自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原來都幾多母子冷戰, 我同娘家關係好好, 通常有事嬲都唔會嬲好耐。 我見佢地冷戰左一排, 想勸下C6同返屋企人食飯。不過叫我主動帶個孫去爺爺嫲嫲屋企我就唔想煩了, C6都唔去, 無理由我自己去🤣

男爵府

回覆 meex2 的帖子

仔同孫都唔想見 真係好少有..

珍珠宮

2023年兔年勳章

Forverhappy 發表於 23-7-28 09:18
做人老婆新抱係唔係最好唔好理。 佢地已經無見2個月。。 其實老人家年事已高, 我都成日同老公講見得就見, ...

依件事上面,你算比我好,我果99每次同C 6意見唔啱/冷戰,隻99就立即賴落我度

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

如果係我, 我會帶小朋友比99 見下, 當然大前提係佢都好想見個孫&你地本身關係不錯..... 理老公感受之餘自己都有自己做人原則, 老公叫不孝都要聽咩 ( 用 "不孝" 可能嚴重左, 大約意思啦) 何況你老公都話要見你自己見, 你唔逼佢見就得啦....

大事化小, 小事化毛.........

男爵府

佢哋先係兩母子,使乜你多事呀,咁大個人自己識做啦

翡翠宮

Jane1983 發表於 23-7-28 09:36
嬲乜嘢呢?你老公成長期,你99點對佢,佢地之間有過乜嘢經歷,只有你老公最清楚。

如果係小誤會,可以勸兩 ...

X2

男爵府

了解一兩句就算,又唔係自己阿媽,講多做多搞嚟搞。自己一定企老公果邊,佢唔見咪唔見囉。反正唔見又對自己冇影響,仲free 喇。

若屎忽痕自己私底下見,99實有說話聽,到時將件事複雜化。

有時d 野等時間去處理反而是最理想的。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Lopopo 發表於 23-7-28 09:34
你真係好老婆
你會為老公担心:樹欲靜而風不息 子欲養而親不在

X 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我老公都試過一排幾個月無去老人院探奶奶,唔係冷戰,係發生咗D事我老公避啫。咁我一係自己去探,一係同D孫去探佢。奶奶對我都幾好,唔理佢又做唔出。另一邊就氹我老公一齊去,幾個月後佢先無野肯去。

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會插手

水晶宮

做人老婆新抱係唔係最好唔好理。 佢地已經無見2個月。。 其實老人家年事已高, 我都成日同老公講見得就見, ...

你做好新抱嘅責任就得啦,你老公唔想見阿媽,你有心咪帶啲孫去見囉,有時男人好萌失,講唔聽嘅

珍珠宮

自己約見

伯爵府

你點好都系人地個女,佢仔點差都系親生。

男爵府

梗係唔好理啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

有某類人失去先識後悔,你盡左力就算啦。

已刪除用户

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咋咋帝話奶奶唔舒服,拉佢一齊番去探下。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

複式洋房

回覆樓主:

唔好插手,多事

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

佢哋發生咩事不瞅不睬?不是太過分事,你係新抱老婆角色可以充當中間人做和事佬去化解。
你試認真問下你老公,如果99突然bye bye咗,你老公個心會唔會後悔/遺憾?

子爵府

crazypaper 發表於 23-7-28 09:47
我親友中有係有對母子勢成水火,冷戰咗幾年,老人家對新抱不好,但新抱係佢兩母子冷戰中,都有理個奶奶,仲 ...

以德報怨,好好人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊