論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 BBTWIN 於 09-8-4 16:03 發表
我個賓都年半啦.佢初黎報到都好似你個maid o甘,話頭醒尾.唔駛我點多講.我自己就比o左daily routine佢跟羅.基本上我都冇咩講規矩.我好似連唔比講電話都冇同佢講.因為我覺得唔太過份我可接受.同埋因為我冇裝cam,所以我返o左工 ...

係呀, 有時請工人真係要隻眼開隻眼閉... 如果唔太誇我都算啦! 不過有啲嘢就晨早一定要出聲, 如sms, 講電話等! 我以前個工人離咗無耐竟然拿住個電話出露台傾計, 又拿住個電話行入廚房做嘢, 我當晚即話佢, 自此佢只會俾房傾, 無咁大胆當正自己屋企咁!

大宅

原帖由 cocolulu 於 09-8-4 15:42 發表

全屋邊忽有塵/頭髮 佢會執去掉間屋保持得耐干淨
(但e家我諗返.. 佢梗要啦, 方便趁無人望佢時, 求其做清潔或無做都可以呃我地話做左)

(6) 做野好主動,呢几日係無停過手係咁做,又會自己搵野黎做。
<<<<<<<<<<<<<<<<<
一樣呀. 如真係無咩做, 佢每抹或洗一樣野都會好緻細地洗.(e家諗返. 唔係佢細心係拖時間做)(因為佢想快休息果時可以縮短一半時間完成. 但干淨程度快慢係一樣)
唔記得左呢d,出到去我仲見原來袋 ...

紅色呢點我都有懷疑過我個賓到底有冇日日做清潔.我要求我賓賓每日6時要起身做哂所有基本家務.我地出門前就要照顧兩個女.我試過6點半醒o左,聽到出面情悄悄,又冇水聲.佢唔似做緊野.有時我咪特登出去望下,見我出黎佢巳查定條布扮抹櫃.同埋而家我通常7點9開主人房門,佢一定好準時拖地拖到我門口.我咪同老公講佢好準時喎,又係呢個時候拖到我地個門口 .都唔知話佢精定話佢蠢.扮野都要有變化至得o架麻 .但係話時話,表面睇落又真係幾乾淨,牆角又真係冇咩塵.未有佢時,今日抹完,第2日牆角巳經好多塵.到佢離開前,真係要請教下佢抹塵大法

大宅

原帖由 chowhui97 於 09-8-4 16:15 發表

係呀, 有時請工人真係要隻眼開隻眼閉... 如果唔太誇我都算啦! 不過有啲嘢就晨早一定要出聲, 如sms, 講電話等! 我以前個工人離咗無耐竟然拿住個電話出露台傾計, 又拿住個電話行入廚房做嘢, 我當晚即話佢, 自此佢只 ...

o甘呢年半,我又未見過佢o係我面前講電話喎.不過我知佢休息時有講羅.我曾經聽到佢o係toilet同埋訓覺時講電話.所以佢呢方面我都幾滿意.仲有半年佢個contract就到期,我打算出糧比佢簽收時同佢講續約,希望佢唔會差過而家啦.佢或者會係我唯一o既工人,因為就算唔續或炒佢,我都唔打算再請,因為從一開始我都唔鐘意請工人.而家續佢,再兩年後兩個女都升小,我就會自己湊返對女.

大宅

原帖由 BKVIP 於 09-8-4 12:27 發表

你都係新工人黎左半個月呀? 唔通呢個世界真係無好工人? 我表姐話佢個個好好,在佢度做左8年,因為佢健康問題自己唔做野返去湊女,所以先唔要個工人,但個工人去左佢老公個親戚度繼續服役。我相信真係有好工人,不不過真係好少 ...

好工人???睇下咩標準啦.我媽咪都話我呢個賓係好工人.我地屋企以前都請過賓賓,廿幾歲女,咩都唔識.做野求其又唔識煮飯.我媽咪都冇咩話過佢.新年時我地全家過加拿大,媽咪唔記得鎖主人房門同櫃桶.返到黎我地d利是錢冇哂我媽咪都唔出聲.好多年啦,到最近先講我知.仲有個賓contract完時係個賓話唔再續,如果佢續我媽咪都會續佢.偷野喎,我媽咪居然當冇件事.媽咪話冇証冇據點捉佢,而且係佢自己大懵冇鎖門先發生呢d事.媽咪又話如果講出黎佢唔認,又要生又要死仲大件事.所以咪算數羅.所以我而家呢個工人o係我媽咪眼中絕對係好工人,我媽咪更加會係一個好主人

大宅

原帖由 mouseandcat 於 09-8-4 15:11 發表
我之前個極品,初時做野都好自動波,連涼茶都識煲,初時真的以為自己好好彩,請到個好工人. 一個月後,漸漸現形,偷雪櫃野食又唔認,自把自為,無大無細,以為自己真係好掂,完全都不尊重我.最後好辛苦忍了一年,都係要炒(但要 ...

如果佢衰,我就係唔想補一個月俾佢... 但耐何

大宅

原帖由 cocolulu 於 09-8-4 15:24 發表

越睇越覺得你個工人同我舊果個好似. 係咪賓黎?幾歲?

佢初來時, 咪又係好主動, 細心, 清潔, 叻湊bb, 醒目到不得了. 但同時又係會企硬同你講數. 電話sms多多. 一黎就同你話可否傾電話, 放假又意見多多. 我幾肯定佢 ...

哇,真係好似呀,係bun ,生日8月19日,係咪同一個人呢?

其實睇你所講,我諗佢慢慢都會變成你個舊賓架啦
因為第一日返工,佢已明目張胆咁放部電話在房叉電。第一晚我經過佢房聽到按手提聲,應該sms緊。第二晚我突然入佢房佢在被入面傾電話,我無理佢,第三晚我同佢講rules 叫佢唔可以在辦公時間講電話。

我又見佢無放沐浴露洗頭水個d,唔知係咪用我個d。

未黎時我叫agent叫佢剪頭髮,agent話剪左,點知一見佢都係長,我問佢,佢話之前仲長,已經剪左,又話剪短佢個頭唔好睇,咁我見佢札住整整齊齊就算啦。

唉,越諗越覺得佢踩緊我底線。最衰c6成日覺得我欵心大,叫我待人以寬,都short既。

之前同佢傾計,問佢之前僱主d野,原來佢做左3年自己terminate contact,唔係4年完約架,佢話僱主遲出糧俾佢,所以走。另一份工照顧老人家,做左几個月,因為家人送佢入老人院所以唔需要佢,講到好慘咁。我好似中晒計。

大宅

原帖由 BKVIP 於 09-8-4 14:49 發表

多謝提點,只係我c6同我係包"ur"頸架,我講咩佢都要band我,所以好難話會在工人面前意見一致囉。始終佢未見過工人真面目,未知死,成日話我睇埋晒呢d網,杞人憂天,話要當佢一家人,咁人地就會對你好,連99都叫c6對工人好d呀,仲要在工 ...

你以上o既對話內容我好熟.唔同o既只係係我媽咪話我成日睇呢個網.唔係我c6羅. 我媽咪話人地個工人係o甘,你果個就會係o甘咩.唔好成日聽人亂講.要當佢自己人,你對人好,人地對你好.內容真係差唔多一模一樣

大宅

原帖由 BBTWIN 於 09-8-4 17:06 發表

好工人???睇下咩標準啦.我媽咪都話我呢個賓係好工人.我地屋企以前都請過賓賓,廿幾歲女,咩都唔識.做野求其又唔識煮飯.我媽咪都冇咩話過佢.新年時我地全家過加拿大,媽咪唔記得鎖主人房門同櫃桶.返到黎我地d利是錢冇哂我媽咪都唔 ...

咁個工人真係以為你地唔知,但你地唔在家又偷野啦,引狼入屋啊,唉~

大宅

原帖由 BBTWIN 於 09-8-4 17:30 發表

你以上o既對話內容我好熟.唔同o既只係係我媽咪話我成日睇呢個網.唔係我c6羅. 我媽咪話人地個工人係o甘,你果個就會係o甘咩.唔好成日聽人亂講.要當佢自己人,你對人好,人地對你好.內容真係差唔多一模一樣 . ...

咪係囉,我同c6講你對人好都唔好咁盡丫,連買咩野飲都問佢。食飲要等埋佢埋枱先食,c6 買左d drinks 返黎又叫佢自己拎呢飲,唉,我真係唔想俾成萬蚊送佢走呀,但c6依家好似玩火咁,唔通我真係要用錢買一次教訓c6先知佢地衰?!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 cocolulu 於 09-8-5 01:21 發表

我媽都係咁鬧我, 話我成日上網聽人亂講, 網上的人講野最唔負責任. 聽聽埋埋對工人疑神疑鬼盞辛苦自己...
係, 網上好多吹水, 但好多都有用資料.... 對人防範有咩唔岩. 請工人等於係街求其搵個人回家, 一來就話咩以 ...

好有同感呀,每次c6話我又係睇得太多咩咩咩,我都廢事同佢嘈啦,根本佢唔會明。總之我同佢意見不合架啦,少少野又嘈一餐,工人見 到都唔知會點諗。

大宅

原帖由 BKVIP 於 09-8-4 17:33 發表

咁個工人真係以為你地唔知,但你地唔在家又偷野啦,引狼入屋啊,唉~

係媽咪o既警戒心低姐,咪好似而家話我成日懷疑個工人,問我你點請人呀???真係唔岩嘴形

大宅

原帖由 cocolulu 於 09-8-5 01:28 發表

我覺得你想收緊都難, 第一日開壞頭. 最攞命係呀sir對工人好. 男人喎, 對佢好喎, 佢地又係男尊女卑社會, 更加以為"得寵"有人挺. 我之前都係呀老公對舊賓賓好. 如買飯盒比工人要我揀唔同口味等工人食得唔悶, 早餐比 ...

d 男人唔知係咪要扮有gentleman呢,定係佢一霜情願咁諗將心比己? 有時真係覺得d 男人好蠢,不過可能因為咁c6被我呃返黎,哈哈!

你c6對工人好似好得過份喎,我最驚工人以為我c6霖佢喳。既然c6係用軟功,我唯有用硬工啦,我諗工人唔敢太鬆懈掛。

至於工人以為佢有人support,如果佢真係夠胆駁我咀,我會搵機會錄底佢,俾c6睇,一次二次c6可能覺得唔係問題,但長期係咁我諗佢會知工人係咩人。不過我估工人唔敢駁我咀掛,因為在家講野我大聲過c6 :lol

大宅

原帖由 BKVIP 於 09-8-4 17:36 發表

咪係囉,我同c6講你對人好都唔好咁盡丫,連買咩野飲都問佢。食飲要等埋佢埋枱先食,c6 買左d drinks 返黎又叫佢自己拎呢飲,唉,我真係唔想俾成萬蚊送佢走呀,但c6依家好似玩火咁,唔通我真係要用錢買一次教訓c6先知佢地衰?! ...

我老公唔會o甘,有時係我地有份食,賓賓冇得食,我唔好意思格硬要預埋佢.我老公會話我駛咩姐.唔通買好野食都要預佢啦喎.好鬼攪笑

大宅

原帖由 BBTWIN 於 09-8-5 12:38 發表

係媽咪o既警戒心低姐,咪好似而家話我成日懷疑個工人,問我你點請人呀???真係唔岩嘴形

同我c6講既野一様,通常講到呢度我已經stop佢,唔想再講,晒gas :tongue:

大宅

原帖由 BBTWIN 於 09-8-5 12:42 發表

我老公唔會o甘,有時係我地有份食,賓賓冇得食,我唔好意思格硬要預埋佢.我老公會話我駛咩姐.唔通買好野食都要預佢啦喎.好鬼攪笑

問題係你工人大唔大食先? 如果細食咪分少少俾佢囉。

我都好想我老公有你老公咁既精神,可惜佢係相反,覺得我無人情味,我黑心 :;pppp:

大宅

原帖由 BKVIP 於 09-8-5 12:42 發表

d 男人唔知係咪要扮有gentleman呢,定係佢一霜情願咁諗將心比己? 有時真係覺得d 男人好蠢,不過可能因為咁c6被我呃返黎,哈哈!

你c6對工人好似好得過份喎,我最驚工人以為我c6霖佢喳。既然c6係用軟功,我唯有用硬工啦,我諗工人 ...

唔係嚇你,真人真事有呢回事.不過事主係未結婚o既單身男性.佢對個印好鬼好.個印真係以為佢"林"佢. 個男人有個阿媽同住.呢件賤印以為自己可以坐正,後來對佢阿媽不秋不彩tim. 個賤印最後都被兜.呢個事主個阿媽同我媽咪係晨運友,大家聽到都覺得大快人心.所以絕對唔可以比佢誤會.賤工人真係會以為自己係主人 :;pppp: .

大宅

原帖由 BBTWIN 於 09-8-5 12:59 發表

唔係嚇你,真人真事有呢回事.不過事主係未結婚o既單身男性.佢對個印好鬼好.個印真係以為佢"林"佢. 個男人有個阿媽同住.呢件賤印以為自己可以坐正,後來對佢阿媽不秋不彩tim. 個賤印最後都被兜.呢個事主個阿媽同我媽咪係晨 ...

好難唔令人誤會架喎,c6就係對人人 都好,所以身邊好多女人都誤會架

大宅

原帖由 BKVIP 於 09-8-5 13:21 發表

好難唔令人誤會架喎,c6就係對人人 都好,所以身邊好多女人都誤會架

你老公名符其實係好男人羅.不過對人太好有時會自尋煩惱.對某d人和事都係set返界線好d.

首頁

尾頁

跳至