自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔小學和中學的比賽,全部都是學校揀人+學校俾錢,我地自己無俾過錢。

子爵府

pauljr 發表於 21-10-7 10:27
認真問,可以介紹不用報名費的比賽嗎?坊間好似唔多。

我只知道,有啲比賽,學校推薦係會免收報名費/參賽 ...
Pm咗1X個俾你,有填色、繪畫、海報,有大有小。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

aigoma 發表於 21-10-7 15:22
Pm咗1X個俾你,有填色、繪畫、海報,有大有小。

Thx

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

jaycee_mami 發表於 21-10-7 15:03
我仔小學和中學的比賽,全部都是學校揀人+學校俾錢,我地自己無俾過錢。
...

其實我好少報比賽,除非學校叫到

大宅

aigoma 發表於 21-10-7 10:31
收報名費正常。
我講係幾多%有金、銀、銅、一等、二等……同有比賽班,差不多參加就有獎嗰種,有獎杯、獎牌 ...

咁set 目標要拿金囉!

翡翠宮

牛年勳章

我女上年參加咗個書法比賽,學校介紹唔使錢,諗住試下,點知參加親既都一定派獎,不過要買cert買盃就要俾幾百蚊,我無買,但賺咗個成績表比賽獎項紀錄

翡翠宮

牛年勳章

aigoma 發表於 21-10-7 14:16
都係咁想~
但公開賽勝出,-句也冇問過,呢類大多數不用錢,有報名費也不高,一般家庭都可應付參加,而且又 ...

你自己報名其他唔使錢比賽,得獎學校承認嗎?
如果認咪自己參加免費比賽

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-10-7 10:29
比賽都要報名費,校際都要啊
咁的確,比賽有堅有流,但唔去流嘅儲吓經驗,又點面對堅嘅呢?(當然,有本事 ...

認同. 參加一/兩個比賽, 等孩子們見識一下"什麼是一山還有一山高".

在流嘅得到獎, 增加一下自信, 下次可以定立高一些目標, 再參加堅嘅.

男爵府

回覆樓主:

我囡10年前俾1千蚊報名費,鋼琴比賽,全中國香港澳門嘅學生參加,話郎朗細過都參加過呢個比賽,咪乜獎都冇啦,唔一定俾錢就一定win呀,參加得呢啲比賽,個個都有實力呀。
校際音樂節又唔同,質素參差,好似唔使報名費,我見好多學生冇準備嘅都上去比賽。

水晶宮

早幾年啲歌唱比賽就好多都唔駛報名費,贏咗亦唔駛俾錢買獎盃,依家唔知

男爵府

aigoma 發表於 21-10-7 09:58
坊間好多比賽都俾錢參加,幾百蚊一次,又要上比賽班。
學校班家長,佢哋小朋友成日參加呢類比賽,次次冇金 ...

點會次次冇金也有銅?得3個人參加?比賽唔比錢邊個會搞?邊個比賽唔需要識合埋雙眼比錢就冠亞季?朗誦節都要比賽費啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你講華夏杯、港澳杯。呢類比賽分初賽、晉級賽、總決賽,初賽免費。

每年參賽總人數的5%、25%、50%分別金、銀、銅。金獎最高分頭3位,就係金獎、銀獎、銅獎。

初賽入圍可以參加晉級賽、總決賽。而家係疫情可能會網上進行, 以往去到總決賽,會在深圳進行。

我仔一年級到六年級,每年會参加初賽、晉級,同總決賽。

小一、二係我自己報名參加。到小三,因為每一次得獎,都會將奬牌、證書交學校,會記優點。因為咁我仔入咗數學校隊,小三開始經學校報名,唔需要再自己畀報名費。

其實唔一定人人有獎 ,記得我仔同學,佢有份參加,但係初賽已經得唔到獎,所以冇入到晉級和總決賽。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我囡有參加朗誦,但學校甄選,我比錢! 托賴囡都不負眾望,其實比D上台經驗佢,個人會自信好多,有限錢

公爵府

2024年龍年勳章

aigoma 發表於 21-10-7 19:01
睇完大家回覆都知道答案,唔講啦,自己都講得唔好、表達得唔好,我想講係認受性唔高,私營咩方位、咩中心、 ...

唔使唔好意思 我無意得罪!
就如之前所講,學術派嘅比賽一定受重視,有市場就自不然要收錢去搞大規模;以前我哋小學幾好,唔鼓勵要特別上比賽班(當然有家長自己在外報名上堂),只揀校內有潛質學生去參賽,個人賽就家長俾,團體賽學校俾,由老師自己免費訓練,成績會係學校登校網、校刊。但去中學面試,除咗音樂運動,唔係間間睇呢啲唔係主科嘅全港公開大賽獎狀,始終都係校內成績名次重要,有獎狀只算係錦上添花,申請表唔使留白咁多。

珍珠宮

happymama11 發表於 21-10-7 16:55
你講華夏杯、港澳杯。呢類比賽分初賽、晉級賽、總決賽,初賽免費。

每年參賽總人數的5%、25%、50%分別金、 ...

記優點咁好?我地乜都冇。不過今年學校選佢做校隊兼學校代表。咁我仔都好中意玩數學比賽嘅。

男爵府

比賽張請評判,又要租場地整獎盃,收報名報都應該。有d比賽係好易拎獎,對一d冇乜信心既小朋友,會有鼓勵作用

珍珠宮

mami2000 發表於 21-10-7 16:11
我囡10年前俾1千蚊報名費,鋼琴比賽,全中國香港澳門嘅學生參加,話郎朗細過都參加過呢個比賽,咪乜獎都冇 ...

去年參加校際音樂節,一組36人,123名各一,80分以上merit,90以上honour,都不容易。我哋學校只睇123名

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

aigoma 發表於 21-10-7 15:01
睇完大家回覆都知道答案,唔講啦,自己都講得唔好、表達得唔好,我想講係認受性唔高,私營咩方位、咩中心、 ...

介意永遠在自我心中
隨波逐流定做返自己

你絕對有得揀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女通過學校報校際音樂節, 但自己比錢, 家長自帶仔女去比賽, 比賽完要返學. 其實, 都系一個經驗.

另外, 試過學校老師叫參加校際朗誦節, 家長同意, 學校一條龍安排, 報名/Training/錄影.

子爵府

Stella.b 發表於 21-10-7 16:19
點會次次冇金也有銅?得3個人參加?比賽唔比錢邊個會搞?邊個比賽唔需要識合埋雙眼比錢就冠亞季?朗誦節都 ...

我女細個參加個d真係次次有奬。
金銀銅,優異。之後睇返個list,分到好細,有d係k1組,k2組咁分。
金都有10幾人,銀最多好似見過有30人。總之唔係幾個人。
所以我明樓主講邊d比賽。

唔係一般校際,政府搞個d。

首頁

尾頁

跳至