自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MMVV 發表於 24-5-19 09:44
只得菲傭和婆婆啊。如果係我直程去坐巴士啦!

所以個僱主應該一早教定外傭點call 車,或者自己call 車去佢地等車嘅地方

子爵府

whyyou 發表於 24-5-19 09:46
所以個僱主應該一早教定外傭點call 車,或者自己call 車去佢地等車嘅地方
...

吓?問題係司機啊。乜你講到問題係僱主咁。我估僱主都估唔到咁到司機咁PK

子爵府

回覆樓主:

搭的士見媽最後一面,司機知道(我在車內哭着講電話),見佢開得好慢,隔離好多車都超前,同佢講可否開快d,佢又話前面有影相等等,你有你急,佢有佢繼續慢慢揸,仲兜第二條路(正常都知,唔係行呢條路,不是最快)佢可能一把年紀,睇化晒,針唔拮到肉唔知痛

珍珠宮

MMVV 發表於 24-5-19 09:50
吓?問題係司機啊。乜你講到問題係僱主咁。我估僱主都估唔到咁到司機咁PK
...

我意思係僱主要教定外傭靈活變通,唔通落緊雨都喺街等45分鐘咩?教定佢call 車肯定有幫助

子爵府

whyyou 發表於 24-5-19 09:57
我意思係僱主要教定外傭靈活變通,唔通落緊雨都喺街等45分鐘咩?教定佢call 車肯定有幫助
...

咁你太高估佢地啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

所以就算自己放蛇捉uber都冇人so佢地,放埋上網點知大多數贊成uber合法化

伯爵府

kit2004 發表於 24-5-19 10:16
所以就算自己放蛇捉uber都冇人so佢地,放埋上網點知大多數贊成uber合法化
...

請問邊度有報導

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

MMVV 發表於 24-5-18 21:43
我自己眼見都唔少。做得咁辛苦咪鬼做啦!

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/10 ...

我今日搭果個好好,$151無$1大餅,佢話又佢啦,仲有落車時叫我哋慢慢

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我哋灣仔區,早上穿校服嘅一律唔接,我地要D仔女匿埋一邊,截到車先走出來上車,唔係一次半次,係十多年都係咁,上到車都要畀人黑面。試過同一條返學路線俾人兜路,三十幾蚊車程兜到五十幾,跟住話一定係咁行,而家佢哋大過咗,我一年都搭唔到5次的士。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ilovematthew 發表於 24-5-19 11:22
我今日搭果個好好,$151無$1大餅,佢話又佢啦,仲有落車時叫我哋慢慢

收少我都試過唔衹一次。

大宅

fivebeanrice 發表於 24-5-19 11:19
請問邊度有報導

的士業放蛇舉報Uber 警列投訴未拘人 運署擬年中與業界交流規管政策

原文網址:https://news.mingpao.com/pns/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240518/s00002/1715971496082

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

我多數都係call的士,全部都好好,包括有次行動不便,佢都問要唔要落車幫我
係有次機場排隊搭就真係爭啲

子爵府

adaho123456 發表於 24-5-19 11:38
我哋灣仔區,早上穿校服嘅一律唔接,我地要D仔女匿埋一邊,截到車先走出來上車,唔係一次半次,係十多年都 ...

的士佬鬼醒架。佢地識認學校D校服。港島的士佬認得女拔,一見女拔個個好似見鬼咁。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我曾經都遇到個好好人的, 不過唔多.

早几年亞娘唔行得, 要去屋企附近覆診, 真係不用跳錶的, 我都唔好意思, 一上車就同個司機講sorry, 但個司機反正叫我哋不用担心, 人人都會老嘅, 當時我真係好感動.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

Call 的士用邊個app好?

有次坐車途中見個司機接到order,到落車時有個乘客都未落車,佢就急住閂門開埋車走,喝住佢先識停,離晒譜。

伯爵府

touchwood我冇遇過唔好嘅,反而有啲好好人,所以對於uber,冇特別喜好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊