自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

up up up

大宅

up

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 子俊寶寶 於 10-6-16 21:30 發表
尋日同仔仔返學, 係樓下見到一個女仔, 我仔仔話之前同佢傾過計, 我咪同佢一路行一路傾下, 但我發現佢工人姐姐全程無理佢, 連一眼都唔睇下, 由得佢一個人墮後, 只用bb繩拖住個細妹, 直至過馬路才拖埋佢.

過完馬路, ...
為人為到底, 同學校講啦 , 等老師直接contact家長。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

大宅

好媽媽勳章

原帖由 tsznok 於 10-6-16 22:51 發表
點解唔直接同學校反映?
等得個家長上bk, 仲要咁啱睇到個post, 都唔知要幾耐囉...
士德一出校門幾邊都係好繁忙既馬路, 加上果頭行上小小果個舊式公屋... 聽聞好多追龍友+治安好差, 咁樣俾個小朋友自己行, 真係好唔得! ...

我都覺得應該同學校講, 等老師同佢家長講返~!
大窩口雖然係舊區,但治安唔差架~ 因為我係呢區左30年
我個囡今年九月都會插班呢間學校k2~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AGREE.....
原帖由 牛精仔 於 10-6-17 02:10 發表
為人為到底, 同學校講啦 , 等老師直接contact家長。
Kinglong

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

up

侯爵府

醒目開學勳章

upup

水晶宮

Up....如果今日contact左學校,記得update我地,而家kum多外傭睇住HK人既小朋友,真係有好多都kum對小朋友架,我地d mamies唔係為搵食,都唔將d寶貝假手於人喇,呢d case,真係要見一單幫一單啊!一於 up. Up. Up. !!!

侯爵府

醒目開學勳章

幫手up

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

up up ....
係呀,樓主你不如真係話俾學校知,等學校通知個家長,最快同最有效....
呢啲咁既工人,真係要

大宅

好媽媽勳章

UP~~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 baby-tung 於 10-6-17 10:07 發表
up up ....
係呀,樓主你不如真係話俾學校知,等學校通知個家長,最快同最有效....
呢啲咁既工人,真係要

我都係住附近, 雖然我冇見過樓主呢個case,
但我樓下都係對住馬路, 我自己係ft mum,
我都見唔少o的工人尤得o的小朋友o係馬路邊玩,
但個工人唔理, 企埋一邊同其他工人傾計,
我見到都心驚驚, 但又唔識o的小朋友o既父母,
想話佢地知都難.......唉~

子爵府

原帖由 子俊寶寶 於 10-6-16 21:30 發表
尋日同仔仔返學, 係樓下見到一個女仔, 我仔仔話之前同佢傾過計, 我咪同佢一路行一路傾下, 但我發現佢工人姐姐全程無理佢, 連一眼都唔睇下, 由得佢一個人墮後, 只用bb繩拖住個細妹, 直至過馬路才拖埋佢.

過完馬路, ...

既然知名&學校, 不如寫封信托學校俾家長啦...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

樓主無出過聲既

anyway都up一up

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

如果一個唔小心~真係好危險

珍珠宮

環保接龍勳章

學校出面好多車, 大人行都要小心, 可況小朋友!!!! 一係同學校講, 一係寫封信放入小朋友書包. 個家長未必會上bk.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 牛精仔 於 10-6-17 02:10 發表

Yes! 同學校講啦!
等老師可以了解o下係咩事先。同可以跟進有無改善個情況!
最重要係老師講個家長一定會處理!!

男爵府

我之前試過見到個菲傭紅燈照帶個幼稚園學生衝過馬路, 我立刻留意咗個小朋友書包間學校名, 然後立刻打電話去間學校同佢地講, 當時形容咗個菲傭的打扮同個小朋友的樣, 不知我都不知最後找不找到

不過我之後無遇見那個小朋友同菲傭!

複式洋房

我屋企樓下, 不論係公園, supermarket, 定係商場, 成日都見到d工人成班成班圍埋一齊傾計, 唔理d小朋友.

首頁

尾頁

跳至