自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

PaPa 發表於 22-12-13 14:02
密切接觸者要每天報告快測結果。
確診者是否也要每天報告快測結果?
密切接觸會收到sms 有link 每日要申報,
確診就兩日一線就可以報出關。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mercurycc 發表於 22-12-13 14:12
咁奇怪,我地上網報完,
即收隔離令,
我安心即轉紅碼,

頭先打去嗰個小姐啲語氣鬼咁冷漠,感覺好似我哋打嚟做乜?今日都第四日囉,你係要嘅…幫你重新申請!類似係咁嘅語氣囉

象牙宮

Horsebbj 發表於 22-12-13 13:56
這個樓主口中所講嘅「朋友」情況, 有保留
你提醒左,佢成日係唔清唔楚,
又話朋友,唔知真定假,
咁岩申請攞完,完全唔係佢講回事。
為開post 多。

象牙宮

happymama11 發表於 22-12-13 14:15
頭先打去嗰個小姐啲語氣鬼咁冷漠,感覺好似我哋打嚟做乜?今日都第四日囉,你係要嘅…幫你重新申請!類似 ...
可能每個職員唔同,你地情況點轉陰未?
係咪計返4日定從新計?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mercurycc 發表於 22-12-13 14:21
可能每個職員唔同,你地情況點轉陰未?
係咪計返4日定從新計?

唔係,因為佢都有問我哋攞嗰個隔離拎個編號!
咁當然唔會重新計算,只不過佢哋嘅態度好似係既然你4四日前都唔需要囉,咁點解四日後仲要打嚟攞物資?好似覺得我哋有少少多餘左,好似人有我有咁嘅心態嘅語氣囉
我個仔仲未轉陰。我同老公係密切接觸者,等埋聽日快測都係陰性嘅話,我哋就檢疫令完咗㗎啦!

象牙宮

happymama11 發表於 22-12-13 14:23
咁當然唔會重新計算,只不過佢哋嘅態度好似係既然你4四日前 ...
就係食到尾唔夠才攞,
你估個個想要呢d物資咩,
我都唔想攞,但出唔到街,
有多好過唔夠啦!

chyush    發表於 22-12-14 11:54

大宅

happymama11 發表於 22-12-13 14:23
咁當然唔會重新計算,只不過佢哋嘅態度好似係既然你4四日前 ...

好少5日內轉陰,比多幾日啦。

男爵府

mercurycc 發表於 22-12-13 09:47
佢有無報先?
無理由唔比喎,
佢係咪特別要求?

嘩!成幾佰蚊!咁好!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我前日打去,尋日就收到物資喎。
attach1/tmp/phph2BFpL

珍珠宮

2024年龍年勳章

mercurycc 發表於 22-12-13 14:14
密切接觸會收到sms 有link 每日要申報,
確診就兩日一線就可以報出關。

確診者轉為一線兩天,無需要通知任何人嗎?

珊瑚宮

brother4 發表於 22-12-13 11:20
朋友最後有安排好似要4日後送物資

講就咁講, 朋友一日後已收到物資了

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

申報之後收機會收到message有不同電話號碼打去支援,上門戴手帶嘅會俾檢測包同口罩,藥物等。罐頭、食物係另一個電話。視像或坐抗疫的士睇醫生又係另一個電話。我父母中咗我地都因為路途遙遠而未能即時送上物資,都係政府派人送上門㗎!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

happymama11 發表於 22-12-13 10:35
我仔今日已經確診第四日,完全冇人送物資嚟,好似冇事發生被遺棄感覺,一家三口困在家中!
好彩我媽幫手同 ...

依家上網網購都好方便,Panda Mart嗰啲好快趣就送到,無謂要老人家幫你買,天氣咁凍,物資又重。我地都係叫foodpanda, yuu 網購自己攪掂。

珍珠宮

HappyHappyMa 發表於 22-12-13 16:15
依家上網網購都好方便,Panda Mart嗰啲好快趣就送到,無謂要老人家幫你買,天氣咁凍,物資又重。我地都係 ...

冤枉啊,我就係叫我阿媽唔好行嚟行去,但係佢真係好熱心,叫都叫唔住

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

happymama11 發表於 22-12-13 16:19
冤枉啊,我就係叫我阿媽唔好行嚟行去,但係佢真係好熱心,叫都叫唔住
...

都明嘅,老人家都係好緊張啲仔女,我中咗招,我阿媽都日日打電話嚟問我點,都會擔心我

chyush    發表於 22-12-14 11:57

公爵府

好媽媽勳章

brother4 發表於 22-12-13 10:41
今日番公司講番,有個同事幾個不同住家人確診,放工要做物資派送俾家人。。。
...
2、3月果期,我父母確診,我真係隔日送物資俾佢地,我仲要返工,收工要去搶物資(果期乜都無,麵包無、豬肉無、藥物無),好彩藥物我一早幫父母準備好,只需要買食物就ok,同埋好彩我工作地點o係娘家附近。果期我記得買完物資,送去,再返自已屋企都已經9點

珍珠宮

HappyHappyMa 發表於 22-12-13 16:33
都明嘅,老人家都係好緊張啲仔女,我中咗招,我阿媽都日日打電話嚟問我點,都會擔心我
...

佢係好緊張孫仔就真因為今次中招嘅係我個仔,我阿媽好錫我個仔㗎

象牙宮

回覆樓主:

搵區議員,搵消防處!曾經聽人講過話無人派物資,無野食就送去隔離營

侯爵府

點解唔網購?

珍珠宮

好媽媽勳章

mercurycc 發表於 22-12-13 09:47
佢有無報先?
無理由唔比喎,
佢係咪特別要求?

請問邊個電話號碼,剛剛阿仔2條綫好亂

首頁

尾頁

跳至