自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

vivibabyvivi 發表於 20-12-31 10:01
衛斯理有寫過啲神其喺係外星人,其實我覺得好make sense
我老公都講過

琥珀宮

Lillianlillian 發表於 20-12-31 19:32
以下只是我小小嘅諗法, 有得罪請不要介意
有史以來, 任何各類型嘅宗教, 無論係我哋覺得好或者唔好嘅所謂邪 ...

當年毛澤東就係攪個人崇拜而被推翻,佢將自己神化去鞏固自己嘅地位與權力
以前讀中史老師都有講過呢樣野,但冇咩切膚之痛,當故仔咁聽
2019開始明白邪教嘅恐怖,成個香港都好似撞左邪咁

琥珀宮

OM123321 發表於 20-12-31 10:35
問題係, 我相信造物主, 並誠心敬仰他. 却不相信由人所組成的教會, 這也是枉然嗎?

...

應該係話信仰係唔需要一大班人一齊去信

琥珀宮

arron媽 發表於 20-12-31 15:25
但係衛斯理都信咗耶穌好多年了。
信耶穌和信有外星人, 其實並不矛盾。
...

你指嘅衛斯理係倪匡?佢講過話相信上帝係外星人,即係佢唔覺得上帝係神,入教做會員,將來得到佢保護,呢個係我相信佢嘅入教心態。

男爵府

babyhoi 發表於 20-12-31 16:17
猶太教、基督教、
伊斯蘭教個神係同一個黎架

應該話佢地係同宗,基督教係由猶太衍生出來,基督教信the father, the son and holy spirit 但猶太教 信YHWH(the God of Abraham, Isaac, and Jacob and the national god of the Israelites)唔承認耶穌係神

PS我對宗教信仰認識不多。不過喺猶太人公司做咗10幾年,公司有個rabbi 有時傾計聽返來

大宅

vivi3719 發表於 20-12-31 23:48
應該話佢地係同宗,基督教係由猶太衍生出來,基督教信the father, the son and holy spirit 但猶太教 信YH ...
Rabbi是什麼?

點解猶太教唔認耶穌是神?

大宅

babyhoi 發表於 20-12-31 16:17
猶太教、基督教、
伊斯蘭教個神係同一個黎架
好像伊斯蘭教都有耶穌、摩西、瑪莉亞呢啲人物,但是亞拉係咪等於上帝,我就不清楚,有冇人知?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Catty2020 發表於 20-12-30 02:07
耶教話上帝是世界上唯一的真神,但是聖經裡面的故事都好似只是圍繞中東一帶國家嘅,都冇乜提及其他國家(如 ...

舊約中的神只是以色列(猷太人)的神, 幫他們搶土地、殺死敵人、 甚至屠城滅族, 血染舊約, 又怎會係愛全世界人?

新約的多位作者是image consultant/PR天才, 將神國際化, 成為愛全世界人的神,比起一個小國, 全球衆籌都籌多幾千萬倍錢, 是門大生意, 有錢賺又可控制信衆的思想行為, 中古時代甚至影響政治

人用神的名做了很多好事, 亦做了很多壞事

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Catty2020 發表於 21-1-1 00:49
Rabbi是什麼?

點解猶太教唔認耶穌是神?

rabbi是猶太教神父

猶太人相信神之子會戰勝其他國家, 是個善戰的民族英雄, 會為他們帶來無尚的光榮,
而不是毫無反抗能力地被殺死的耶穌.
他們仍在期待神之子誕生, 帶領以色列成為強國

伯爵府

回覆樓主:

講真身邊九成都係為宗教分申請小學,明明會去睇相求簽擺風水陣,點知下一年就已經話上堂要入教 有些人揾朋友做Godfather godmum又入教

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Catty2020 發表於 20-12-30 02:38
回覆 D..D 的帖子

偏偏依家個trend是越來越多華人信耶教,尤其是基督教教會好像越開越多 ...

因為為左跑數,要多啲信徒先有課金 所以咪狂開教會囉!
基督教天主教成日話其他係邪教,佢地啲信徒唱歌唱到喊同舉哂手,咪一樣係迷信!!!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

babybabyu 發表於 21-1-1 01:20
講真身邊九成都係為宗教分申請小學,明明會去睇相求簽擺風水陣,點知下一年就已經話上堂要入教 有些 ...

最憎呢啲家長。
但偏偏因為甘又比佢有5分,呢5分係official認證。
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

lemontea520 發表於 21-1-1 02:25
最憎呢啲家長。
但偏偏因為甘又比佢有5分,呢5分係official認證。

所以而家世代都係大多靠【埋堆】我自己就佛系做自己 都會有迷信的時候,睇下流年運程書

大宅

Catty2020 發表於 20-12-31 02:09
除了這段經文有提及外邦人,聖經有沒有章節会讲上帝也會愛護和保佑其他的民族嗎?

如果上帝只屬於以色列, ...

約 翰 福 音 3:16-17

[size=1.2]16 「 神 愛 世 人 , 甚 至 將 他 的 獨 生 子 賜 給 他 們 , 叫 一 切 信 他 的 , 不 至 滅 亡 , 反 得 永 生 。

[size=1.2]17 因 為 神 差 他 的 兒 子 降 世 , 不 是 要 定 世 人 的 罪 ( 或 作 : 審 判 世 人 ; 下 同 ) , 乃 是 要 叫 世 人 因 他 得 救 。

提摩太前書 1:15

基 督 耶 穌 降 世 , 為 要 拯 救 罪 人 。 這 話 是 可 信 的 , 是 十 分 可 佩 服 的 。

新的原意係叫以色列人帶領其他民族一同歸回神, 他愛世上每一個人^_^

珍珠宮

Mrs.Luckycat 發表於 20-12-30 04:37
無所謂啦,一邦外星人到地球收門徒,求其揀一個民族開始。

我一直信所謂嘅 上帝或者係耶穌都係外星人
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

lemontea520 發表於 21-1-1 02:24
因為為左跑數,要多啲信徒先有課金 所以咪狂開教會囉!
基督教天主教成日話其他係邪教,佢地啲信徒唱歌唱 ...

係呀, 教會根本就係一盤生意為咗錢咪收多啲信徒希望多啲奉獻囉
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

我夠唔明信佛點解初一十五食齋?而唔係每日唔食

公爵府

vivibabyvivi 發表於 20-12-31 10:01
衛斯理有寫過啲神其喺係外星人,其實我覺得好make sense

哈哈,我突然諗起「變型金剛」嘅「博派」,在古代人眼中,就係神/天使。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

我朋友話。。曾經感受到神蹟。所以對耶穌深信不疑。

公爵府

小詠 發表於 21-1-1 09:17
我一直信所謂嘅 上帝或者係耶穌都係外星人

上帝/耶穌/佛祖/外星人...統統都是弱小人類尋找庇蔭的一種稱呼而矣。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁

尾頁

跳至