以問醫生邊間藥廠出
未經許可,請勿轉載

侯爵府

所有官員打先,唔使爭。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jolps 發表於 20-12-12 08:08
我唔想香港靠打疫苗來控制疫情,寧願好似大陸咁用最原始而有效的方式,現階段邊隻疫苗都唔安全,點解政府要 ...

當然最好係睇定d喇! 問題係香港人點做到國內防疫規格呢?零確診? 好似天方夜譚咁
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大將軍 發表於 20-12-12 08:15
明年都未必會打
打咗又係要戴口罩
加上本來隻菌係會令人唔舒服,但經過一年,病徴起碼知,年青死亡率唔係太 ...

都唔係架! 最近好多40+好嚴重, 仲喺icu搏鬥緊
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

現階段兩隻都唔打. 留返比高危前線打左先.再觀察下.

伯爵府

過一年半載睇下接種後遺症先決定

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實當年嘅特敏福都係喺疫症之下急急推出, 都係好多流言,又話食咗有幻覺,又話會點又話會點

子爵府

2024年龍年勳章

syyysc 發表於 20-12-11 10:50
今時今日,仲有人覺得外國月亮特別圓

係吖,中國疫苗係曾出過一次某地發生過期疫苗嘅問題,但就有查出即刻回收。有人將呢個記足一世。。。

但外國疫苗打咗,死咗人,個疫苗都照向市面注射~~~D人又選擇性忘記~~

時代在進步,錯誤在糾正,有D人就永遠停留原地,甚至倒退。

唔敢講中國疫苗就百分百唔會出問題,但中國負責任嘅態度已經唔係以前,中國人嘅命比外國值錢了~~睇政府肯先犧牲經濟救人命,不計成本控制疫情,而歐美係將人命尤其是老人家嘅命放埋一邊就知。

pswongaa    發表於 20-12-13 00:12

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Happy_hk 發表於 20-12-12 08:57
係吖,中國疫苗係曾出過一次某地發生過期疫苗嘅問題,但就有查出即刻回收。有人將呢個記足一世。。。

但 ...
所以咁講,今次中國對付這個疫症的態度和做法,係有效加強國人的愛國心,真係給人民看到國家係重視人的生命.
而疫症過後,經濟好快重啓.

珊瑚宮

我唔想香港靠打疫苗來控制疫情,寧願好似大陸咁用最原始而有效的方式,現階段邊隻疫苗都唔安全,點解政府要 ...

講明自願性質,無人迫你打
點叫政府推市民去冒險呀

公爵府

咁中國疫苗有無公怖有無人死同有咩副作用?
如果乜資料都無,我一定唔會打中國疫苗。

象牙宮

9157 發表於 20-12-12 08:52
過一年半載睇下接種後遺症先決定

如果香港唔係疫情嚴重, 真係唔駛咁急! 可惜香港既抗疫能力無國內咁強
放下自在

男爵府

但 ...

同意你所講,但大把人仲以為中國仲係廿幾三十年前乜嘢都隱瞞嘅國家,國家已經進步,但好多人自己唔進步,思想停喺廿幾三十年前

伯爵府

cattz288 發表於 20-12-12 09:07
如果香港唔係疫情嚴重, 真係唔駛咁急! 可惜香港既抗疫能力無國內咁強
如果做到大陸咁就最好,可惜香港政府廢,反政府人士又多,好難做到

水晶宮

但 ...

永遠停留以前

水晶宮

大陸唔係零確診,但佢地一有個案,會果斷封小區,香港做唔到

香港需要重啟經濟,商貿,過完年,失業率更高,所以想全民接種,當然市民有權選擇

不過,各國出入境估計都要出證明已接種

首頁
12345...6

尾頁

跳至