單親天地

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

wing 發表於 11-4-30 22:21
回覆 維豬豬 的帖子

我舊年都試過清晨5點去排隊, 但去到都已經排3,4十LA, D人好似唔駛訓咁

到時暑假就唯有負責佈置新居, 當作暑期興趣班囉.
暑假.....咁就過咗一半啦.

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 小雄維尼 的帖子

我就係想佢去學下野, 佢又學到野時我又可以耳根清靜下

亞伯呢個我睇過呀, 我都有興趣呀, 不過唔敢報呀, 未知D時間會點

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 維豬豬 的帖子

話唔埋可以發掘出另一才能 , 第時向室內設計進發 .... ( 發緊夢ing....)

侯爵府

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-30 22:10
我煮通粉多數都係用隔夜老火湯,
通粉就即煮, 再加滾返熱既湯,
咁樣得唔得呀?

病..吾好用老火湯做湯底.....要清淡D,先會快好...

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 wing 的帖子

暑假7月姐, 你5月都收左樓, 2個月咩都搞完啦(個時我屋企自己裝修, 5月頭收, 6月都搬埋添)
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

男爵府

vane 發表於 11-4-30 22:35

係呀? 咁滾個湯得嗎?
定係就咁落少少鹽、雞粉、麻油咁呀?

伯爵府

回覆 小雄維尼 的帖子

若果報TKO既暑期班, 要晨早去排隊果D我唔得丫嘛

瑪瑙宮

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-30 22:25
係會奇怪d既啦, 但都好過用o個d味精粉,
同埋係因為嬤嬤每個星期都會揪一大壺湯來,
我好少係屋企食飯, 咁 ...

咁又係架,好過用味精...
最緊要仔仔肯食就OK啦....
仲有字母粉,蜆形粉,
得意D,仔仔可能會食多D添....^^
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

男爵府

維豬媽,我以前仔仔發燒,我會每隔半小時用濕毛巾抹身,十五分鐘到比啖水佢飲,煲白粥但落少少鹽,大人勤力d,小朋友就好快退燒,好返之後個幾日都要食得保持清淡。

侯爵府

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-30 22:08
3日後如果仲係燒就要入院檢查.

正常食左抗生素,一比一日底度數..就會退燒KA...
你預第2日會開始無燒,但退晒燒之後都一定要再食多幾日藥KA.....
如果吾好彩吾退燒,就要再睇醫生轉藥..
,所以小朋友發燒一定要睇醫生....最多其他慳D...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 wing 的帖子

你如果係睇岩, 就問下呀伯有無得幫幫手
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

侯爵府

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-30 22:39
係呀? 咁滾個湯得嗎?
定係就咁落少少鹽、雞粉、麻油咁呀?

雞粉、麻油...都吾好落呀!
如果想要有D味,最多只可以用D喊瘦肉做湯底....煲粥都可以喊瘦肉..其他都吾好啦,,,
過多1/2日..可以加少少火腿絲或瘦肉...

babytszkin  贊成~維豬媽~小朋友病腸胃會差d,食得愈清淡會愈快好架~  發表於 11-4-30 22:58

瑪瑙宮

環保接龍勳章

vane 發表於 11-4-30 22:35

係喎,老火湯可能好多油架喎....
都係你
閒事少理,只談風月,不談正事{{我要......絕對領域}}

男爵府

FlowerNg 發表於 11-4-30 22:40
維豬媽,我以前仔仔發燒,我會每隔半小時用濕毛巾抹身,十五分鐘到比啖水佢飲,煲白粥但落少少鹽,大人勤力d,小 ...

我都有好勤力咁睇實佢既, 但佢日頭又真係好精神喎, 又無燒, 我次次都覺得今次好返晒啦掛,
一到半夜就會高燒, 但塞左petpet都會好快退返落來 ,
但就係咁夜夜我都驚餐懞既煩.
粥就唔使指意佢會食, 一啖都哀唔到佢試既.

真係俾佢激到

bbbs  我個仔都係唔鐘意食粥,真係冇得迫架喎...  發表於 11-4-30 23:19

男爵府

vane 發表於 11-4-30 22:42
正常食左抗生素,一比一日底度數..就會退燒KA...
你預第2日會開始無燒,但退晒燒之後都一定要再食多幾日藥K ...

van:

我唔見左三部單車啦, 你睇係幾咁快呀.
想叫我唔好買都唔使咁樣既.

男爵府

小雄維尼 發表於 11-4-30 22:42
回覆 wing 的帖子

你如果係睇岩, 就問下呀伯有無得幫幫手

幫手做乜呀? 排隊?
阿伯未訓醒呀.彩你都傻.

侯爵府

環保接龍勳章

wayso 發表於 11-4-30 22:50
係喎,老火湯可能好多油架喎....
都係你

我仔以前病得多...醫生一定叫佢介口...吾介口,好難好KA
有一次,亞仔因病醫生叫佢食幾日白粥先快好...當佢3日後覆診時,佢好慘..眼有淚光..同醫生講:..我吾想食白粥呀!...之後哭起黎,
醫生見到佢好慘個樣就話,你好乖..肯食白粥...既然好番D,就獎你加D火腿或者瘦肉啦...亦可食通粉/米粉/面包啦...
醫生講完...亞仔就笑到4萬貢個口...好開心..
出門口前,醫生仲話,加多個飲品...暖的(淡保礦力)...比佢保充流失WO.....

男爵府

vane 發表於 11-4-30 22:46
雞粉、麻油...都吾好落呀!
如果想要有D味,最多只可以用D喊瘦肉做湯底....煲粥都可以喊瘦肉..其他都吾好啦 ...

喎....知道啦, 聽朝報完名去買瘦肉塗d鹽係咪呀?
跟手中午用來煮湯底, 係咪咁呀?

侯爵府

環保接龍勳章

維豬豬 發表於 11-4-30 23:03
van:

我唔見左三部單車啦, 你睇係幾咁快呀.

錢無左仲可以搵番...
維維身體緊要呀....!

男爵府

vane 發表於 11-4-30 23:05
我仔以前病得多...醫生一定叫佢介口...吾介口,好難好KA
有一次,亞仔因病醫生叫佢食幾日白粥先快好 ...

咁nelnel又真係好乖喎, 我驚白粥維維佢真係一啖都唔食呀,
咁食淨通粉都塵該可以掛?

首頁
12345...9

尾頁

跳至