自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

畀面勳章

三國1 發表於 24-3-16 11:30
老公幾兄妹每星期都見兩老,佢哋都可以經常用 奪命追魂call打俾佢哋,兩老嘈交62會打嚟叫我老公即刻返去, ...

認同你

我99就係咁唔通氣,人比較自私。佢冇返過工 所以唔會明我地打工仔嘅苦處。。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

係咪腦退化
你留意下好

珍珠宮

腦退化症?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

陳小b 發表於 24-3-16 11:33
我大仔啱大學畢業,開始出黎返工,如果到時佢結咗婚搬咗出去住,我唔會介意佢幾時返黎一次。因為我係過來 ...

唔好咁實牙實齒,我阿媽以前都係好開明,而家80性情都變,我容忍力好高,我個妹頂唔順成日噴佢,我成日做和事佬,唉….. 我哋幾姊妹成日都講,第時老咗性情古怪,記得互相點醒。

水晶宮

陳小b 發表於 24-3-16 10:04
我99呢排攪到我好困擾。

背景:99有5仔1女。全部已婚 唔一齊住。家有工人。亦已裝2個鏡頭mon佢。(因行動 ...

我99腦退化

呢頭同佢食完飯

轉頭又問呀仔點解咁耐冇揾呀媽

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

同佢其他仔女傾下,99有呢個情況,帶佢睇醫生,睇下係咪腦退化先

水晶宮

我媽媽每日都會打比我

我99識WhatsApp ,所以會WhatsApp 我

珍珠宮

麟媽媽 發表於 24-3-16 11:44
唔好咁實牙實齒,我阿媽以前都係好開明,而家80性情都變,我容忍力好高,我個妹頂唔順成日噴佢,我成日做 ...

講得無錯
姐夫出名好好先生
由有長者卡開始小氣到成日黑面甚至嘈架
老婆仔女怕了佢
在外仍保持笑面迎人
所以無人知佢惡行

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

見太少

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

陳小b 發表於 24-3-16 11:19
但對我黎講 覺得足夠。

因我仲有自己爸b媽咪要照顧。平時已經返工 加上我老公如果公司多野做時 星期日都 ...

做人就係咁攰,我地星期日預留陪屋企人,有時半日父母,半日夫家。

子爵府

背景:99有5仔1女。全部已婚 唔一齊住。家有工人。亦已裝2個鏡頭mon佢。(因行動 ...

你99一定有腦退化
同我99以前有病時一模一樣,99糖尿截肢後,身體好多問題,食好多種藥,個腦越來越不清醒,好似小朋友不停搵人。我哋同住,有2個工人(廣東話流利)照顧佢,上午10點幾出門返公司,未到1點我99就會打俾我&我老公問我哋幾時返去。同住幾十年,佢以前吾係甘,我哋好明白佢真係腦有問題。好慶幸佢有病時我哋有錢有時間陪佢。行動不便,吾好聽叫做「死淨把口」,只能打電話,個腦又吾清醒,吾記得自己打過俾幾多人,更不會考慮別人要工作,佢只係做緊個腦有病嘅病人做嘅事,自己以後一定唔會甘做?邊個可以保證自己吾會病?除咗打俾我哋,佢會叫工人幫佢打俾佢其他子女、親戚、朋友、舊街坊,到自己有病時,就係見證你年輕時付出過多少又能收回多少的一刻。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

陳小b 發表於 24-3-16 11:33
我大仔啱大學畢業,開始出黎返工,如果到時佢結咗婚搬咗出去住,我唔會介意佢幾時返黎一次。因為我係過來 ...

人生有唔同階段,呢刻我都好放得開,唔會打擾個仔。
既然而家少咗時間照顧仔女,兩公婆又多返自由時間,多 d 陪吓老人家。陪伴,就係一齊食吓飯,睇吓電視都可以,唔一定要傾偈嘅 ~ 我鍾意旅行,如果佢地願意,我又帶佢地出去玩吓 ~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

volan 發表於 24-3-16 10:14
老人家掛住仔也很正常 見得一日得一日 體諒吓她

係,成個月都唔返去見自己阿媽一次我覺得好耐。

珊瑚宮

fivebeanrice 發表於 24-3-16 10:24
其實一個月見一次唔算多

我覺得直情少,香港地冇幾大。

伯爵府

開始老退化就是如此

男爵府

但對我黎講 覺得足夠。

因我仲有自己爸b媽咪要照顧。平時已經返工 加上我老公如果公司多野做時 星期日都 ...

其實各自有父母可以分開陪自己家人, 你老公就算唔每星期都兩星期去陪阿媽啦,買啲佢鍾意食物,睇吓電視hea吓坐吓就得,唔需要搵話題,自己父母自己責任!

珊瑚宮

但對我黎講 覺得足夠。

唔好講人哋幾耐一次,
你忙你可以唔返,
你c6自己返都得。
而且返去探佢唔係話叫你坐一日,
飲個茶幾個鐘又得。

子爵府

MRS.KAREN 發表於 24-3-16 12:05
同佢其他仔女傾下,99有呢個情況,帶佢睇醫生,睇下係咪腦退化先

同意,做左這步先,埋怨幫唔到99情況。大部分人都分享可能係患有腦退化症,若真是這樣,99都唔想咁打擾你們,只是病理上令佢有這表現。

侯爵府

回覆樓主:

6299自己大把節目,可以完全唔見,有時興起食個飯咁。
娘家就佢地WhatsApp吹水多,又係興趣先出嚟食吓飯。
我覺得長老打嚟咪盡量聽,我有時返緊工,佢哋打嚟勁長氣,我開個speaker由佢哋講。

大宅

過完年到而家都未见過,算耐
一個月见一次也算小

不過日日打10幾個電話又誇張得滞

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊