自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

萬能叔叔,入錢好easy。但係有錢啲錢直得滯反而不斷彈返出嚟

水晶宮

幾萬都唔得?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

baby-bath 發表於 22-9-30 18:45
因為同老人家入唔想分幾次

老人家戶口有個後生嚟入大量現金,非常有可疑
講真,老人家照計唔會突然有一大筆現金,妳最好証明返個資金來源,例如係另一個同名銀行戶口現金提取嘅交易記錄。否則你分批入都有機會俾銀行懷疑你洗黑錢,到時你點解釋都留唔返個戶口。

珍珠宮

bmuimami 發表於 22-10-1 18:39
幾萬都唔得?

現金喎!又唔係做零售生意,無端端點會有咁多現金先?銀行要求合理解釋好正常。

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-10-1 09:52
用網上銀行過數去老人家戶口,現金用食錢機入自己戶口。

呢個做法比較行得通,或者一半直入老人家戶口,一半入自己戶口,過幾日先過數。
如果一日突然有好多錢入(而平時沒有),銀行就會懷疑。

珍珠宮

大力大力 發表於 22-9-30 18:50
銀行逼客人用存款機、減少櫃枱操作。

唔係樓主今次被拒主因。今次係個職員嘅反洗黑錢操作。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實只係循例問啫,照直回答就得。

幾萬現金啫,例如話老人家驚疫情排隊,儲埋幾月仔女既家用至入,就得啦。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

ckl38 發表於 22-10-1 10:30
邊間銀行?
如中銀,每次可入十萬或200張紙幣,如超過就再排隊就可以了! ...

大新銀行,每日只可入2百張,唔係每次,係每日

珍珠宮

幾多?我入4萬冇問

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

中國銀行同恆生銀行入10萬現金無問題無人問喎。。

子爵府

回覆 baby-bath 的帖子

我試過係B銀行攞錢去獅子銀行入都俾獅子銀行問入嚟做咩
又要解釋又要俾出數紙俾佢影低做紀錄

我都覺得好大陣象

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SARIDON 發表於 22-10-1 19:43
中國銀行同恆生銀行入10萬現金無問題無人問喎。。

其實循例要問既,除非一直有咁多錢既往來啦。

某間銀行早幾年畀人捉過,罰左500萬。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

複式洋房

有,每月例行公事

子爵府

my005 發表於 22-10-1 18:51
其實只係循例問啫,照直回答就得。

幾萬現金啫,例如話老人家驚疫情排隊,儲埋幾月仔女既家用至入,就得啦 ...

就係儲埋我地比佢既零用,一次過入返銀行

子爵府

minisheep 發表於 22-10-1 20:02
回覆 baby-bath 的帖子

我試過係B銀行攞錢去獅子銀行入都俾獅子銀行問入嚟做咩

就係獅子銀行,啲仔女比錢老人家點有証明呀

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家啲銀行有上限, 上次公司唔知話想入幾十夢, 計過要派好多人去

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby-bath 發表於 22-10-1 21:59

因為報稅、証明比錢父母做生活費?

有鬼人查你、有冇真係比咩。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

baby-bath 發表於 22-10-1 21:59
咁你地咪拎返啲現金, 直接過數畀老人家囉!

人地問你資金來源咁你有冇答? 如果答唔出, 超過 5 萬零用錢忽然又入返銀行, 其實都真係幾奇怪。

子爵府

係要俾證明㗎!
上次我媽咪拎50萬做定期,寫本票要收佢錢,佢咪拎現金,點知銀行要佢俾資金來源證明,要影低銀行簿先俾佢入,仲話要搵經理批,下次唔俾入架啦!

複式洋房

淨係知道人民幣有每日限額;原來港幣都係㗎?

首頁

尾頁

跳至