自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可以考慮去威院睇私家症,梁浩雲醫生,腦內科醫生處理癲癎

大宅

muimuiclor 發表於 22-12-21 13:57
可以考慮去威院睇私家症,梁浩雲醫生,腦內科醫生處理癲癎

thanks!!

珍珠宮

kcchan521 發表於 22-12-20 10:04
我唔開心,小朋友6歲,月頭有抽筋,跟住入左醫院,照過MRI,患左腦癇,想出去搵個有經驗有埋耐性嘅醫生, ...

我陪媽咪睇過呢個,好耐心甘做tast
attach1/tmp/phpIZLoYp

大宅

諗番起呀仔舊年12月頭唔舒服,到而家差不多兩個月,又俾我係度呻下,同埋講下佢最新情況

食左差不多2個月藥,都已經無大抽過,不過小抽(嘴仔抽大約10-20m秒), 就不定時發生,試過連續十幾日咩野事都無,亦試過跟住有一日,一有小抽就一日8-9次。 而家兩線一齊睇,喺私家已經照哂MRI 加 腦電波,見到原因應該係天生腦結構嘅問題,有個唔記得咩野質厚左,容易令腦電波出問題,政府果邊,連第一次嘅覆診都需要等到2月尾。

而家,仲係食緊一種藥,不過未控制到仲有抽,就需要加量,由最初嘅1.2ml去到而家嘅2.5ml, 當然side effect亦會多D,不過叫做到而家都仲OK。 呀仔亦生活復常,除非果日有D特別唔舒服,如果唔係都日日番學,繼續佢嘅課外活動

呢2個月嘅我,其實無力感都好重,情況好嘅就放鬆D,一見到佢果日有小抽都已經擔心,即係代表藥未OK,之後需要加或者再轉藥。所以每日可以令我最開心嘅事,就係夜晚見到呀仔,佢話俾我知道番學開心同埋全日都無唔舒服

因為佢嘅唔舒服,我亦入左個腦癇嘅家長GROUP,見到好多小朋友情況真係比我小朋友差好多,俾我好深感受,活在當下,珍惜所有,見到呀仔可以日日好似其他小朋友咁平安番學放學,已經覺得好幸福

子爵府

kcchan521 發表於 23-2-10 17:00
諗番起呀仔舊年12月頭唔舒服,到而家差不多兩個月,又俾我係度呻下,同埋講下佢最新情況

食左差不多2個月 ...

祝你仔仔身體健康,快高長大

大宅

2024年龍年勳章

kcchan521 發表於 22-12-20 10:04
我唔開心,小朋友6歲,月頭有抽筋,跟住入左醫院,照過MRI,患左腦癇,想出去搵個有經驗有埋耐性嘅醫生, ...

建議睇馮正輝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

annie133 發表於 22-12-21 06:28
佢開刀,不懂開藥醫腦癎,睇佢嘥錢嘥時間

唔係啊!佢好有經驗,喺政府出院時醫生建議我地比小朋友食腦癇葯,即搵馮醫生照mri,佢睇完就話唔駛食,可繼續觀察先,結果就真係唔係腦癎囉!
放下自在

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

媽媽加油呀

子爵府

回覆樓主:

馮醫生既強項係幫人做開腦手術找病因,但至於點樣醫個病,佢唔係唔識,只係唔係佢強項

珊瑚宮

2024年龍年勳章

祝仔仔早日康復,你都要加油呀!保重身體

大宅

媽媽加油呀,你仔仔有呢個咁錫佢既媽咪好幸福。希望你仔仔早日康復,祝你哋身體健康!

男爵府

BK Milk勳章

我明白你心情。我仔2歲確診,到宜家8歲,未停晒藥,但都一直減緊。

我仔係失神抽筋,即係呆咗幾秒已經係「抽筋」。佢最高峰一日抽30次以上,真係好傷腦。

我自己經驗,如果太勞累同太刺激都會誘發抽筋。所以我堅守晚上9點一定要上床瞓。最高峰要同時食兩隻藥,每日每樣共要食15ml. 。感恩情況有好轉,宜家減藥只食一款藥,一日共食3ml.

遇難越難。游水我安排教練1對1學游水。只要堅定信念,難過的一定都會過。心情會有低落的時候,it is ok to be not ok, 不需要頂硬上。但唔好比自己沉落去。擦擦眼淚,深呼吸,勇敢再去繼續面對。

一齊努力、堅強。互勉之。

大宅

wlea 發表於 23-2-10 18:13
祝你仔仔身體健康,快高長大

THANKS

大宅

Yenyenng 發表於 23-2-10 22:05
我明白你心情。我仔2歲確診,到宜家8歲,未停晒藥,但都一直減緊。

我仔係失神抽筋,即係呆咗幾秒已經係 ...

好好呀,可以一直減緊,祝快D好番,唔需要再食

別墅

回覆樓主:

民房

回覆 BeeBeeSo 的帖子

我小朋友都有發展遲緩、最近有2次大發作、已經在食癲癎藥、現在很迷惘

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

您好,我兒子初步確診腦癇,現在正等候做腦電圖及MRI,請問可否拉我入group?我現在無力感好重(emoji)

伯爵府

Nbs 發表於 22-12-20 10:07
馮正輝好好
不過佢係腦神經外科,揸刀的,應該唔係睇抽筋(除非抽筋原因可以有手術做)
...

腦外科唔關兒童腦抽筋事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊