自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

凌陵綾 發表於 23-9-19 12:00
禁唔到學生買三餸飯,要禁人打機

原來又係佢,唔怪得之咁「膠」

icelilywu    發表於 23-9-19 17:09

子爵府

劫褲濟朋 發表於 23-9-19 11:20
細個比老師父母教打機係衰野
影響學業
所以見人去網吧機舖打機都敬而遠之

有咩問題,輕鬆加減壓方法,防止腦退化多動腦根,你思想要改變下!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

打機=冇家教

大宅

影響學業

關你咩事

大宅

mami2000 發表於 23-9-19 13:34
係架,我識人都係咁,成日話人呢樣果樣,成日玩投訴,做人都好辛苦。
唔好咁執著啦,打手機都可以當放鬆心 ...

其實睇睇下樓主都幾可憐,可能佢細個俾屋企管得太嚴,有個唔開心既童年導致大個有反社會人格,希望樓主學懂放開心情,個人活得開心啲

icelilywu    發表於 23-9-19 17:09

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

其實冇犯法事又冇影響到人,有何問題? 每人嘅興趣和減壓方式唔同啫
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

又唔俾中學生排隊買三餸飯,又鬧成年人打機,樓主你樣樣都睇唔過眼,细個嗰陣父母無教你做人唔好成日怨呢樣怨嗰樣,要有正能量同對人要有同理心咩?我反而覺得無家教嗰個係你多啲噃!

男爵府

2024年龍年勳章

乜都管真係好冇家教

大宅

回覆樓主:

又出黎刷存在感

伯爵府

我淨係同意樓主呢句:「最弊大部份人沉迷手機game呢
行馬路都係度禁」
我自己都好憎人一路行一路玩手機
但係樓主都幾多管閒事,放鬆D啦,成日都要投訴,咁多恕言,做人唔累咩?

子爵府

畀面勳章

Janlau128 發表於 23-9-19 11:58
如果打機唔影響到人冇乜問題,唔好咁偏激

Agree

水晶宮

影響學業
哦!!!!!!!!!!
原來你細個冇打過機, 唔怪之得你依家咁啦.

玩遊機有助小朋友腦部發展、建立正確思維、令身體手腳變得更加靈活、懂得探索世界、仲可以培養俠義之心, 感受到世界變嘅美好.

對大人嚟講, 智力類嘅遊戲機, 可以保持腦筋靈活, 時刻保持敏銳.

我細個玩呢啲, 亦誠心推介你應該試吓玩呢啲遊戲, 有助你思維發展...

Casio數字天魔, 有助協調眼部與手部動作一致.

三國志系列, 加深對三國時期嘅人物、時局發展及歷史常識, 因為想爆機, 主動學習三國時期歷史資料, 令國史及國文進步不少...... 三國志遊戲中, 除咗要調兵遣將殺敵之外, 仲要開發自身所屬之地、通商貿易已籌軍備, 喺玩遊戲嘅同時, 亦學懂用手上緊有嘅資源去發展無限商機, 玩過三國志遊戲, 就識得喺投資活動上衡量風險.

薩爾達傳說系列, 係培養正義之心, 去用智慧與膽識, 拯救公主, 唔只係打打殺殺, 當中有唔少要用到腦先至過到關嘅小謎題.

雷頓教授系列, 經典解謎遊戲, 個腦未開, 根本連第一排都玩唔到, 我玩日版, 因為打機而學識唔少日文詞彙與文法.

去機舖, 我係玩dance dance revolution, 係鍛練手腳協調加節奏感嘅遊戲, 玩跳舞機, 好過去做gym, 肺活量大增.

我由casio、game&watch、gameboy、紅白機玩到依家有wii, 有switch, 有PS5, 都仲玩緊, 仍然好好地做人.
.....................

仲有, 你都好神奇, 你喺司機位, 點知爭啲撞到嗰個路人係打緊機? 你唔俾佢同你一樣, 上緊BK

凌陵綾    發表於 23-9-19 18:07

子爵府

畀面勳章

bb630 發表於 23-9-19 16:28
又唔俾中學生排隊買三餸飯,又鬧成年人打機,樓主你樣樣都睇唔過眼,细個嗰陣父母無教你做人唔好成日怨呢樣 ...

Agree.

原來又係嗰個樓主。。知道就唔鬼覆啦 次次都有佢講 冇人講嘅。。

喺佢眼中。同佢爭空氣吸都係錯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

其實打手機同有無家教係兩回事,課唔課金又係個人選擇,點解你咁睇唔開?放鬆點啦香港人。

男爵府

은우수호 發表於 23-9-19 17:09
哦!!!!!!!!!!
原來你細個冇打過機, 唔怪之得你依家咁啦.
你仲咁認真覆樓主真係好心機

男爵府

回覆樓主:

又係三餸飯

複式洋房

呢位開親post 都變熱門。大家學吓

男爵府

回覆樓主:

你自己又上網?好心啦打下機會拉到去無家教,又唔見得你有咩家教囉。

珍珠宮

BeastyBetty 發表於 23-9-19 17:16
呢位開親post 都變熱門。大家學吓

咁佢咪可以好快升級?

複式洋房

小mama 發表於 23-9-19 17:17
咁佢咪可以好快升級?
奇材嚟 邏輯麻麻但次次討論度一流。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊