嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

VIKAZ 發表於 13-1-1 05:35
我囡囡有粒越嚟越大既响頭皮,有頭髮既地方,另有一小粒响面左下近頸位置;聯合&私家兒科唔肯開藥,因為唔 ...
我個B又係係頭頂位,愈嚟愈凸同大,有血泡,好似就嚟穿,醫生姑娘都話唔駛理,見樓上有JM話會有危險,好驚,流血要點處理?

侯爵府

回覆 ssssky 的帖子

我囡去QM睇血管瘤科,醫生都有問我地俾唔俾佢食血壓藥,話可以控制加快收細
不過我唔想佢長期食藥,睇醫生時只有幾個月,要起碼食到1歲,所以我無俾佢食藥,只係keep住覆診同觀察,照過ultrasound都無事
到依家就快14個月,已經明確地自然收細,醫生再排期都已經係1年後先要再睇

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

回覆 hellohellojenny 的帖子

請問有相睇嗎? 因為見到囡囡下爬有小小倉 (好似肉粒), 不知係唔係你們所講血管瘤.

別墅

回覆:血管瘤(士多啤梨痣)

我囡生係頭頂,好彩無r過,之前岩岩出世無耐就有,係凸出黎,而家就1歲開始扁平,上網搵過資料,無需太担心,生過既小朋友大個會無咁易有血管病,例如白血病等等…

大宅

ssssky 發表於 12-12-26 23:41
回覆 VIKAZ 的帖子

我囡都有血管瘤(向面側--耳仔附近), 初發現ge時候係4個月左右, 但發覺佢無細,於是睇私 ...

降血壓藥?? 有無副作用??

大宅

littlesweetie11 發表於 13-1-2 23:36
我個B又係係頭頂位,愈嚟愈凸同大,有血泡,好似就嚟穿,醫生姑娘都話唔駛理,見樓上有JM話會有危險,好驚 ...

流血要日日消毒同洗傷口

侯爵府

回覆 lampt29 的帖子

醫生同我講,降血壓藥其中一個副作用係比較易暈

基於我唔想個囡咁細個就要長期食藥,所以我無俾個囡食藥,只係keep住觀察
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

係咪揾私家寫信refer就可以排期睇?我個細女右手尾指都有,宜家未夠三個月大,但我又唔想佢食葯。咁聯合會唔會收我個証?

男爵府

回覆 lampt29 的帖子

e 生話呢隻藥已經用响呢種治療好耐, 軵作用只係血糖同埋血壓會低d... 但唔會有太大影響.... 我個囡ge血管廇有成3點幾cm,食咗2個月左右(11個月), 已經差唔多冇晒.... e生話隻藥唔係要長期食....
始終病向淺中醫...e生話呢種廇有機會大大下會收細,(但亦可能唔會收縮) 若果食藥效果會怏d,建議1 age前食效果比較理想... 你可以再同你e生商量一下,,, 希望幫到你...

大宅

唔洗食藥,我個女都有,喺手臂度,初初好紅,但佢而家啲色已經好淡,只係啲皮膚有少少出

大宅

我想問你地係轉介定自己走去睇?我個囡手指尾都有,佢就學爬,怕會整到!宜家五個月大,唔該晒!

男爵府

回覆:bbbbmami 的帖子

先睇c+ 叫佢寫轉介信比你 再去醫院排期

侯爵府

陪月勳章

我女一出世就有,
係正心口,
之前睇開C+醫生,
醫生見到之後同我講遲下越來越大,
咁我話『o下,係心口越來越大第時點著泳衣游水?』
醫生話:『我都未講完,之後會細番,再大個啲會消失架喇。』

大宅

我個女背後肩膀位一邊有舊肥肉仔,睇醫生話係血管瘤要做手術,但佢咁細個(8個月), 係咪真係一定要做呢?上網睇過血管瘤相片通常係紅色,但我個女又唔係,血管瘤係咪一定係紅色? 好煩惱。

大宅

回覆:hin_w 的帖子

我個女血管瘤是紅色的,你睇私家定政府?要做什麼手術?我個女有做laser

大宅

引用:我個女背後肩膀位一邊有舊肥肉仔,睇醫生話

原帖由 hin_w 於 13-12-01 發表
我個女背後肩膀位一邊有舊肥肉仔,睇醫生話係血管瘤要做手術,但佢咁細個(8個月), 係咪真係一定要做呢?上 ...
唔做手術咁血管瘤是否對BB有影響??

大宅

回覆:lampt29 的帖子

睇私家,影響方面醫生話冇危險性,但有機會越來越大,大左先做手術就難攪啲。
咁你政府定私家?依家點呀?

大宅

回覆:hin_w 的帖子

睇政府醫院,因血管瘤損左流血,所以要做laser,做完之後好好多

大宅

回覆:lampt29 的帖子

即係唔洗開刀?
發現時有幾大呀?

大宅

引用:即係唔洗開刀?發現時有幾大呀?

原帖由 hin_w 於 13-12-03 發表
即係唔洗開刀?
發現時有幾大呀?
我阿女就唔使開刀,血管瘤出世第九日發現,之後越黎越大,但醫生話唔損可以唔使理,但因為損左流血所以先同佢做laser

首頁

尾頁

跳至