自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

原帖由 PCCW2319 於 10-10-17 13:26 發表

都有理. 但係我覺得推高樓市既重要原因之一, 係太多熱$$$ 流入港, 大陸人豪買, 勁炒樓.

白頭任都出黎叫大家冷靜...90-97年...大量熱錢流入樓價由三千一尺升至萬二升左三倍...亞洲金融危機後資金流走令樓價下調七成...港人為此付出沈重代價...美國現在用貨幣戰試圖拖垮中國...RMB再升值只會令到香港資產對國內人來講越來越便宜...於是中國人不再儲錢...不停買買買炒炒炒...學曬美國果套透支消費...泡沫夠大夠鐘買單...美國會親手幫你戳破呢個泡沫...

男爵府

好多人貪得無厭,幫你又話幫得吾夠,吾幫又話吾幫,有本事咪吾洗人幫囉,洗乜嘈?幫你儲埋$仲想點?都吾知乜嘢心態?

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

原帖由 mrsright 於 10-10-17 12:47 發表

呢個可講得係一個惡性循環, 而且係偏向令地產業發達既循環.

如果要改善, 就要將兩方面平衡, 房屋係好多國家, 都係政府有份插手, 點解呢 ? 因為房屋醫療, 都唔可以單靠自由市場就覆蓋一切既民生需要.

而香港偏偏 ...

現在居屋都成百幾二百萬一層
講真,買的起居屋的人,真系買唔起私人樓咩?
其實唔喺
只不過他們想用同樣的錢,買大d,買新d,用平過同區私人樓的價錢買。
百幾萬,在天水圍,屯門亦有不少選擇,或者市區舊樓都買到。所謂買唔到,只不過是買唔到“理想單位”
點解一定要政府幫手你去買理想單位呢?

男爵府

呢個置安心計劃既計劃, 原意係幫一啲申請唔到公屋, 而又買唔樓既人/家庭, 公屋既收入限制係好低咋, 如果呢班人去申請置安心, 一個月二人收入, 二萬至三萬蚊, 扣咗8千蚊租, 再扣埋燈油+一般家庭開支, 唔使供養父母就仲有錢儲蓄, 但唔係個個都唔使供養父母架! 唔可以話呢個計劃完全幫唔到, 但係最快要2014先落成, 再加埋住最少三年, 咁即係前後7年先買得樓, 到時樓價多少? 退一半再加儲蓄是否足夠首期? 我反而覺得可以仿傚Singapore, 用MPF 做首期, 自由度比較高, 而且可以因應當時既樓價及能力去決定是否買樓, 而唔係住緊既5年內要決定囉!

P.S. 不喜勿插

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

唔係諗住買樓既根本唔會參加呢個計畫, 參加得既就預左要辛苦D儲錢, 無可能叫政府送層樓比你.

起居屋只可以幫到一D收入唔太多既人, 中產根本受惠唔到, 所以我覺得呢個計畫算唔錯, 彈性比較大.

原帖由 el522 於 10-10-16 23:11 發表

當你有 24萬要在 2-3年一定要用...而機會一世只得一次,唔用就無
(你會唔會心急用呢筆錢 ? )
而居屋如復建....今次唔得,可等下次...心態都唔同啦

有班人急住要買樓...你話會唔會推高樓市....

居屋唔會推高樓市,但 ...

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 咸濕大師 於 10-10-16 22:45 發表
樓主,覺得有咩問題呢?

我都想知

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 el522 於 10-10-16 22:45 發表
退番一半租..... 講就好聽,但等於俾多一舊錢給人買樓,限定於幾年一定要買,唔係就無.....

1) 谷人上車(因限定時間要用筆錢)
2) 多一批人急買樓的人,更推高樓市

學番以前 起居屋..好d ...

對於置安心租戶來說,好過居屋。

1) 居屋要補地價 (市價),如果買賣,要嘔錢比政府。
2) 置安心,政府俾多一舊錢你買樓, 唔使還,唔使比息。可以買番住緊個層,第 2 市場居屋,私樓。

如果抽到,我 1 定 opt....

伯爵府

原帖由 claudia 於 10-10-17 20:49 發表

我都覺最直接係比人拎MPF出黎做首期. 但政府可能怕現在通過的話會再推高樓市, 樓市下跌周期時班人MPF都蝕埋, 年老要政府養.

希望待樓價回到合理水平時政府會考慮比人拎MPF做首期啦. ...

me too. 或者由得我地,幾時拎MPF出黎做首期都得。

伯爵府

原帖由 el522 於 10-10-16 23:53 發表

居屋推跌樓市?....行左 1x年...推跌 ?

只是咁啱金融風暴...只是跌左幾年

十幾年升,得幾年跌.......咁都話推跌樓市,真係無野可講 ~

但是起唔起居屋,手尾都好長。起 - 要重新有班官員管理。無起成 10 年,政府仲有貨尾在手。

伯爵府

原帖由 小玲太太 於 10-10-17 01:32 發表
呢個plan非常好, 最衰唔受惠

伯爵府

原帖由 mrsright 於 10-10-17 12:02 發表
呢個計劃唔係唔好, 原則上與其出面交租, 咁有得退番一半, 實有幫助.

不過我覺得最大問題係, 五年期間, 變數太多, 到時市場既樓首期, 亦唔可能預期, 即係話如果個d退租 + 個人再另外儲蓄, 到時唔夠交首期, 或者太過緊, 咁就要再考慮是否上車 ...

簡單,買 平 d 既單位。退租 起碼 有 24 萬,唔揀擇,1 定買到既。

伯爵府

原帖由 mrsright 於 10-10-17 12:47 發表

呢個可講得係一個惡性循環, 而且係偏向令地產業發達既循環.

如果要改善, 就要將兩方面平衡, 房屋係好多國家, 都係政府有份插手, 點解呢 ? 因為房屋醫療, 都唔可以單靠自由市場就覆蓋一切既民生需要.

而香港偏偏 ...

我贊成你的提議:
a) 2 個房屋市場
b) 放寬公屋的申請上限。

子爵府

原帖由 lok1503 於 10-10-17 23:30 發表

我用唔著, 都想人地用得著

有朋友一家3口, 一個搵食, 2公婆都30尾40頭咁上下, 黎緊仲有個bb出世
月租13000. 我覺得好甘呀

睇朋友既職位, 我覺得唔會仲有好多錢剩囉
如果呢個plan幫到佢地就好喇
不過又我唔好意思問人地夠唔夠資格

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

真攪笑, 儲錢都要人幫? 不如我地幫嗰班人洗佢地銀包裡既錢。

個年代唔同左了, 以前出份糧可以幫到屋企, 供埋自己再進修,又儲到錢。 而家啲人, 要名牌, 要一年去xx次旅行減壓。。。。無言。

原帖由 喧嘩 於 10-10-17 14:05 發表
好多人貪得無厭,幫你又話幫得吾夠,吾幫又話吾幫,有本事咪吾洗人幫囉,洗乜嘈?幫你儲埋$仲想點?都吾知乜嘢心態?
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

複式洋房

其實推MPF出黎係唸住將來人口老化,為減低福利開支,所以要大家後生的時候儲定將來用,以減低將來後生一輩的稅務負擔。
唔知點解大家都咁唔想儲老本,成日打MPF主意,如果真係將MPF拎黎買樓,到老時又話無錢,咪又係要政府咩起。除非香港推行逆按揭,所有用MPF買樓的都要參與,唔好到老時又話無錢,要後生的加稅黎養。

原帖由 claudia 於 10-10-17 20:49 發表

我都覺最直接係比人拎MPF出黎做首期. 但政府可能怕現在通過的話會再推高樓市, 樓市下跌周期時班人MPF都蝕埋, 年老要政府養.

希望待樓價回到合理水平時政府會考慮比人拎MPF做首期啦. ...

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

有無呢個計劃, 如果本身錢唔多都買唔到市區架啦, 政府貼埋錢比你, 比足時間你諗, 仲話要揀埋靚區, 會唔會得一想二左D呀? 唔通係九龍塘起咩.

原帖由 baby0724 於 10-10-18 00:02 發表
個計劃係好,但係最唔好係地區問題...冇一個地區係好既 個個都山長水遠 市區就係得鑽石山,

伯爵府

原帖由 eeyoredull 於 10-10-18 00:16 發表
其實推MPF出黎係唸住將來人口老化,為減低福利開支,所以要大家後生的時候儲定將來用,以減低將來後生一輩的稅務負擔。
唔知點解大家都咁唔想儲老本,成日打MPF主意,如果真係將MPF拎黎買樓,到老時又話無錢,咪又係要政府咩起。除 ...

同埋香港MPF勞資雙方供款合共只佔薪金10%
但星加坡佔20-40%
即係要供多幾倍
肯定香港人唔制.

首頁
12345...6

尾頁

跳至