自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

days.bb 發表於 22-8-24 10:02
想請問琴係咪都係佢大個左自學?
姐係細個有學其他樂器,大個自學結他,琴都唔會難?
...
幼稚園階段學琴, 小學就學管, 已經識睇譜同樂理, 琴好易pick up番, 結他就有上網睇片自學...

侯爵府

牛年勳章

如果唔急嘅,俾啲時間小朋友認識下聽下唔同樂器演奏出嚟嘅聲音,自己鍾意邊種。有時聽人講比較難,我仔玩兩種樂器,第二種係transposing instrument 本身亦唔少人話佢perfect pitch學會有困擾,亦有人話太細學手指或氣唔夠,但小朋友而家學得好開心,因為佢好鍾意件樂器嘅聲音

子爵府

回覆樓主:

跳舞係首學,因為佢好鍾意跳

樂器有音感,唔一定學得好,因為樂器好多野記,首選係鋼琴,因為係最易

樂器好多小朋友就算有興趣學,學學下好易放棄

子爵府

Natalie625 發表於 22-8-24 10:41

樂器有音感,唔一定學得好,因為樂器好多野記,首選係鋼琴,因為係最易

明白多謝大家既回覆

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bb630 發表於 22-8-24 10:19
你指音感強是不是有perfect pitch?如果你仔係perfect pitch, 學弦樂非常有優勢,我仔就是有perfect pitch ...

我女係perfect pitch
學琴學琴8級
學小提琴學過兩次(隔開多年,轉過老師)始終都係無興趣
因為彈琴撳落去個音一定啱,佢好討厭小提琴為咗拉啱音反複咁練,又話條頸攰

侯爵府

days.bb 發表於 22-8-24 07:57
六歲男仔,節奏感強,日常好鐘意跳舞,音感唔錯,個子不高
音樂老師建議佢學既樂器有
小提琴,大提琴,小 ...

敲擊。

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

借位一問, 其實點先為之音感好呢?

男爵府

回覆樓主:

我其中一個仔有perfect pitch但佢節奏感好差,彈鋼琴都好難聽 另一個冇perfect pitch但節奏感好就彈得好d
我覺得彈琴佢地都冇咩發展空間,又多勁人,叫佢試學其他又唔肯

男爵府

回覆樓主:

如果吹奏類樂器,係咪一上堂就要自己買樂器,衛生問題好難用公共樂器嘅試堂?

子爵府

ChaBean 發表於 22-8-24 11:22
我其中一個仔有perfect pitch但佢節奏感好差,彈鋼琴都好難聽 另一個冇perfect pitch但節奏感好 ...

想請問一下 通常有兩個小朋友以上既家長 學樂器會揀唔同定一樣好。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

你講小號 圓號 我即刻要 google

我覺得太細 管樂未必 handle 到

小提琴先!

子爵府

3Qlove 發表於 22-8-24 11:28
你講小號 圓號 我即刻要 google

我覺得太細 管樂未必 handle 到

我頭先睇咗樓上JM 分享介紹既youtube 介紹,圓號吹出黎都好好聽心動

男爵府

days.bb 發表於 22-8-24 11:25
想請問一下 通常有兩個小朋友以上既家長 學樂器會揀唔同定一樣好。

鋼琴可以共用,其他都要各自一件樂器,可以睇興趣各有各學,我覺得學同一樣野有比較唔係咁好,除非年紀差好多

男爵府

我囡係學大提琴,係我揀俾佢學,我覺得拉大提琴係坐喺度拉,而小提琴要側起條頸傍住個琴,好似有啲辛苦。
你仔而家6歲開始學,到大啲時都要換個大啲嘅琴,老師會提你。
吹奏嘅樂器我唔熟,但我覺得係要識運用呼吸同換氣,又好似好難學。
我囡識拉大提琴,之後入左弦樂團,定期有演出活動。

男爵府

鐘意跳舞但要學樂器?變咗靜態?完全浪費了專長。
體操同跳舞才適合佢,如果真係要學,打鼓比較動態,節奏感強,也適合跳舞。

男爵府

ASP2019 發表於 22-8-24 10:19
完全同意。

幾個識音樂朋友,都係學琴先,學好咗(考到8級)或者有相當音樂知識(學足兩、三年),先學多 ...

我囡係先學鋼琴,考左3 級試後,就開始學埋大提琴。
大提琴上左幾堂,老師話我囡可以報考3 級試(大約半年後),我都好驚訝,原來佢學開鋼琴,識睇樂譜,音準節奏感都強,所以好快上手。
好多好學校都不計鋼琴,要每個學生都學一種樂器,我當時就揀左大提琴。

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我仔本來都係學鋼琴先,鋼琴老師發現佢有perfect pitch, 我就俾佢試埋violin, 點知佢一學就從此愛上,連鋼琴都唔理,偏晒去小提,我就由佢啦,但如果可以的話其實兩樣一齊學最好。

男爵府

mami2000 發表於 22-8-24 11:47
我囡係先學鋼琴,考左3 級試後,就開始學埋大提琴。
大提琴上左幾堂,老師話我囡可以報考3 級試(大約半年 ...

係啊
有音樂底既人,加上興趣,學其他樂器好快上手架。

男爵府

Natalie625 發表於 22-8-24 10:41

係架,學架人多,但學到上高級既人不多。

好多人唔夠堅持(有d係小朋友,有d係父母),又唔練,整整下,就會好多理由(如兼職唔到學業),就唔學架啦。

首頁

尾頁

跳至