自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

原帖由 rm_hk2001 於 10-7-19 11:25 發表
早2星期的下午,我一個人去到一間太X食燒味飯, 時為下午兩點幾, 但因為係星期六, 午飯既人未完全散晒所以都係免強有位. 我等緊野食之際有一家3口(2大1細)坐係我隔離張圓檯,佢地一坐低就"叫"個waitress"叫"另外一張檯 ...

個小朋友好差喎! 不過相信父母都唔好得去邊.

我地無好特別教小朋友甚麼大道理, 因為佢唔會明白, 但係我地唔想佢點樣, 自己就一定唔好咁做. 身教好重要, 小朋友模仿力很強.

男爵府

唉...真係好想知呢d例子係小數,
定係我係小數??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我就拍晒手~~~將來咪係做父母既受返晒, 今日父母點教仔女, 他朝仔女就會點對返佢地, 因果循環, 若然未報.....大家知道跟住個句係咩喇~~~~

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

陪月勳章

樓主唔洗太擔心... 都係因為父母問題小朋友先會變成咁啫.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主,好彩你當日無同自己既小朋友一齊,呢D負面教育真係有排同小朋友解釋!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 rm_hk2001 於 10-7-19 11:42 發表
人家的事我管不了, 只係想分享, 我都係媽媽,但我有千萬個唔想這些說話有機會出自我女兒口中, 而我相信大部份媽媽有我一樣既想法
當然啦~

男爵府

好得人驚 ? 咁細個把口就咁, 大左仲得了 ??

珍珠宮

好媽媽勳章

睇報紙打自己老竇老母果D咪就係呢D囉~
各有前因莫羨人.

珍珠宮

咁細個就用咁惡毒既說話去咀咒人!!

大人唔單止唔去教好佢, 仲要放任佢!

第日, 咒人既會自食其果?!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

個媽媽今日種個咁既因,日後佢得番一個咩嘅果
順順利利 大吉大利       

用戶要求終止服務

信不信由你

我今年30到忟 ...因此我好留意千禧後出世嘅小孩的"品德", 因我成為長者時, 就是此群人成....佢地有可能成為我的主診醫生,護士,銀行 teller....等等

無醫得,無仁義之心點 service 我呢? 監守自盜, 如果我辛辛苦苦儲d老本都無埋 , 點呢 ?

又如果....當千禧人仔,長大後變成賊仔,比人捉到上庭受審....信不信佢地"理直氣壯" 自辯 .
我無錢所以我打刧,有咩唔岩呀? 鬼叫佢有錢呀...大商家..

而家聽落,我好似講得好誇張.......但係當你地睇下而家d 目中無人,無禮貌嘅小朋友(e.g. lee 位茶餐廳小朋友), 你就唔會覺得我講野誇張架肋

水晶宮

環保接龍勳章

無嘢好講!投降!

珍珠宮

佢亞媽一開始就已經唔岩: 叫個仔企係人度打機, 示意叫人快走!

有一次我搭:有個細路見人地走過來想入, 佢就拿拿林猛按 "close", 等人入唔到, 佢就拍手; 之後佢亞媽仲同佢朋友講: 睇下佢幾叻仔呀! omg!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 montana 於 10-7-19 13:24 發表
唔識講 ,如果果個係我個仔我已經即場開佢波啦,呢d叫細時唔教大時真係唔洗教啦。

佢亞媽都是這樣的人,怎會開佢波 !?

別墅

這位太太好快就有收成,因她的小朋友以是小學生,到了五六年級時,
她就知道自己有幾成功啦,
到時她就會自作自受

子爵府

好媽媽勳章

我都試過比個細路(7-8歲)話~咁多人死又唔見你死~個阿媽仲笑~我c6睇唔過~問佢講未~佢阿媽先叫佢收聲

水晶宮

有個咁既阿媽 咪有個咁既阿仔囉……

冇口德 應該係咀賤先岩!

俾我 一開始唔會開聲tim囉
有咩理由去麻煩到人地……人地仲食緊野……唔係以為佢地迫 就人地應該讓佢呀………

子爵府

別墅

早幾年o係商場美食廣場都見過一對父母同一個細路食飯, 細路應該係佢地既仔, 大約七八歲. 個阿爸出去買野, 期間個細路表現得好忟憎, 到買到野食返來, 個細路仍然係咁忟憎, 見到食物不滿, 見到飲品又不滿, 總之係不停咁鬧佢父母, 但佢父母就不以為然, 好似唔覺得有問題咁, 任由個細路係咁鬧, 真係睇到 R 晒頭.

首頁

尾頁

跳至