自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mouth: 睇完好嬲~因為我地呢d夾心階層, 伸請唔到公屋, 又無錢買樓, 我都想要房屋津貼呀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 kay 於 11-3-8 13:12 發表
我係台灣過來...我都會問老公點解香港政府冇咩魄力
點都要幫新移民 係台灣冇身份證就唔可以作野 被捉
到即刻遣反大陸 有一次個D嫁來台灣大6人吵 話要7年
先羅到身份證太耐...政府即刻出聲 再吵 12年先畀
個D大6 ...

批佢哋落嚟既話事權係大陸到,香港無得揀,但如果佢哋落咗嚟香港企硬唔比福利佢,相信佢哋無咁惡,可惜果班自私既議員為咗自身利益,一定保住呢班未來票源,香港搞成咁真係好悲哀!

大宅

本來係,不過社署署長有酌情權,可以括免,據聞過去一年,此類申請有4成幾成功可以攞到綜緩.

原帖由 sinnacat 於 11-3-7 22:49 發表
我一路都以為住满7年先可以攞綜援, 以家沒满7年唔可以申請公屋,但可以申請津貼,

伯爵府

點解, 點解......."香港就黎無架喇"呢句我呢排真係講到口臭喇.....

大宅

畀面勳章

你地梗係唔後悔來香港啦,以後有人養你地...你大陸食C都冇人理你地啦...... 政府都係咩人都養,香港不出幾年好快玩完...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 pinkstore 於 11-3-7 22:08 發表
sxmooOwTfTk

一家9口 果然好生養 仲好有腦
香港幾時做善堂?

佢地仲差500萬,大家夾夠比佢地啦,咁慘咁可憐,搵埋大學一條龍養到佢地生埋孫啦,再唔夠就買多間屋比佢地收租,整多個舖位比佢地做生意啦....
<br><br>

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

醒目開學勳章

香港無晒前途勒!

子爵府

原帖由 meow~meow 於 11-3-8 13:36 發表
10就咁叻, 梗係啦, 真係要多謝班社福界既人....e.g. C x 珊 , 教到他們咁醒, 聽講有些新移民一過關就有社工主動去approach 班人了, 教他們怎樣去申請公屋 和攞綜援.

這是千真萬確的事, 社福界自己都知. 肯唔肯認就 ...
果個何喜華都係功不可沒,他們都是大6喱們嘅再生父母,但佢地就係香港嘅災星,遺臭萬年.

水晶宮

agree.

原帖由 cutiegl 於 11-3-8 14:37 發表
果個何喜華都係功不可沒,他們都是大6喱們嘅再生父母,但佢地就係香港嘅災星,遺臭萬年.

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

食屎喇!!!!杏家橙....不LUN知所謂!!!!!!成日幫埋呢D臭蟲...HK大把公公婆婆你地有冇真正幫過佢地呀!!!!!PK

侯爵府

呢D大陸喱,一落嚟香港就要攞著數

翡翠宮

好媽媽勳章

hk 有無機會正常番呀 ???

侯爵府

不時唔講粗口既我, 我真係好想講粗口呀.

大宅

畀面勳章

就係香港啲死人政策,攪到啲大6人死曬落嚟囉!香港有幾多老人家,退休後諗住返上去享福,點知洗曬啲錢,上面連少少救濟金都唔會有囉!點解香港政府連香港人都未攪得掂就要去幫外人呢?:sign:

大宅

畀面勳章

最慘真正香港永久居民去申請綜援呀、公屋呀就要查身家,去審查,有排查。

但個班 PK,唔理佢大6有幾多身家,幾多田,幾多地,幾多樓,幾多錢,都唔使查,只要場戲做得好就得。

重養佢一世喎,包子女叔伯兄弟,呢個世界,邊有個正苦咁"安"Q先得嫁。

我記得睇“向世界出發”,就算文來咁好既福利,包一世醫療,包一世教育,生B有大屋,都只係比自己子民,外內人就只做D下等工作。

有時,我真係懷疑有幾多個正苦高官是真正為 HK,定只係為佢地自己既退休生活而舖路?!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有政棍幫同教佢哋攞吖o麻!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 disney60 於 11-3-8 18:11 發表
有時,我真係懷疑有幾多個正苦高官是真正為 HK,定只係為佢地自己既退休生活而舖路?!

唔駛懷疑啦...
人係自私既...佢地當然係為自己既退休生活而舖路

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

E單新聞幾時架.....???

好似幾年前架.....

大宅

畀面勳章

又係大6嚟攞着數...咁都毒唔死..天無眼..

首頁

尾頁

跳至