自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

fatmousechai 發表於 24-2-24 21:46
咁唔自駕遊你參加旅行團?

唔緊要啦,旅行團方便好多,我哋搭飛機再轉機再揸車去到Lofoten islands 差唔 ...
我係搭好疏既巴士去到住宿地點,然後係住宿地點附近周圍行,最近果間超市都係接近3公里外,哈哈。都有行去望向Reine最經典個觀景地點。

大宅

ocarebear 發表於 24-2-24 21:52
淨係去意大利北部?
去幾耐呀?
係啊,其實係淨Dolomites,去兩個星期呢。不過我唔係自駕,交通時間比起自駕多一倍有多,去唔到好多地方。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

CathyLss 發表於 24-2-24 21:25
我改左飛Venice,去北意,我係比較鍾意睇自然景色。冰島我一次都無浸過溫泉,不過除左睇景之外又真係無咩其 ...

北意好靚好值得去呀
冰島我哋有去浸溫泉,不過其實啲水唔係好熱好溫吞(同日本好唔同)
我哋去咗冰島睇海鸚鵡puffin, 佢哋好得意
attach1/tmp/php3JlnnF
attach2/tmp/phpMUagPY
attach3/tmp/phpJWrihi
attach4/tmp/phpI8qrJB

CathyLss    發表於 24-2-24 22:15

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

CathyLss 發表於 24-2-24 22:02
我係搭好疏既巴士去到住宿地點,然後係住宿地點附近周圍行,最近果間超市都係接近3公里外,哈哈。都有行去 ...

原來係咁,Reine 去咗應該已經好滿足
Lofotens 我哋都係多數自己煑平好多

公爵府

fatmousechai 發表於 24-2-24 21:43
Hihi 我哋先去Slovenia 租車玩完再去Croatia 還車(不過租auto 再異地還車surcharge 好貴)
全程自駕遊, ...

異地還車 surcharge 好貴

你異地意思係指唔同國家,定同一個國家但唔同城市?

公爵府

fatmousechai 發表於 24-2-24 20:54
我上次搭芬蘭航空轉機去冰島自駕遊環繞冰島一周返芬蘭再stay 咗幾日,如果你成三星期假咁長真係點玩都得:f ...

曬命咁講,就係因為時間長,可以好多變化,頭都大,好多地方都想包埋落行程
同埋諗住咁遠去一次,短時間內都唔會再去,因為搭飛機實在太辛苦

子爵府

fatmousechai 發表於 24-2-24 21:56
Hihi 成十年前去㗎啦,我哋係六月頭去嘅,天氣好唔會太熱,我嗰陣時係搭德航轉機,open jaw

Ljublijana ...

我哋成日自駕遊,亞洲,美國,澳紐都試過,但歐洲未試過,之前都係搭交通工具。

珍珠宮

ocarebear 發表於 24-2-24 22:08
異地還車 surcharge 好貴

你異地意思係指唔同國家,定同一個國家但唔同城市?

我哋上次喺斯洛文尼亞租車再去克羅地亞還車,所以surcharge 勁貴
我見多數blogger 係克羅地亞Zagreb 租再駕車去 Slovenia 仲諗點解唔直飛先再租,原來異國還車貴到嘔 (已經買咗機票無法)

珍珠宮

ocarebear 發表於 24-2-24 22:10
曬命咁講,就係因為時間長,可以好多變化,頭都大,好多地方都想包埋落行程
同埋諗住咁遠去一次,短時間內 ...

咁長假期變咗flexible 好多,唔使咁趕
可以慢慢咁玩
我而家老咗都怕搭長途機
建議唔好玩到咁盡返香港休息幾日先(定其實你唔使返工㗎好羨慕

珍珠宮

frenchmay 發表於 24-2-24 22:19
我哋成日自駕遊,亞洲,美國,澳紐都試過,但歐洲未試過,之前都係搭交通工具。
...

咁有經驗,咁一啲都唔使擔心啦
不過都建議買全保

公爵府

ocarebear 發表於 24-2-24 21:51
得一個青年人咋
佢一定黐實我哋

咁唯有大家互相遷就,3日睇景 1 日玩樂。

公爵府

fatmousechai 發表於 24-2-24 22:22
咁長假期變咗flexible 好多,唔使咁趕
可以慢慢咁玩
我而家老咗都怕搭長途機

晴天霹靂
c6 啱啱話只可放兩星期假

慳番, 唔使 plan 得咁煩惱

子爵府

fatmousechai 發表於 24-2-24 22:24
咁有經驗,咁一啲都唔使擔心啦
不過都建議買全保
...

謝謝你的資訊,一定會買全保。南意都好想去,但係怕治安唔好。

珍珠宮

ocarebear 發表於 24-2-24 23:04
晴天霹靂
c6 啱啱話只可放兩星期假

其實我覺得兩星期都幾好,三星期真係要安排多好多嘢
你哋諗住去邊呀
其實西班牙自駕遊都好好玩,不過治安要小心

珍珠宮

frenchmay 發表於 24-2-24 23:10
謝謝你的資訊,一定會買全保。南意都好想去,但係怕治安唔好。

我都未試過自駕遊去南意,不過2019 年去北意去埋Milan Venice 治安比想像中好

公爵府

fatmousechai 發表於 24-2-25 17:21
其實我覺得兩星期都幾好,三星期真係要安排多好多嘢
你哋諗住去邊呀
其實西班牙自駕 ...

都仲未決定去邊
仲諗緊
去短啲、唔使用咁多時間計劃行程都好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

ocarebear 發表於 24-2-24 20:17
聽過克羅地亞風景

但唔知治安有冇意大利咁差呢?

Croatia 好玩, 自駕方便, 而且比較安全。有國家自然公園、有千年歷史建築、有海鮮、風景很好。 可以順道去黑山。 不過歐洲有d小路比較窄, 小心刮到車。 你揸棍波?

公爵府

ChloeMa 發表於 24-2-25 22:23
Croatia 好玩, 自駕方便, 而且比較安全。有國家自然公園、有千年歷史建築、有海鮮、風景很好。 可以順道去 ...

咁多人都提議,似乎克羅地亞係個好選擇,食嘢係全家一致最喜歡嘅項目
c6平時就揸開自動波
我都唔識呀
如果有比較窄嘅小路,棍波會比較好啲?呢啲留返 c6 決定, 我都唔識揸車

伯爵府

fatmousechai 發表於 24-2-24 20:45
Croatia 我差唔多10 年前去,治安幾好無乜擔心,順便去埋Slovenia 風景都好靚

2019疫情前我哋自駕遊北意 ...

風景好靚 畫一樣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

ocarebear 發表於 24-2-25 23:24
咁多人都提議,似乎克羅地亞係個好選擇,食嘢係全家一致最喜歡嘅項目
c6平時就揸開自動波
我都唔識呀

唔係, 因為係歐洲棍波車比較普及(平d), 租自動波會貴好多。 但如果揸開自動波, 揸棍波, 仲要左軚, 路又窄, 可能買定全保好d。

另外, 如果你決定去意大利、法國或者某啲歐洲國家, 留意佢有d ZTL (restricted driving zone), 一般車係唔可以入

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊