自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

zitamamama 發表於 23-4-15 08:46
道理我係明架,我都同自己講,有層樓,身體健康,小朋友又算乖,公司同事又冇人事問題,平平淡淡咁都幾好 ...

人比人比死人心態

珍珠宮

zitamamama 發表於 23-4-15 08:54
我見點解個個都好似有得冇失,or佢地只show最好一面出來都未定。但我就好似咩都唔好咁。一諗個人就好唔開 ...

人地點會拉開肚皮比你睇

男爵府

醒目開學勳章

我係,所以會成日唔開心!但因為發生啲事改變左諗法,好多野時間會比答案,發生左既再諗都冇用,人生真係過一日就少一日,向前望啦

伯爵府

zitamamama 發表於 23-4-15 08:20
我個人唔知點解成日都鍾意諗返轉頭令自己唔開心。細個唔覺,係大個結婚生完仔先覺。成日令到自己唔開心/叫 ...

me too冇計

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

好少諗返轉頭,諗嚟冇意思

子爵府

我無呀,可能因為好相信命運,一切整定
信不信再行多一次,你都會係做返同一決定,因為那一刻,你評估過係最好的決定

伯爵府

cupid0627 發表於 23-4-15 15:36
我無呀,可能因為好相信命運,一切整定
信不信再行多一次,你都會係做返同一決定,因為那一刻,你評估過係 ...

x2

伯爵府

人生就係不停選擇,我相信每一條路都無對錯,所以左右諗都好無謂

子爵府

通常諗番轉頭都係一d 開心及懷念既事多. 暫時冇乜覺得自己做左後悔嘅決定,我信所有都係上天安排

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

樓主如你屋企有工人, 建議你炒咗佢, 家務自己做返, 周身唔得閒你就唔會得閒回顧舊事。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

樓主會咁諗 即係根本唔滿意現狀

不如咁諗 試下放開懷抱,當初行A路先會有今日既生活/條件

如當初行B 路 又代表一定好過今日?

所以要珍惜當下 你已經比好多人行左一條更順既路 諗番轉頭又有咩意思?如果係比自己下次落決定有更好選擇就當參考當經歷

昨日既經歷先成就到今天既你

知足常樂

男爵府

小談心 發表於 23-4-15 09:09
我曾經十幾年前,雄心壯志去轉了另一份工,點知唔啱自己,非常後悔,但又唔可以失業,當年已搬左出來住,需 ...

嘩!好佩服你嘅忍耐力,我唔得,我比較任性,唔鍾意就唔做。天生我材必有用

子爵府

3Qlove 發表於 23-4-15 16:18
樓主會咁諗 即係根本唔滿意現狀

不如咁諗 試下放開懷抱,當初行A路先會有今日既生活/條件

都係。
我只係會諗如果個時咁咁咁,而家一定好d。但又唔會諗如果個時咁咁咁,一定冇而家咁好。
應該就係叫不滿現狀。

有時都係聽埋父母的説話,例如佢地會話,你睇下細佬個女,幾肥幾長肉,你個兩個瘦到咩咁,我咪諗點解呢,係咪個時我大肚冇日日飲奶?如我日日飲,係咪會好d。
父母又會話你睇人地一個月比3萬家用,花紅都分幾百萬,我又諗大家一齊長大,點解會咁,係咪個時我咁咁咁就會唔同?

但當我同我媽呻,佢又會話諗咁多以前做咩,而家都唔差。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我個人唔知點解成日都鍾意諗返轉頭令自己唔開心。細個唔覺,係大個結婚生完仔先覺。成日令到自己唔開心/叫 ...

每個人條路都唔同,即使當時你揀某專業黎做,都唔代表你既成就跟別人一樣,有時係你的,就是你的,不屬於你,坐time machine 返返去都冇用,都一樣不屬於你。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

小馮 發表於 23-4-15 16:30
嘩!好佩服你嘅忍耐力,我唔得,我比較任性,唔鍾意就唔做。天生我材必有用
...

我細個時轉工頭幾都好順利,有人工升,做嘅嘢係自己鐘意同舒服,堅自己又讀左個degree,個心好雄, 覺得自己再跳會好工,點知新工人工比到,但唔係我想做嘅嘢,同事亦好冷漠。於是真的返返工下會去後樓梯到喊
理性知道,咪再揾過囉!但又驚提唔到工,揾唔到呢個paid, 福利待遇....
之後好彩揾到份啱嘅工,所以好珍惜份工,一做就12年
現在公司都尾聲了,出糧有問題,常有人來追數。但因為我做了12年人工倘可,最重要公司比我收3點, 下午轉WFH我可以照顧到屋企,現在睇啲工, 未入去到現時水平(跌5千),兼要正常6點或夜放工,理唔到小朋友學業,又怕轉了會後悔,又唔敢轉工

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

zitamamama 發表於 23-4-15 16:37
都係。
我只係會諗如果個時咁咁咁,而家一定好d。但又唔會諗如果個時咁咁咁,一定冇而家咁好。
應該就係叫 ...

要咁肥做咩啊,瘦底唔知幾爽,有好多年quota食好味嘅嘢,人哋嘅理想標準唔一定係正確嘅,講兩句就要狂諗咁咪好笨

男爵府

回覆樓主:

命運沒有如果,只有必然。
諗返轉頭無所謂,但唔好後悔,因為人生根本無得後悔。
做左做唔好想:如果當初咁決定就好啦
只可以當教訓,成長既養分

伯爵府

2024年龍年勳章

zitamamama 發表於 23-4-15 08:52
係,我媽都有話我,冇得諗返轉頭,諗來做咩,現在開心就得。我個女都3年班,有時我都諗如果我大肚時咁咁咁 ...

我都想瘦,你女兒其實是得天獨厚。
好彩你陀得好咋。

水晶宮

zitamamama 發表於 23-4-15 08:52
係,我媽都有話我,冇得諗返轉頭,諗來做咩,現在開心就得。我個女都3年班,有時我都諗如果我大肚時咁咁咁 ...

我女BB時食人奶,同事寸我害死個女,因為嗰時阿女真係好細粒,我直接寸佢我唔喜歡養豬,要咁肥仔乜!
有好多野無得返轉頭,如果有如果嘅話,我沙士嗰時借財仔買10個地鋪

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

通常會諗返轉頭嘅人係對現況唔滿意, 其實就咁聽你講我覺得你嘅人生已經算係叫好,有時好多嘢唔需要同人比嘅, 你個心態一定要放開 , 人生好短暫,唔好成日諗埋啲無謂嘢, 比起其他人的話,你已經算係比上不足比下有餘了。。。

首頁

尾頁

跳至