自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

esmehouse 發表於 23-1-26 14:26
問網友都唔問屋企人 仲有好多媽媽谷講就天下無敵,又鍾意 8 人地啲嘢,去到讀書又要認屎認屁,依 ...

所以我從來唔入呢啲谷

公爵府

牛年勳章

Mochachoi 發表於 23-1-26 14:27
好似買股票咁問完一大輪,落盤都係自己決定自己負責。

係呀!做得阿媽就要承擔責任,其他人講咩都只係參考,決定嘅後果都要自己承受,難聽d講,一日未卸貨,都只係媽媽一個人面對,另一半最多係陪伴咋!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

入過媽媽谷1段短時間, 我見勢式唔對, 好快退了谷。d媽媽成日比d廢意見, 最鐘意叫人買呢樣買嗰樣, 參加乜班物班, 講到唔買唔參加係失職咁
e.g.買隻湯匙餵BB都話要某牌子專for先得, 百貨公司/雜貨店嗰d 湯匙就唔好嘅 d新手媽媽又信喎, 媽媽谷d人都走火入魔

大宅

正常人會問屋企人,佢老公同佢自己最大責任

伯爵府

悲劇~!!
我試過狂嘔,入左急症,訓左2日~

侯爵府

2024年龍年勳章

有幾痛自己先知
真係覺得唔妥一定要睇醫生
點會問完谷友就覺得無事

珍珠宮

averymom 發表於 23-1-26 14:09
媽媽谷有位媽媽,早2星期話自己肚好痛,痛到比人打咁瞓唔到。其他媽媽就話:因為子宮擴張緊比BB長大,痛好 ...
吓!幾時既事?正常既bk媽咪通常都係叫人去睇醫生,去急症室嫁喎

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁都要問人?自己身體自己負責,俾我一早仆咗去睇醫生啦,呢啲野點可以信網友架

大宅

可能我多事了,想講嘅係其實上網問人,對方嘅經驗只可以當參考,有咩真係要自己去睇醫生。同時,其他人唔好 ...

個媽媽係蠢唔係扮喎,我諗懷過孕都知,有乜衣郁,第一時間睇醫生啦,痛成個星期都唔去睇,痴痴地 叫佢唔好去醫院嘅又係有病,咁驚病菌,生仔咪一樣要去醫院

公爵府

回覆樓主:

網上既野參考下就可以,特別係身體問題,一定去醫院最安全,我兩個仔細個時成日比姑奶話我郁d就帶佢地去醫院,話醫院多菌,我仔發燒唔退可以點呀?去醫院即刻幫我check晒所有野,又話我鍾意比仔留院,留院我留過夜都好辛苦架,但為左阿仔,我唔會理佢地,有次阿仔未夠2歲高燒唔退,睇完私家半日都係冇退過燒,夜晚就帶去急症,急症開退燒藥叫我回家觀察,我唔肯,因為我仔未試過咁樣,仲燒到39度,我就係食藥唔退先去急症,醫生話好多媽咪都唔想留院,你想呀?我話係,我要知道點解我仔咁樣發燒唔退,咁醫生就安排我上病房,第二早,就有部人咁高既空氣淨化機放我仔床尾
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

公爵府

shop_baby 發表於 23-1-26 16:56
網上既野參考下就可以,特別係身體問題,一定去醫院最安全,我兩個仔細個時成日比姑奶話我郁d就帶佢地去醫 ...

10點左右轉我仔去獨立隔離病房,原來我仔中左合胞病毒,嚴重既係會死,我仔住院一星期出院,之後果一年已經有新聞話有小朋友因為呢個病毒而走左,後來在bk都有jm講小朋友中左合胞病毒,病情嚴重,所以網上既只可參考,盡量搵專業人士幫忙最好

伯爵府

可能我多事了,想講嘅係其實上網問人,對方嘅經驗只可以當參考,有咩真係要自己去睇醫生。同時,其他人唔好 ...

希望嗰啲有份留言嘅媽媽會經一事長一智啦,下次唔好識少少扮代表。個個都唔係醫生,點可以叫人哋選擇唔快啲睇醫生而係坐喺屋企耦呢。嗰啲媽媽分分鐘自己少少事就即刻睇醫生先。

好慘。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

問下有冇醫生介紹都還可以,睇唔睇醫生梗係要自己決心喇,身體係自己,外人點會比自己清楚吖

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

yurijm 發表於 23-1-26 14:21
我以前都同你一樣諗法
但後來諗諗吓又覺得
呢啲人無主見

有類人無主見之餘會賴人,有咩就話人地叫佢咁做。

現實世界,我不會立亂比意見人地。

水晶宮

shop_baby 發表於 23-1-26 16:56
網上既野參考下就可以,特別係身體問題,一定去醫院最安全,我兩個仔細個時成日比姑奶話我郁d就帶佢地去醫 ...

我明你感受。以前我仔細個都是咁。我奶奶少少野就話我好緊張比小朋友看醫生,食藥。

有一次由於奶奶的固執,令我仔沒食藥,病情惡化入icu.我後來罵爆佢!信佢一成都死得!不聽佢說就話不尊重佢,聽佢說就係度累我仔女。

自此呢啲醫療情況一律不會聽佢意見。

水晶宮

野原美冴 發表於 23-1-26 16:14
入過媽媽谷1段短時間, 我見勢式唔對, 好快退了谷。d媽媽成日比d廢意見, 最鐘意叫人買呢樣買嗰樣, 參加乜班 ...

如果不是學校的群組,退谷啦。好多都表裡不一。

子爵府

野原美冴 發表於 23-1-26 16:14
入過媽媽谷1段短時間, 我見勢式唔對, 好快退了谷。d媽媽成日比d廢意見, 最鐘意叫人買呢樣買嗰樣, 參加乜班 ...

心跳都未有就要買教材,我懷疑係sakes黎嘅

大宅

個責任係個媽媽度
自作自受自己無知嘅結果
現今好多愚人,寧願相信三唔識七唔知係唔係人嘅網友都唔用常理去思考

公爵府

Astra00 發表於 23-1-26 18:04
我明你感受。以前我仔細個都是咁。我奶奶少少野就話我好緊張比小朋友看醫生,食藥。

有一次由於奶奶的固 ...

係,我兩個而家中學佢地都間中會話記得我仔細個我好鍾意比佢地留院,話佢個女冇留過院,事實係佢個女甲型流感佢都唔帶佢去醫院,去到診所醫生比特敏福佢女食,佢都唔肯入院觀察,之後阿女無事又話早知唔食特敏福,呢樣果樣,我都唔會回應佢,我仔留院我係會陪足24小時,唔通我貪張硬膠櫈好訓d

首頁
12345...7

尾頁

跳至