自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

yuyueng 發表於 24-3-4 09:13
Debit Card 扣賬唔使入密碼?甘咪同credit card 一樣比人盜用就盜用?

平時online transaction要OTP㗎!

大宅

whyyou 發表於 24-3-4 09:25
用debit card 就係想減低被盜用嘅損失, 你做乜會綁saving account 咖?

HSBC呢張跟理財戶口,要綁定扣賬㗎

大宅

KATHY3706 發表於 24-3-4 09:39
噤 hsbc 幫你 hold左 筆數
係咪會再 覆你 查明 後 不扣你錢
因為debit card 代表用你在銀行的錢

suspend唔切照扣咗,唯有等refund

大宅

女管家三田 發表於 24-3-4 14:20
suspend唔切照扣咗,唯有等refund

你事實無 用過 要強烈反映比銀行聽
祝你早日 收到hsbc 通知
哪怕1 蚊 都晤想比壞人有機可乘

大宅

2024勳章

rubycourt 發表於 24-3-4 13:09
但我係需戶口扣外幣

明白呀,tap & go就會蝕左匯率,下次唯有唔放錢喺debit card啦

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

女管家三田 發表於 24-3-4 14:18

咪同提款卡冇咩分別囉,好冇保障喎
總有離別的時候

珍珠宮

kiko_mami 發表於 24-3-4 14:10
中銀,平時自己碌有sms,警察話而家d人係會將個sms攔截左,sd左去對方果邊
...

前題係唔係對方一早係我哋手機set咗程式,如上過某些網,like過咁。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 24-3-4 13:58
Credit card 我可以降到無1萬
仲要唔用時block住張卡
1毫子都唔俾機會啲賊碌到
點唔用時block住張卡?

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

NoMoreRegret 發表於 24-3-4 09:13
如果debit card,我覺得tap&go果類幾好嘅,要top up先扣到錢,但就無咁方便囉
網購我一定用TapNgo, 要入錢先俾到錢,
係無積分儲, 就係貪佢唔方便, 不過安全 !

侯爵府

happygirl_001- 發表於 24-3-4 11:24
回覆 whyyou 的帖子

HSBC 好似要綁Account? 我啱啱都申請左諗住留返去旅行用...想請教可以點樣唔洗綁savin ...
我以前綁 saving account, 後來騙案太多, 衣家改為綁 current account, 平時只放好少錢! 不過我唔係講 debit 咭, 我係 Alipay, wechat pay 都改晒綁 current account。

伯爵府

NoMoreRegret 發表於 24-3-4 14:32
明白呀,tap & go就會蝕左匯率,下次唯有唔放錢喺debit card啦

總之有任何扣賬,如果你戶口無錢就會罰錢,印象照過數,罰利息和手續費.

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都試過半夜三點連續4個sms通知我4項簽賬:兩筆土耳奇幣;兩筆美金,由於「冬」「冬」聲嘈醒咗我,即刻打長途電話俾匯豐cut卡兼凍結戶口。
好彩果次冇損失,仲即時網上報案

侯爵府

女管家三田 發表於 24-3-4 14:16
平時online transaction要OTP㗎!

呢啲保安設定, 係負責任的商家先會要求 OTP, 你遇著的是騙子, 佢 set 到不用 OTP。

iHerb 都唔使 OTP 架, 所以我去果度買過嘢之後, 就畀人盜用咗張咭, 衣家只會用 Alipay 找數。

侯爵府

女管家三田 發表於 24-3-4 14:18
理財戶口唔係有一籃子的帳號畀你嗎 (saving, current, 外幣等等)? 你唔可以綁 current account 嗎?

子爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

我啱啱都即刻BLOCK左張咭, 其實DEBIT CARD真係驚過CREDIT CARD, 話晒即時扣戶口, 被盜用難追D

大宅

2024勳章

Ryanma 發表於 24-3-4 14:50
網購我一定用TapNgo, 要入錢先俾到錢,
係無積分儲, 就係貪佢唔方便, 不過安全 !
...

儲到分的,儲the club積分,你可去theclub.com.hk

大宅

2024勳章

rubycourt 發表於 24-3-4 15:02
總之有任何扣賬,如果你戶口無錢就會罰錢,印象照過數,罰利息和手續費.
...

都話tap&go唔會。。。唔會罰錢,唔會過數,唔會罰利息手續費

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

olkan 發表於 24-3-4 14:36
前題係唔係對方一早係我哋手機set咗程式,如上過某些網,like過咁。
...

咁真係唔知
感激遇上你~

伯爵府

NoMoreRegret 發表於 24-3-4 14:32

我以為你話唔好放錢係hsbc 的debit card, 因為tap&go我之前申請電盈d上台plan申請過,但我次次都係7仔入錢入tap&go過數,我都唔太識這張是什麼咭.

大宅

2024勳章

rubycourt 發表於 24-3-4 15:45
我以為你話唔好放錢係hsbc 的debit card, 因為tap&go我之前申請電盈d上台plan申請過,但我次次都係7仔入錢 ...

佢係Master Debt card卡, 另外亦都可以轉銀聯,同八達通嘅Debit卡一樣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊