自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

cbeyond 發表於 22-11-20 09:32
D人講到錯晒, 俾人捉到,就發難渣, 無乜野的

Sorry delete 返,我係想回另一個JM,唔係想回你呀!

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 22-11-20 09:34
我唔知發生乜嘢事,唔通佢sell NMN?

閣下sell緊NR
不斷話NR同NMN一樣喎
主題講緊NMN呀, 疑似seller人士

珍珠宮

whyyou 發表於 22-11-20 09:10
可能佢驚你搶咗佢個NMN 達人個位做所以咁緊張

講返主題,好多人只係認識NMN,唔知道NMN 係補充細胞嘅NAD+。NAD+ 水平會隨著人體老化而下降,因此補充NAD+,就會令細胞重新添注動力(理論係咁)。而NAD+嘅補充劑,常見嘅係NMN 同NR,基本上兩者效果相若,有人話NR好,亦有人話NMN好,其實好唔好,自己試過先至知。

不過有一樣係肯定,香港嘅NMN價錢係偏貴,外國網站平得多。

我嘅Supplements 多數iHerbs買,有人又神經質,原來分享非NMN嘅 Supplements 係會比人批鬥,好恐怖。好喇,都係唔講咁多

PS:我41樓係想回你,但手殘tag 錯專家 [/smil

子爵府

MissMaMa 發表於 22-11-20 09:52

講返主題,好多人只係認識NMN,唔知道NMN 係補充細胞嘅NA ...

講得好詳細

珊瑚宮

回覆樓主:

睇清楚先講
NMN同NR有分別
唔好當生產商係儍, 係一樣, 點解唔推NR

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 22-11-20 09:52

講返主題,好多人只係認識NMN,唔知道NMN 係補充細胞嘅NA ...

閣下都幾無品, 首先起晒槓話人天真係你
話人錯係你(其實自己唔識)
話人sell NMN亦係你
自己離題, sell NR, 就話人批鬥你
厚顏xx到新點

大宅

回覆樓主:

大家唔好拗, 各人喜歡. 喜歡NR 就買NR, 喜歡 NMN 就 NMN. 大家各自做功課.

男爵府

https://scienceresearchwellness. ... -between-nmn-and-nr

呢度都有講

我有食開NR 所以入來睇。 NMN 同 NR 一樣都係precursors。 簡單啲講兩樣嘢都可以補充番NAD+ level,不過NMN molecular size 大啲。

NR 方法係用vitamin B3 嘅NR 再轉話NMN然後提升NAD+ level。

NMN方法就直接食然後提升NAD

近期有研究指出因為NMN size 大啲令到無咁容易轉化, 而且NR 係vitamin , NMN 唔係。

珍珠宮

minimirror 發表於 22-11-20 10:37
https://scienceresearchwellness.com/blogs/wellness/what-are-the-differences-between-nmn-and-nr

呢度 ...

謝謝資訊,有用

珊瑚宮

minimirror 發表於 22-11-20 10:37
https://scienceresearchwellness.com/blogs/wellness/what-are-the-differences-between-nmn-and-nr

呢度 ...

文章近最尾講左, 去到小腸的Slc12a8,NMN更易轉化, 更易吸收, NMN比NR穩定

However, recent research has now discovered a gene called Slc12a8, which creates a specific NMN transporter that carries NMN through the cell membrane so that it can be directly absorbed into the cell². As the NMN molecule is easier for the body to convert into NAD, due to less conversion requirements, it is now thought that NMN is more stable than NR¹.

現在NMN技術,已經可以去到Slc12a8,當然要睇, 未必隻隻可以。

珊瑚宮

bbchu0316 發表於 22-11-20 10:32
大家唔好拗, 各人喜歡. 喜歡NR 就買NR, 喜歡 NMN 就 NMN. 大家各自做功課.

NR & NMN我都識人食緊, 年齡相若。
食NMN個位,效果明顯過NR個位。
不過,NR方便買到, 價錢又平, 佢都keep住食

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

最近聽過一個科研嘅發佈會,其中提到係科研初步結果 ,數據比新冠疫苗少好多

男爵府

回覆 cbeyond 的帖子

NMN 比較直接啲,照理應該好啲,我用NR 因為係vitamin ,打算年紀再大先用NMN

侯爵府

nice1314 發表於 22-11-20 09:14
我吃了好几個月NMN, 感覺睡眠好了一點,(狂吃几天)體重沒增加!

哪隻??

男爵府

同意,拗乜,有啲人喺好buy nmn的

珊瑚宮

蘭開夏道 發表於 22-11-20 14:17
同意,拗乜,有啲人喺好buy nmn的

你自己無買咩

男爵府

說得對,有人喜歡NR 就分享NR, 有人鍾意NMM就講NMN, 各自分享,點解聽到別人唔係分享自己心中所想的,就要留攔人!

珊瑚宮

回覆樓主:

好彩唔係分享傳銷產品咋
傳銷人員分分有分享

男爵府

cbeyond 發表於 22-11-20 14:21
你自己無買咩

有買,但唔喜歡會員之間有爭抝,心平氣和咪好囉

伯爵府

拗撬係吾好,但二位post出嚟既資料好有用,我都細心睇吓先。btw我由7月中開始食,so far so good

首頁
12345...9

尾頁

跳至