自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-9 22:54
同樓上講一樣,我爸接受唔到新事物,落街都怕,好似周圍都唔俾佢入,連行去舖頭買外賣都唔敢。我叫佢在店 ...

根本就係, 有時覺得香港既長者連基本尊嚴都冇

男爵府

kit7266 發表於 22-5-9 21:45
老人家用唔慣智能電話, 好多時要撳好多次先撳到number, 撳好耐先打到電話用到發忟。
想買個部新比佢, 有 ...

我家長者帶兩部手機出街,一部舊式手機,打出打入用,一部紅米$699,嘟安心出行用,一開機個畫面淨係得安心出行一個app,冇辦法,手震震,紅米平平哋,同佢講跌咗都唔驚。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

吉蒂0603 發表於 22-5-10 09:08
我姑奶就係買呢類襟制電話俾我奶奶,電話相素低反應又遲鈍,老人家又眼濛手震,對焦唔到qr code。
...
係,唔好買,我老爸就係用呢款,螢幕細,安心出行個畫面更細,LOAD得慢,個鏡頭喺下面,好難對準,如老人家矮細,要拎到好高,拎高更難睇到/對準,入食肆時我幫佢整,我都覺得有難度,何況眼朦手震嘅老人家

子爵府

minniemouse131 發表於 22-5-10 10:51
係,唔好買,我老爸就係用呢款,螢幕細,安心出行個畫面更細,LOAD得慢,個鏡頭喺下面,好難對準,如老人家 ...

其實,一部佢哋老人家用開嘅2G手機用嚟日常打電話,俾部清機佢哋去街嘟最好。
我姑奶買呢類低智能電話俾我奶奶,攪到佢連電話都打唔倒,出入處所又嘟唔倒,2G卡已cut,返唔倒轉頭。
實情係我幫佢買物資,或者陪佢去,照填紙仔和帶紙本針卡

珍珠宮

kit7266 發表於 22-5-9 23:18
回覆 fanny590 的帖子

教左好多好多次, 掃code 要離開少少唔駛貼近, 今日識左, 聽日又唔記得, 一係安 ...

將個CODE印出來, 係屋企叫佢得閒就掃, 掃出掃入

水晶宮

吉蒂0603 發表於 22-5-10 09:08
我姑奶就係買呢類襟制電話俾我奶奶,電話相素低反應又遲鈍,老人家又眼濛手震,對焦唔到qr code。
...

你姑9同我姑9可能係朋友!

樓主show 出來的摺機,只方便老人家打電話,要襟番個安心app 出來係比 「正常」smartphone 複雜,d字又放唔大,而且個鏡頭係近乎掃不到qr code (連針卡都掃唔到)。

建議樓主用呢部摺機打電話好喇,用另一部正常舊機做安心或帶針卡出街.

子爵府

birdbird 發表於 22-5-10 13:47

我一早講,佢哋姊弟(我老公)妹唔聽又唔信,老人家出行煩咗,又話她少去街,其實因為疫情和怕嘟嚟嘟去唔識,自責自己老好無用。佢哋做仔女又扮唔知唔理,難為我最呢位順民新抱,做私家看顧護陪出陪入,老人家總要出街,定期覆診去醫院更要嘟,無人幫好慘。

男爵府

birdbird 發表於 22-5-10 13:47

我無show 到摺機款, 只係想問下有冇jm 介紹老人啱用安心出行手機。

男爵府

minniemouse131 發表於 22-5-10 10:51
係,唔好買,我老爸就係用呢款,螢幕細,安心出行個畫面更細,LOAD得慢,個鏡頭喺下面,好難對準,如老人家 ...

請問係咪用緊voca 和泰 v540 呢款? 還是Doov R19?

珍珠宮

開心吸收勳章

greyson 發表於 22-5-10 10:48
我家長者帶兩部手機出街,一部舊式手機,打出打入用,一部紅米$699,嘟安心出行用,一開機個畫面淨係得安 ...

請問係咩型號嘅紅米機?喺邊度買,因見豐澤果D冇咁平,想買部比媽媽用,佢平時只是覆診才出街,想買部平平地,thx

瑪瑙宮

大廚勳章

losttoa 發表於 22-5-9 21:52
其實我媽就咁帶針紙出去

我阿媽都係搞唔掂個電話

帶咗張打出嚟兩針嘅紙出去囉。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-5-9 22:39
只有受過呢種苦至明白有幾無奈,成件事其實好悲哀
每次講親老人家點點點,總有人衝出嚟話識長者用手機買股 ...
終於有人同我諗法一樣啦.

男爵府

藍眼 發表於 22-5-10 15:33
請問係咩型號嘅紅米機?喺邊度買,因見豐澤果D冇咁平,想買部比媽媽用,佢平時只是覆診才出街,想買部平平 ...

9A,我係衞訊買

珍珠宮

開心吸收勳章

greyson 發表於 22-5-10 20:40
9A,我係衞訊買

thx,等我都去睇下

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

kit7266 發表於 22-5-9 21:45
老人家用唔慣智能電話, 好多時要撳好多次先撳到number, 撳好耐先打到電話用到發忟。
想買個部新比佢, 有 ...

離一離題,如果唔見咗針紙,但上載左入手機,怕手機失靈,係咪去返醫生度攞一張紙?要唔要俾錢?

男爵府

回覆 emily22 的帖子

問番診所好d 喇。有d 醫生要收, 有d 唔駛。

男爵府

藍眼 發表於 22-5-10 22:19
thx,等我都去睇下

我見TVMALL有得賣,仲係$699。不過去衛訊買,你有咩要求佢會幫你搞晒,唔使自己整。

男爵府

fanny590 發表於 22-5-10 12:11
將個CODE印出來, 係屋企叫佢得閒就掃, 掃出掃入

唔係想像中咁易, 我教左幾個月, 自問已經好有耐性, 無話過佢一句。
開機要解鎖,老人家都要開好耐。
撳安心出行, 指唔正個位,又停多三秒畫面既話,app 出哂陣下陣下畫面, 跟住就唔識搞。(頁面已經剩係得安心出行)
老人家手指冰凍或有繭, 輕觸式畫面sense 唔到, 連打電話數字都撳唔到,見佢撳左成個鐘都打唔到。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

greyson 發表於 22-5-11 00:24
我見TVMALL有得賣,仲係$699。不過去衛訊買,你有咩要求佢會幫你搞晒,唔使自己整。

...

你評估下長者攪唔攪得掂先
我爸係攪唔掂,結果部機俾咗我媽
尤其安心出行一定要解鎖,無得唔set密碼, android機又成日叫update盛盛

珍珠宮

虎到金來勳章

kit7266 發表於 22-5-11 07:20
唔係想像中咁易, 我教左幾個月, 自問已經好有耐性, 無話過佢一句。
開機要解鎖,老人家都要開好耐。
撳 ...

所以我先至要買部摺機,唔駛教接聽同收線,仲要有快速鍵,好似長按1係我,2係個仔。。。。內置安心,我諗住寫低程序,貼係電話度,點按入去揾安心,等佢去到食肆或者超市,有好心人都容易幫忙。。

首頁

尾頁

跳至