自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

lingluk1306 發表於 21-2-27 18:18
要keep住做復位運動, 雖然好辛苦, 但做得多移返正,就康復。YouTube 有條片講耳石復位,我跟住佢做左幾次 ...

跟伯伯條片做幾次就好返晒,幾年後都冇復發過,但以前一次都冇嘔過的,平日正正常常,只是唔可以抬高個頭,一抬立即暈,暈到唔扶嘢會即跌。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

pearlypui 發表於 21-2-27 22:56
Oh 佢點解話你唔係既?好多JM都介紹 等我又試吓 thx

因為搵唔出原因,咁就叫我試下做復位,好多人都係咁,做完會好d, 就叫我做,睇下會唔會好。但我去個日本身都唔暈,所以做左兩下醫生就話我唔係移左位。

大宅

0q.cathy 發表於 21-2-28 08:32
因為搵唔出原因,咁就叫我試下做復位,好多人都係咁,做完會好d, 就叫我做,睇下會唔會好。但我去個日本身 ...

我睇家庭醫生 唔知係咪hea 我
我問佢係咪耳石移位 佢話我耳仔乾淨 唔係耳石症
請問你食左幾耐先好番? 有無咩唔做得?

大宅

me920 發表於 21-2-27 23:03
咁你點解唔繼續食?

因為食左一劑 當晚彎腰發作 第二日去左睇西醫 所以食左西藥 停左中醫 過左幾日又發作 去睇另一個中醫調理 佢就話血氣唔夠 話之前果個中醫既藥唔岩 依家主要針灸+補血氣調理

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

pearlypui 發表於 21-2-28 10:42
因為食左一劑 當晚彎腰發作 第二日去左睇西醫 所以食左西藥 停左中醫 過左幾日又發作 去睇另一個中醫調理 ...

以我理解,如果係頸椎病,除了拉頸外,開的藥也是補血氣,血氣好自然快啲好。

大宅

me920 發表於 21-2-28 11:17
以我理解,如果係頸椎病,除了拉頸外,開的藥也是補血氣,血氣好自然快啲好。

...

請問你拉左幾多次頸?要唔要覆診?
要唔要做啲咩改變頸椎?有無醫生資料?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 pearlypui 的帖子

我拉左一次, 食藥就前後10日左右, 因為拉完也不是即時好......同我地睇左兩個中醫所以我也不介紹啦, 只係分享經驗

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

pearlypui 發表於 21-2-28 10:38
我睇家庭醫生 唔知係咪hea 我
我問佢係咪耳石移位 佢話我耳仔乾淨 唔係耳石症
請問你食左幾耐先好番? 有 ...

我仲未完全根治,我睇近專科,仲keep住大半年見一次醫生。 我係一有壓力或訓唔好就翻發,或講突然翻發所以訓唔好。
我食左大半年,見都無咩野,停左幾個月,上星期又突然發作,我又食返,我都唔知幾時可以斷尾,但呢隻野對我係夾的,因為我最先係買細樽試,食左一星期左右已經覺得精神好左,二星期左右已感覺到脫髮少左(洗頭時),停左一陣會發現脫髮多返少少。我有同人講,有朋友都試,但食完無特別感覺,所以我建議你試,買細樽試,每個人都唔同。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

pearlypui 發表於 21-2-27 18:41
Oh.. 請問食滋補奇珍食幾耐?
o
上網睇話無藥食 西醫有無俾藥你食?

醫生會比止暈止嘔藥,但唔做復位都係唔掂。
我睇黃x信,貴但好。
有人跟網上自己做都得,咁應該所有耳鼻喉醫生都識,第二次番發我試過搵收平的醫生,但唔係好掂,最後都係搵番黃。
我唔敢自己做,驚轉錯方向耳石越碌越出。

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

yk2 發表於 21-2-28 03:05
其實不用吃這些,中醫中有時腸胃太濕也會影響導致的,找另中醫調理一吓吧!很快有效果的。
...

我唔夾中醫,試過咳睇中醫,成個月都唔好,咳到肺癆咁,睇西醫一食抗生素三日好番。
大肚睇中醫,把脈都聽唔出我有咗。
又試過睇中醫調理,睇咗幾個月都無用,個醫師話我虛耗哂。
以上所講都係出名嘅中醫,所以我已經放棄睇中醫了。

首頁

尾頁

跳至