自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 23-6-23 07:06
如果個妹有錯,二個阿哥幫手話佢,都好正常及正義。

不好下下家和萬事興去阻止不公平情況。

同意。
2個阿哥咁樣必有原因。

子爵府

你要講清楚之間發生咩事「因」令到兄妹反目,你暫時講嘅只係「果」。

珍珠宮

Reema 發表於 23-6-23 08:10
我同我老公2021年11月11日正式結婚大日子,當然出來通知及禮數做足!我大佬因為阿媽想佢開心「佢收到價值$ ...

男人通常怕煩,你大哥做到咁激,唔止你講的幾件事?

大宅

白毛毛 發表於 23-6-23 08:19

呢啲家庭糾紛通常都係羅生門事件,各執一詞。
不過,如樓主呀哥真係俾$501做人情,佢呀哥都好絕。攪到咁嘅局面,如果我係樓主,無論誰對誰錯,我唔會再同大哥、大嫂見面。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

Reema 發表於 23-6-23 08:10
我同我老公2021年11月11日正式結婚大日子,當然出來通知及禮數做足!我大佬因為阿媽想佢開心「佢收到價值$ ...

至此,我都無再出聲。都無講什麼。早排,清明節…阿爸滿心歡喜可以去拜山。咁我話正日去啦,反正我地果到無咩人。咁阿爸阿媽同大佬講,佢地就話,我係放假,但唔去。
我就同阿爸講,我地去先啦,佢地再去你去多次啦(主要果度當日可以自由出入,其他日子要預約)
阿大佬攪下攪下去到母親節前話去啦。點知無開,阿媽買哂野。佢地就話算啦,食左個母親節飯佢。
阿媽。事後同我講番,佢好唔開心。明明拜山,點知食母親節飯。無啦啦食母親節飯,佢就拎住衣紙走來走去。
最後到而家,阿爸問佢地都無時間再去。
我就同佢地再去多次,燒左哂佢地衣紙。
Part 7

水晶宮

^^Hannah^^ 發表於 23-6-23 02:00
唔需要問點解
因為你永遠都唔會知別人點解咁咁咁
如果姑嫂相處唔到咪減少聯絡甚至乎唔來往

x2

珍珠宮

19801980 發表於 23-6-23 08:26
不過,如樓主呀哥真係俾$501做人情,佢呀哥都好絕。攪到咁嘅 ...

冰封三尺,非一日之寒

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

白毛毛 發表於 23-6-23 08:19

無啦。我2020至2021年都無接觸佢。
佢要我父母唔俾阿女番佢地屋企,因為佢話我搵個女霸佔父母間屋喎。
佢地一年唔探佢哋一次。我住隔離,基本上好多時間都同父母一齊。

伯爵府

huiwo太太 發表於 23-6-23 08:19
你要講清楚之間發生咩事「因」令到兄妹反目,你暫時講嘅只係「果」。

因。就係我無行去個展檔同阿嫂打招呼。佢話我目無尊長。

伯爵府

Fishqqma 發表於 23-6-23 08:15
同意。
2個阿哥咁樣必有原因。

一路講埋先。
由細到大,好多人話父母錫我多過佢地。事事都保護我,佢地覺得唔公平。
我有10年唔係香港,尾果4年我都無再靠父母。
細個阿媽帶住我出入,因為我最細(大佬大我10年,二哥大我3年)咁佢地打機,打波。我唔鐘意,自然跟阿媽同師9們行街啦。

珍珠宮

Reema 發表於 23-6-23 08:15
當時,無同父母住。我搬左係隔離啦。我個個月伙食加家用都俾足。上綱,電視,水費,電費都俾哂。
至於我大 ...

即係你有份日日用個雪櫃,你俾/夾就係正常囉。

恕我直言,就咁睇字,你決定自己夾幾錢買雪櫃之餘,再叫你二個阿哥夾埋餘額,呢啲唔係叫商量,係獨斷獨行,order佢哋。拜山果段都係,日子你定咗,佢哋只係去同唔去。

伯爵府

TMC3012 發表於 23-6-23 07:19
你個底唔好, 所以佢地都唔會諗你好, 你嫂唔知講左幾多野而搞到佢地咁信

你果輪忙相信唔多時間照顧小朋友 ...

係呀。
最重要係咩,佢地之後要阿爸寫明間屋要分俾佢地。

琥珀宮

Reema 發表於 23-6-23 01:12
我老公好嬲。阿嫂又一哭二鬧三上吊同我父母數我由細到大既壞事。「唔聽父母話同前夫結婚」「生左個女」「 ...

好混亂

伯爵府

白毛毛 發表於 23-6-23 08:39
即係你有份日日用個雪櫃,你俾/夾就係正常囉。

恕我直言,就咁睇字,你決定自己夾幾錢買雪櫃之餘,再叫你 ...

其實。父母大家。明知佢計較錢,咪出聲夾大份。咁大家夾俾父母囉。
同埋,清明父母有叫佢地定日子(最主要果度清明唔洗預約)父母等左3年,可以去就會想去。

公爵府

2024年龍年勳章

睇到目前為止
感覺其實都係"不是一家人,不進一家門"
都好計較

伯爵府

19801980 發表於 23-6-23 08:26
不過,如樓主呀哥真係俾$501做人情,佢呀哥都好絕。攪到咁嘅 ...

因為阿嫂話我老公好敗家。
但佢搵到錢,捨得洗。我都無聲出。
我地兩個未拍拖,阿嫂幫手做野!餐餐都食佢又唔敗家?
另外,阿媽好鐘意我老公。我同佢做左15年朋友,阿媽都叫我追佢。
我阿嫂就數佢。數到盡。

珍珠宮

Reema 發表於 23-6-23 08:48
其實。父母大家。明知佢計較錢,咪出聲夾大份。咁大家夾俾父母囉。
同埋,清明父母有叫佢地定日子(最主要 ...

其實,你哥無係屋企住,而你日日返去用個雪櫃。拎夾俾父母為由要阿哥俾一份,咪又係計較錢!真正唔計較的話就自己俾哂或至少唔係order佢哋夾餘額。不過,睇你上面幾段,估計改變唔到你的想法。我都要工作啦。希望你呻完心情好啲

子爵府

清官難審家庭事
如果你一向係被偏心而不自知果個係好難共情其他兄弟既心情, 包括你父母明知自己偏心但唔會面對亦無力去改變只能繼續,就好似拜山根據你上面所講,係你決定幾時然後你父母按你意思做去通知你兩個大佬,然後你話分開拜佢哋又配合。。你父母中意團住你轉當你係公主,人哋唔想配合。 你父母係有啲天真架啦,又想啲仔鍚但自己又做唔到公平公正,咁多年積埋真係唔怪得人。

大宅

Reema 發表於 23-6-23 08:48
同埋,清明父母有叫佢地定日子(最主要 ...

其實,如果你提出換就你俾晒,父母提出就叫父母出聲搵人夾。

大宅

虎到金來勳章

Reema 發表於 23-6-23 08:39
係呀。
最重要係咩,佢地之後要阿爸寫明間屋要分俾佢地。

講到尾,3兄妹(連兄嫂)都好計較,兩老仲健在已經嘈間屋留俾邊個,咁我又有少少明兩個阿哥嬲咩既,佢地覺得父母偏心囉!只送你一個去外國留學,佢地做阿哥既反而冇份,佢地覺得父母花左咁多錢係你身上,你出大份d或養番父母都應該既(我估啦),同埋你之前離婚係搬番娘家,又要公公湊女,咁公公自然錫晒個外孫女,咁兩個阿哥有冇生小朋友?如果冇,仲驚,怕間屋最後會寫俾你同個女。
至於501利是好明顯你大哥好憎你而家老公,咩原因你地自己應該清楚既。
美食展事件,我都覺你好冇禮貌,兄嫂同你講左唔夠人,你答完人:好呀 !之後又唔理人,佢嬲得有道理。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊