跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿b到現在都未試過1次痾落potty度, 半個鐘同佢去一次坐5分鐘都無野出, 大便更加唔得, 成日痾落底褲度, 請問有咩方法令佢可痾去potty呢? 因教佢同佢講好多次都做不到, 點算? 好快23個月, 好心急:-( ! 同埋天氣又開始熱, 要積極D! Many thanks!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

星期六,曰同囡囡出街用咗片片, 佢叫我疴尿尿, 我話妳疴响片片倒啦........最後忍 1hr 返屋企疴咗好多尿尿.....片片好乾 ~

原帖由 DammiMa 於 10-5-5 21:12 發表
我同囡囡介片2星期了結果 , 佢會叫我疴尿尿, 我就比potty佢.....但午睡及夜晚用片片~

男爵府

介片第五日,毫無進展。

大宅

原帖由 tammykst 於 10-5-11 14:14 發表
介片第五日,毫無進展。

當佢賴尿時有什麼反應呢?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

見到大家既bb都好叻呀
我最近先買個廁所比啊b坐我咪仲慢....
初初我都怕啊b驚...我著住衫褲坐上去比佢睇
之後叫佢坐~佢坐左唔夠一分鐘覺得冇野玩又走左喇
之後到夜晚我除左佢條片 , 佢直頭坐都唔坐,,,
冇左片片好似冇咩安全感 , 有咩方法令佢坐呢 ??
請教下各位媽媽

大宅

原帖由 loklok200866 於 10-5-11 16:03 發表
見到大家既bb都好叻呀
冇左片片好似 ...

我阿囡開始時,我地有比一至二件小玩具比佢拎住,又同佢傾下計.

大宅

翁b情況同你女女一樣! 用咗2星期學戒片, 依家平時響屋企就唔著, 夜晚同出街照著片, 但係佢著住片都唔v v, 忍到忍唔到一痾就一定成條片濕哂, 又或者返到屋企先痾! 唔出街一日最多用2條片, 有時用1條~ 我唔急住要佢戒夜晚片, 等佢習慣咗返學既時間表先再戒lu!

原帖由 DammiMa 於 10-5-10 15:07 發表
星期六,曰同囡囡出街用咗片片, 佢叫我疴尿尿, 我話妳疴响片片倒啦........最後忍 1hr 返屋企疴咗好多尿尿.....片片好乾 ~

大宅

我個仔由開始學坐廁所到依家, 一坐廁所都係玩緊同一樣野! 呢樣野只會響佢坐廁所時先有得玩, 平時係唔比玩亦都唔會攞出黎玩! 玩呢樣野有好多種玩法, 初初只係for訓練大小肌肉, 慢慢大個小小就用來學眼耳口鼻手腳, 依家就學數數目同顏色! 一玩起碼要10分鐘, 好適合比bb初初學坐廁所! 估下係乜東東??

答案係: 衣夾 / 衫夾 (成盒有排玩~)

原帖由 loklok200866 於 10-5-11 16:03 發表
見到大家既bb都好叻呀
冇左片片好似 ...

男爵府

Dear Queenie,

佢坐小廁所成廿分鐘都唔疴,一起身就賴。激死我!第六日喇,好氣餒。

求教各媽媽,點算?
原帖由 QueenieYan 於 10-5-11 14:28 發表

當佢賴尿時有什麼反應呢?

大宅

Tammykst, 有無試過響阿女面前親身示範? 我仔仔之前都唔肯去架, 每15分鐘帶佢入廁所, 佢就發哂脾氣, 瞓落地下碌地......之後就叫爸爸試幾次示範, 2-3日就識! 不防試下~

原帖由 tammykst 於 10-5-12 13:46 發表
Dear Queenie,

佢坐小廁所成廿分鐘都唔疴,一起身就賴。激死我!第六日喇,好氣餒。

求教各媽媽,點算?

男爵府

Dear Cathy,

等我今日開始試試。Thank You!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

哈哈...CATHY 媽媽~你都真係有計啵...
不過我未得閒攪個仔呀而家...
佢好扭計...因為唔見左隻公仔呀

子爵府

大家好呀我20號開始同啊天哥戒片
20號:隔2個鐘到瀨一次,晏覺同落街有比片片,其間就算瀨左都照同佢去,再不停問佢有冇尿尿,下午開始佢會自己叫我地去,臨瞓之前個次拉爸爸同佢去,成功咗
21號:都係nap先比片佢,其他全部自己叫去,共仲會自己除褲,仲要成功埋
好叻呀呵,好戲在後頭呢
22號:一早想痾poo,抆住條褲唔知點算,但又有potty驚恐症,望住又唔知點,但後邊又必出黎啦wor,拉扯之間,瀨咗,喊到天崩地裂,個樣話比我知,佢覺得好瘀,之後,一直瀨瀨瀨..
直到今日,佢跟本連叫都費時,由佢痾出黎,死未

原先都唸住比佢十日,一個月,但係頭兩日既表現比左好大希望我,點知一個回塘....,真係好氣餒
我最怕,係佢已經冇咗呢個信心,佢自己都放棄埋,咁就真係唔知點算嘞
我愛我個囝,愛到變做鬼..

伯爵府

我個女介片進行o左 3個星期多喇. 由最初唔係坐 potty 到依家肯坐 potty (不過都係一路坐一路比玩具佢先肯坐).

係呢段期間, 係試過5次咁上下係 potty 到痾到 尿尿, 其餘都係坐成粒鐘都唔痾, 到轉頭企起身就痾喇.!!

依家仲另, 識得忍尿, 朝早 9:00飲完1支 8oz 奶奶, 跟住又有 水, 等等, keep 住都有比佢坐 potty, 但係坐極都冇尿尿, 一路到 成 12:00 , 都冇, 到食飯, 我會同佢著番條片. 果陣就痾落條片到喇.

妳話激 c 唔激 c, 之前瀨 o左落地下, 佢都會 出聲, 指比我地睇, 呢幾日, 瀨o左唔出聲添, 我地睇到佢條褲濕o左, 要尋寶咁周圍搵佢"篤"黃金尿係邊,

唉! 都唔知幾耐先介到片.

大宅

我同chelchel0126一樣係呢個假期開始同阿囡戒片, 因為相信差唔多兩歲的佢有一定控制肌肉的能力.
成績當然欠佳啦! 不過, 從中發覺初期真係要多d定時捉佢哋坐底, 比d嘢佢哋玩, 一旦vv咗, 其實佢哋都好開心.
大家再接再厲啦, 仲有d時間, 希望N1開學前成功戒片, 因為相信我哋D同學仔到時大部份都已經戒咗片.

子爵府

昨天下晝開始,要尿尿左先有餅餅食成功wor
一直到今朝呢兩次,都成功去到,但係仲未會自己叫去low
我愛我個囝,愛到變做鬼..

複式洋房

我都開始咗, 進展理想! 但係男bb感覺有d怪, 因為bb去大大係坐喺度, 所以bb只認為去廁所係要坐喺度ge, 佢唔肯企喺度shu shu.....

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

好慘 ~ 我囝囝唔肯比我"豆"佢vivi 呀!
間中坐下痰罐......肯疴尿尿少少就好慌張, 点算好呢???

伯爵府

我亞仔已經開始左3日介片,除左午睡&晚睡穿片,其他時間只穿褲/底褲,幾日無出過門口.呢3日每日都用左8條褲,唔太肯比我"豆",成日反抗,懶左尿就響度玩尿,激死!
頭2日無大大,今朝去左一次大大,都肯同我坐談罐半個鐘去左.但夜晚開左大,走嚟拖我手去廁所,我先知佢大左響條褲度.....我個 仔未太識講野&理解言語既能力比較差

複式洋房

我仔仔介咗片喇!最初我都好心急同激氣, 但後來用咗個friend教我嘅方法就好快得咗!
以下係我ge經驗, 唔一定人人都得, 同大家share吓啦~

1) 唔好著片, 只著褲仔, 教bb想尿尿要叫shu shu
2) 起初一定會瀨, 唔瀨係天才, 瀨係好應該同自然ge, 所以大人唔應該發脾氣, 咁樣個bb會抗拒唔肯叫......而且唔著片ge目的就係等佢瀨
3) 我個仔都有叫shu shu, 但頭幾次都係一面痾一面叫, 有時bb唔係想瀨或唔想叫, 係佢唔明白同未control到要喺瀨之前叫, 所以唔好鬧佢呀!
4) 當仔仔一面叫shu shu一面瀨時, 我會拖住佢由得佢瀨完, 我會指住地下講"哎呀, bb瀨尿和, 濕濕喇, 醜醜醜喇, 要換褲褲喇, 又要媽咪抹地喇, 下次要快d叫喎, 下次想痾shu shu要忍住, 叫咗媽咪先呀!" 如是者試咗幾次, 每一次都快咗dd, 唔駛一個星期呀仔就識得叫咗先去喇!
5) bb都要有鼓勵, 當呀仔叫快咗小小但又唔夠快, 結果瀨咗一半時, 都要好誇張咁讚吓佢, "嘩~~~好叻仔喎, 不過下次要再快d喎, 快d快d, 知唔知呀?!"
6) bb又唔逼得噃, 我呀仔初頭有時係都要著返片片唔肯淨係著褲, 我會由得佢, 咁隔一兩個鐘先幫佢除返條片淨係著褲, 佢又肯喇!
7) 熟練咗之後久唔久'dick'佢去一去, 而家我出街都唔駛用片lu!

p.s.因為係仔仔, 佢識得叫shushu之後我就train佢去企喺度去大人廁所(企櫈仔), 而家無次去完佢自己都會講: "嘩~~~好叻仔喎, 沖廁所, 洗手手"

大家要加油呀, 一定要有耐性呀!!

首頁

尾頁

跳至