自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

apelok 發表於 24-3-13 09:09
淨係19年果陣都玩過下罷工

疫情初期都有

珍珠宮

cbeyond 發表於 24-3-13 07:53
根本就係威脅政府, 唔俾政府加大醫學名額
長遠來講,醫生多左, 正式醫生收入及地位都受威脅, 點會唔支持 ...

但系又話實習醫生人工太低,加人就會更低,所以好多高層都支持佢地,不過入學時已經知加啦,如果人工低未爭取,都吾洗加醫生位就罷工

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

抹茶控 發表於 24-3-13 08:46
如果南韓政府跪低嘅話,全世界都有樣學樣,香港啲醫護界一定會學足,到時市民就受罪!
...

香港依家玩唔到啦,加咗咁多海外大學免試攞牌,最近政府又容許用醫療劵在大灣區睇牙醫,相信如果實行上無問題,遲啲會推行埋睇醫生,香港醫護之前都試過罷工,結果咪玩唔到出樣

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Lilyforest 發表於 24-3-13 09:06
有國家做後盾,如果香港學足南韓嗰班醫生罷工,到時阿爺引入內地醫生填補佢哋個位
...

係,香港做醫生,又有錢又有社會地位,大把人等住嚟

大宅

cbeyond 發表於 24-3-13 08:41
韓國醫生講得幾好聽, 最終都係錢問題。
韓國人真係自求多福

其實做總統、做高官、做議員都係為人民服務,點解可以收非常高的工資及福利?應該一視同仁收一般文員人工!
高級/低級員工在工資上不應該有大分別,也應一視同仁。

大家骨子裏喜歡共產,食大鑊飯? 幾十年前連中國都已改行中國特色的社會主義了。

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

回覆樓主:

其實香港嘅情況不遠矣
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

伯爵府

開心吸收勳章

volan 發表於 24-3-13 07:56
全世界應該大削醫生的權力 好多都霸權主義 山頭主義 歪風日盛

我都覺,醫生係叻,可以讀到醫,但唔係大哂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔好唔記得以往
韓國人係"專業示威"出哂名

伯爵府

開心吸收勳章

patekp 發表於 24-3-13 11:19
其實做總統、做高官、做議員都係為人民服務,點解可以收非常高的工資及福利?應該一視同仁收一般文員人工 ...

。??
幾時要醫生同其他工作工資一樣?

為何要政府全部工作一樣工資 呢??

是什麼邏輯?

珊瑚宮

patekp 發表於 24-3-13 11:19
其實做總統、做高官、做議員都係為人民服務,點解可以收非常高的工資及福利?應該一視同仁收一般文員人工 ...

JM你唔係香港?
否則,你一樣骨子裡喜歡共產, 食大鑊飯, 咪一步笑百步就真

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cbeyond 發表於 24-3-13 07:53
根本就係威脅政府, 唔俾政府加大醫學名額
長遠來講,醫生多左, 正式醫生收入及地位都受威脅, 點會唔支持 ...

罷工果邊,都聽唔到有比反意見,話加少 d ,分幾年咁
總有離別的時候

珊瑚宮

Chowying 發表於 24-3-13 11:35
罷工果邊,都聽唔到有比反意見,話加少 d ,分幾年咁

最緊要唔加, 韓國正式醫生人工高, 社會地位高,多左醫生咪分薄晒囉。
一句到尾, 都係因為錢作怪
呢d醫生真係衰格

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

okgoodla 發表於 24-3-13 08:17
係, 吾好以為韓國呢單嘢吾關香港人事, 根本全世界都係咁!

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mandy952 發表於 24-3-13 07:29
任何一個政府都唔可以比某個集團或團體威脅,否則好快國破家亡
非常同意!!!

遇不公平,你可以反對反抗,但絕對唔可以用他人嘅生命作籌碼,太卑鄙了!醫者,仁心仁術,做唔到就應該廢咗佢嘅資格!如果一個社會一個國家警察遇不满就持槍劫持市民,銀行職員遇不公就轉走大眾嘅儲蓄,老師因學校俾嘅待遇差就拐賣學生来補償......咁仲得了嘅?!一個國家一個社會除咗法律,仲要有道德!做人,係要有人格!

象牙宮

回覆樓主:

估唔到政府都企得幾硬!其實大家讓半步係最理想,不過醫生辛苦多年,目的為錢,邊會咁偉大丫!睇軍醫撐到幾耐囉

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

無話可說 發表於 24-3-13 11:39
估唔到政府都企得幾硬!其實大家讓半步係最理想,不過醫生辛苦多年,目的為錢,邊會咁偉大丫!睇軍醫撐到幾 ...

政府讓左喇,上次加 400 名額加唔到,再上次罷工,攪醫藥分家仲減左 350 個名額,政府次次都讓大步,人地醫生罷工有口號嫁,叫 “醫師不敗” , 讓? 笑話
總有離別的時候

象牙宮

Chowying 發表於 24-3-13 11:48
政府讓左喇,上次加 400 名額加唔到,再上次罷工,攪醫藥分家仲減左 350 個名額,政府次次都讓大步,人地 ...

無咩留意,印象之前係1000人定10000人!醫生讀咁多書,為左自己利益對抗都唔奇,睇邊面撐唔住囉

子爵府

美味 發表於 24-3-13 11:17
香港依家玩唔到啦,加咗咁多海外大學免試攞牌,最近政府又容許用醫療劵在大灣區睇牙醫,相信如果實行上無 ...

韓國想引外勞取代現有醫生好困難
但香港無呢個問題,依家放寬門檻當中,剛剛又宣布放寬俾外地牙醫,過多兩年進行改革都唔怕醫護反對

伯爵府

櫺囹桼 發表於 24-3-13 07:27
首爾大學醫學院教授或集體辭職~韓國保健福祉部稱將與醫生對話

當地時間12日,韓國保健福祉部長官曹圭鴻在 ...

韓國醫生以病人性命做籌碼,好無恥

珍珠宮

牛年勳章

yywong200 發表於 24-3-13 09:37
果100個起碼差過果300個
100個因為唔夠叻⋯唔小心
醫生唔夠叻唔夠精英係會死人架

比起叻到唔知揀咩科唯有揀醫科既狀元/榜眼,我寧願醫學院裁培公開試少少失手只差一、兩分但有心讀醫想幫人既學生。聽過唔少學生入咗去醫科先發覺自己根本唔係咁鍾意讀醫而quit u,我自己都識一個yr 2轉返出去讀global business

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊