自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實在外國好多BB一出世都會飲40-50%濃度的牛奶不飲奶粉

男爵府

y not?我個女都係甘

大宅

畀面勳章

回覆:3歲小朋友可唔可以飲鮮奶代替奶粉?

飲全脂奶會唔會肥啲?阿囝飲緊奶粉,好瘦,唔長肉

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我女2歲已經轉鮮奶, 食飯真係多左, 亞仔唔肯飲鮮奶, 依家4歲奶都同佢介埋, 成日叫我買奶粉比佢飲, 我話一係唔好飲, 最多比芝士佢食:;pppp:

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆:3歲小朋友可唔可以飲鮮奶代替奶粉?

醫生話歲半後巳經可以飲鮮奶代替formula

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

BKVIP 發表於 12-2-13 11:53
想問下轉左紙包 / 鮮奶既媽媽,小朋友係咪完全唔駛奶粉?

點解會選擇轉呢?因為我聽你地講歲几已經轉。 ...
我兩個仔歲幾開始飲牛奶, 大仔係2歲幾開始真係開始停飲奶粉. 轉既原因係方便d, 另外係1歲之後小朋友已經可以食大人既食物, 我想個仔乜都食下試下, 唔駛再規限於食 bb/小朋友既食物. 更何況小朋友大左, 應該要食固體食物.

另外, 鮮奶既蛋白質多過奶粉好多, 其他額外加既營養, 基本上響普通飲食都可以攝取到. 所以咁樣咪轉.

伯爵府

好媽媽勳章

三歲一定可以,要飲全脂奶。一日一兩杯都夠。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

2歲已飲鮮奶

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:BKVIP 的帖子

首先要阿仔肯飲先轉到!
早排,我女5歲忽然自己戒奶粉,指明一定要鮮奶先肯飲,初頭咪順利成章幫3歳仔戒埋,費事成日比奶粉商狂加兼要去撲奶粉!點知,阿仔試過鮮奶又唔得喎(出街就肯飲),一定要奶粉。

咁而家隔幾日就買一大支鮮奶囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:foggyao 的帖子

我仔女食嘢都ok。

大宅

醒目開學勳章

咁從雪櫃拿出來,使唔使攤一陣先飲?

同埋會唔會第一次開始試飲, 會肚痛?

大宅

好媽媽勳章

係lor...要攤一陣先飲嗎? or "ting"?

男爵府

分兩部分講:

1) 可唔可以
一歲後已可以飲鮮奶(全脂), 盒裝鮮奶(e.g. 保X)唔洗雪既,日本311前飲北海道仲好。用飲管飲又得, 倒落杯又得。

2) 需唔需要
根據我既兒科, 一歲後完全唔飲奶(奶粉, 鮮奶, 豆奶, 咩奶都唔洗)都無問題, 唔飲奶先會食固體食得好, 唔會倚賴奶去填包個肚。因為我女係全人奶既, 我唔太捨得咁早停, 所以俾佢食到歲半 (後期幾個月每日飲約4安)。歲半後介奶,咩牛奶都無飲, 一星期有兩三日早餐沖2-3安豆漿(有機豆漿粉, 好易沖, 當俾d變化佢, 唔好咁悶, 唔係主食)

E+個女2歲半, 即係介奶一年, 食固體食得好好, 自己食, 咩都食, 無偏食, 體重keep住50-75線。肥瘦係遺傳既, 我肥佢都唔會太瘦。

珍珠宮

回覆 HowHowHow 的帖子

灘 ~ 就有排都解唔到凍
叮 ~ 就唔會, 大人都少食為妙啦, 小朋友我無比叮叮食物佢地.

唔嫌煩, 就煲一煲就ok.

我自己懶, 就會倒落杯, 然後將成隻杯放落裝滿熱水既公仔麵大碗入面, 好快d奶就會暖, 又唔怕過熱.

子爵府

奶粉影響胃口, 鮮奶又唔真係新鮮, 有可能又係奶粉, 飲無糖黑豆漿, 健康

伯爵府

其實有說法係人飲牛奶未必係咁有益.

[size=0.9166em]鏗鏘集 - 牛奶有無益
Part 1
http://www.youtube.com/watch?v=7bt-8ZFDN-c
Part 2
http://www.youtube.com/watch?v=yR9JmmOuLdQ

其實我想俾個女試吓, 佢一直飲開人奶, 到現在早晚都仲飲緊.

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我老實講,我係費事周圍搵奶粉所以轉鮮奶
當時女兩歲幾細仔歲幾兩個一齊轉
都冇乜問題佢地係朝早飲一次就ok
熱天就會就咁比佢地飲
凍天就會去煲一煲返暖比佢地飲
平時正餐煮返啲有營養ge嘢比佢地食就唔怕佢唔夠營養啦!

公爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我個女今年8歲,無刻意同佢介奶粉,每日早上一杯當早餐
有你 我可以坐擁天下,沒你 我的世界依然偉大!

男爵府

zoezoo 發表於 12-2-14 15:36
其實有說法係人飲牛奶未必係咁有益.

鏗鏘集 - 牛奶有無益

我以前睇過, 好buy, 所以我女唔會專登去飲牛奶。

平常其他既食物亦會有牛奶既, 除非真係敏感, 否則, 都有好多機會食到, 如面包, 芝士(pizza, sandwich), yogurt, 蛋糕, etc.

男爵府

好媽媽勳章

sm003 發表於 12-2-13 18:03
其實在外國好多BB一出世都會飲40-50%濃度的牛奶不飲奶粉
呢個冇聽過,有冇參考資料睇下?

首頁

尾頁

跳至