自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

珍珠宮

原帖由 VKwan 於 10-3-18 12:05 發表
我老死話,教書唔可以事假架(紅白都大件事只得兩天,何況結婚相?!),咁佢都係被迫取病假遮!
倒轉頭我覺得呢行唔人道就真喇。

咁老師結婚可以請幾多日假呀? 我仔班主任結婚放咗兩個星期喎, 不過係幼稚園.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

畀面勳章

如果你係佢, 學校又唔批, 你會點做? 唔影相???

原帖由 Darth 於 10-3-18 12:06 發表

唔係病而請病假, 就係欺騙

第一, 我唔接受老師講大話, 我唔會理原因係乜
第二, 如果佢講大話欺騙病假, 分分鐘被學校解雇

另一方面, 如果學校批準老師請假 (事假), 我覺得冇問題 ...
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 糠糠媽咪 於 10-3-18 12:08 發表
可能佢真係病, 順便影結婚相
病住黎影...淒美d

珍珠宮

原帖由 牛精仔 於 10-3-18 12:06 發表
唔係下化....仲有自由嘅 ?? 好彩我不是做老師, 否則, c 左 9年 !

我公司好好架, 幾時放都得, 我之前同我b 去interview, 都係咁請, 老細仲問我in 成點tim。 ...
其實一年有三幾日事假真係好必要,教師待遇真係好差!

或許早年只返半日工,長假又放足,都可以彌補既,但家陣工時咁長,長假都要返工,冇事假真係好差!人總有私事架!同仔女考學校好應分呀!

禁止訪問

公爵府

我朋友的case係,姐姐weekday結婚,想請假,唔得.因為唔係自己嫁,想請no paid leave,唔得(忘了是甚麼原因),於是叫佢請病假+唔好被人知.

男爵府

原帖由 maisyraymond 於 10-3-18 12:10 發表
如果你係佢, 學校又唔批, 你會點做? 唔影相???

我都想知囉

原來做老師想請假影結婚相都咁難

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

點解唔星期六/日 / 長假期 影呢?

題外話: 老師唔準請事假, 又確係幾慘既.

珍珠宮

原帖由 kikiboy 於 10-3-18 12:10 發表

咁老師結婚可以請幾多日假呀? 我仔班主任結婚放咗兩個星期喎, 不過係幼稚園.
津校正職一年只得兩日,私校或者唔係正職我就唔清楚喇。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

一日HALF日都可以接受嘅,話晒人地結婚,放佢一馬啦。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 糠糠媽咪 於 10-3-18 12:08 發表
可能佢真係病, 順便影結婚相

男爵府

如果學校知道原來是請事假,而容許用病假來申請(批准),咁校方真係好有問題!!

覺得制度不合理,應該去抗爭才是正路

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

冇問題啦!

佢地都係人, 因為冇事假, 先會話病假的. 我影結婚相時, 間野都話唔可以星期日影相的. 或者佢都係呢!

結婚都係一次姐, 比個好的紀念大家 姐, 唔好因為小事而影響人地快樂的心情啦!

更何況, 一日假, 會唔會影響度全班的進度先. 唔會嘛. 所以唔使咁介意.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

一日都可以接受,老師好似無a/l架,有起事上黎,唯有請s/l

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好老實, 我一定唔會告發老師, 將心比己, 換轉係自己, 影結婚相人生大事, 唔比放會點? resign 嗎 ?

仲有, 老師比人炒, 受害都係自己小朋友, 又要適應過新老師, 新教法。

不過, 如果同個老師有10咒9仇就除外...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 牛精仔 於 10-3-18 12:10 發表
病住黎影...淒美d

子爵府

畀面勳章

sometimes we can't choose WHEN to take photos. And the schedule is always FULL for Saturdays and Sundays!!

原帖由 miffymiffy 於 10-3-18 12:12 發表
點解唔星期六/日 / 長假期 影呢?

題外話: 老師唔準請事假, 又確係幾慘既.
靖直樂天名聲留, 朗月高照映楊柳

水晶宮

畀面勳章

咪係囉 ~ 教師咪又係普通人一個, 大家
都係搵餐飯食啫.........

....

原帖由 maisyraymond 於 10-3-18 12:05 發表
唉...何必呢...有時真係要學識將心比己

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

病有好多種, 而且病就唔可以出街? 一生人可能得一次結婚, 又唔係作姦犯科, 又唔係唔俾你個仔升班, 何必好似咁大仇口呢?

男爵府

有planning請病假去影婚紛相, 就唔ok, 好一個不負責任的老師

首頁
12345...29

尾頁

跳至