自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆 KenChung_FB 的帖子

我希望到時可排到打科興;

珍珠宮

我唔係馬後砲,亦無話邊隻好。
只想起朋友之前話只會打科興,我就真係咁答佢 - 外國疫苗的side effects同數據你哋知道後話唔打,但科興的你哋又知幾多?會唔會外國仲比較公開透明?
結論就係,大家都係講個信字,睇你心底偏向信邊隻,邊個國家

男爵府

msms0118 發表於 21-1-13 11:51
新冠疫苗接種者只能保護自己不發病。 意味有人接種後仍然會「無症狀感染」,亦不等於不會傳染給別人,只是 ...

所以之前有講打完都要繼續戴口罩,避免感染左仲傳俾人。

珍珠宮

.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

HKITMan 發表於 21-1-13 08:38
巴西正討好美國
可能造假整低個數

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

效用咁低都買1億劑?

巴西總統博索納羅(Jair Bolsonaro)的政府不再對中國疫苗持批評態度,已同意購買至多1億劑由科興控股生物技術有限公司(Sinovac Biotech)研發的新冠疫苗。目前拉丁美洲正面臨假日後新冠病例激增的局面。

https://cn.wsj.com/articles/%E7% ... 8%8B%97-11610326511

Cindy    發表於 21-1-13 17:39
msms0118    發表於 21-1-13 15:02
ginevra    發表於 21-1-13 14:55

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

同時,巴西訂咗一億劑科興。Actions speak louder than words.

msms0118    發表於 21-1-13 15:02

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

MsBusy 發表於 21-1-13 13:28
效用咁低都買1億劑?

巴西總統博索納羅(Jair Bolsonaro)的政府不再對中國疫苗持批評態度,已同意購買至多1 ...

一邊話效用低但自己買一億劑,其實系咪想人地唔好買,甘自己可以買多D同平D?甘似果D一路話D野唔好食但自己就博命甘食。

jessiemom    發表於 21-1-13 16:02
msms0118    發表於 21-1-13 15:03

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

水晶宮

白毛毛 發表於 21-1-13 13:11
我唔係馬後砲,亦無話邊隻好。
只想起朋友之前話只會打科興,我就真係咁答佢 - 外國疫苗的side effects同數 ...

邊隻疫苗打咗有機會死亡或面癱就一定會揀佢

珍珠宮

ddkaka 發表於 21-1-13 14:21
邊隻疫苗打咗有機會死亡或面癱就一定會揀佢

知道啦,你的意向相信大家都好清楚。
我仲未決定打唔打,打邊隻。有排未論到我,到時先再睇最新的資料數據去揀

水晶宮

白毛毛 發表於 21-1-13 14:24
我仲未決定打唔打,打邊隻。有排未論到我,到時先再睇最新的資料數據 ...

其實各打各最好唔駛爭

大宅

白毛毛 發表於 21-1-13 14:24
我仲未決定打唔打,打邊隻。有排未論到我,到時先再睇最新的資料數據 ...

珍珠宮

KenChung_FB 發表於 21-1-13 10:18
之前好多人支持架,最好身先士卒帶头先打
我老闆打左, 暫時未死, 但佢返內地都依然要隔離. 但暫時佢仲OK. 佢話內地政要都打左, 即係即便佢無用, 但副作用都唔會死咁囉

男爵府

有打疫苗有保護,我就點都會接種疫苗,會選科興疫苗。

小時候在學校都打過:「滅活疫苗」和「減毒疫苗」,接種疫苗後對我不會有壞影響。
滅活疫苗如甲型乙型肝炎疫苗 、 小兒麻痺症疫苗。
減活疫苗/減毒疫苗如麻疹、流行性腮腺炎及德國麻疹混合疫苗。

許樹昌教授稱,中國科興製造的covid-19疫苗屬於滅活疫苗,該技術應用於季節性流感疫苗多年。

許樹昌透露,當首批新冠疫苗抵港時,香港政府會要求市民接種後,在現場逗留監察約15分鐘才可以離開。 現場醫護亦會準備好腎上腺素針劑,萬一出現100萬分之1副作用,加以急救與照護,注射腎上腺素後便能將過敏反應逆轉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MsBusy 發表於 21-1-13 13:28
效用咁低都買1億劑?

巴西總統博索納羅(Jair Bolsonaro)的政府不再對中國疫苗持批評態度,已同意購買至多1 ...

效用50%, 訂一億劑
算唔算想謀害五千萬國民

天朗氣清

珍珠宮

回覆樓主:

「負責設計巴西臨床測試的布坦坦研究所的高層說,巴西的測試參與者主要是在疫情嚴重爆發時期的前線醫護人員,亦包括長者,因此難與其他測試的結果直接比較。」

第一:呢個係疫情嚴重災區,貼近主戰場的實戰結果。其他兩隻mRNA疫苗都沒有提供差不多背景的對比數據。

第二:巴西當地已經出現新變種病毒,目前尚不清楚對疫苗的效力有多大影響。(同樣情況適用於英國)根據流感疫苗的經驗,疫苗品種錯配會顯著影響效果。大家最好做好心理準備,全球第一代新冠疫苗可能不足以應付突變而來的第二代/三代變種病毒。現在疫情最嚴重最危急的國家,很有可能已經有變種病毒在產生作用。

珍珠宮

tinlong22 發表於 21-1-13 16:09
效用50%, 訂一億劑
算唔算想謀害五千萬國民
可能係原本想訂五千萬劑, 而家要訂夠一億劑

公爵府

小肥兔 發表於 21-1-13 12:30
都係個句, 把口話只有5成, 但身體是誠實的, 就買咗1 億劑自用

認同

侯爵府

香港傳媒只會將佢想你知,嘅嘢報導出嚟

https://finance.sina.cn/tech/202 ... tech=1&from=wap

全文自己入去睇.

節錄關於巴西數據
在巴西的III期临床研究结果分别公布了这样一些数字,首先是疫苗对重症和住院的保护率达到百分之百,对于就医的保护率,志愿者得病之后要去医院看病的保护率达到了78%。对于高危人群医护人员的保护率,总体上也达到50.3%。

首頁
12345...8

尾頁

跳至