嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

Re: 正確使用濕疹膏

甘有無人知revitalife個隻好唔好ar... 可唔可以查face

別墅

tpy,

The green one is available in Watson's.[quote]

tpy 寫道:

香港的只有橙色包裝, 細支裝, 綠色的只能在外國買到或上網訂(但會較貴), 而且有500g, 抵用好多.

大宅

以下資料作為參考

外用類固醇製劑比較

大宅

真的嗎? 是否所有分店都可以買到?

DorisTSL 寫道:
tpy,

The green one is available in Watson's.[quote]

tpy 寫道:

香港的只有橙色包裝, 細支裝, 綠色的只能在外國買到或上網訂(但會較貴), 而且有500g, 抵用好多.

別墅

tpy,

I saw it in Whampoa Watson's. Only one size (200 ml) available.

大宅

綠色是新包裝的, 原來只有200g, 或者我會去問下其它分店會否遲d有500g的貨賣.在此先謝謝你的資料.

tpy,

I saw it in Whampoa Watson's. Only one size (200 ml) available.

別墅

tpy,

I think the orange one (cream) is better than the green one (lotion), although it's less 'sticky'.

大宅

啊. 原來大家講緊不同的東西, 你指的綠色是lotion, 我指的是cream, 也是綠色包裝的.

其實lotion較cream爽,容易滲入皮膚, 無cream咁笠, 因為有些小朋友的皮膚在熱天時唔多受得到cream, 覺得好笠, 所以用lotion會好d, 但就要搽密d, 因為lotion無cream咁潤. 搽那一款都好視乎小朋友的皮膚而定.

tpy,

I think the orange one (cream) is better than the green one (lotion), although it's less 'sticky'.

民房

HELLO TYP:
Urgent! Urgent!
我BB本身有濕疹問題, 由兩個多開始有濕疹, 嚴重到要入院醫,食抗生素都食成個月, 後來轉食能恩H.A, 就好轉D,
現在手和腳都有, 晚晚都搽藥膏(有少量類固醇),但剛剛上
星期開始她不肯食, 只食一.兩安. 就快一星期啦, 好擔心.
想問問有無其他低敏感嫭奶粉可以介紹給我呢?

Thank you!

大宅

小朋友會否有其它原因令她不想食奶粉? 可能與奶粉無關係. 你亦要考慮轉奶粉有可能需要一段時間讓小朋友適應, 若果不適合則要再轉回食開的奶粉.

若果你真的要轉奶粉, 而醫生又建議你這麼做, 你可以試下日本牌子的森永或明治, 好多濕疹bb都有食, 效果亦不是太差. 或者你去以下topic到問下佢地的經驗”

森永媽咪會

明治媽咪會

alexkylow 寫道:
HELLO TYP:
Urgent! Urgent!
我BB本身有濕疹問題, 由兩個多開始有濕疹, 嚴重到要入院醫,食抗生素都食成個月, 後來轉食能恩H.A, 就好轉D,
現在手和腳都有, 晚晚都搽藥膏(有少量類固醇),但剛剛上
星期開始她不肯食, 只食一.兩安. 就快一星期啦, 好擔心.
想問問有無其他低敏感嫭奶粉可以介紹給我呢?

Thank you!

大宅

alexkylow,

以下是訂購日本奶粉的代理電話給你, 你可以打電話問下有沒有輕便裝試飲, 合用才買大罐.

RE-ON - 35800525

B&M - 31884136

MBK - 2647 1138

民房

TYP,

THANK YOU VERY MUCH!

男爵府

請問在哪兒買和幾錢呀!唔該
mccmcc 寫道:
我都覺得oilatum幾好,我阿仔都係用oilatum沐浴露,係DR介紹ga!!!

大宅

一般藥房都有得買, 屈記同萬記比較貴

kkwwpig 寫道:
請問在哪兒買和幾錢呀!唔該 [quote]
mccmcc 寫道:
我都覺得oilatum幾好,我阿仔都係用oilatum沐浴露,係DR介紹ga!!!
[/quote]

大宅

BB出世至今4個月大,面及下巴有一粒粒紅點,初時零散幾粒,但現見右邊面是一塊,我不知是不是奶癬,見佢好痕,成日用隻手抹面,好似貓洗面,我有用清水幫佢洗面,好似冇好轉,請問大家這會否是濕疹呀? 有冇好藥肓介紹,或要去看

男爵府

想請問有無媽咪買倍護amanda爽身粉比bb搽ga?

之前係藥房買咗一樽比bb搽,用完便攞個吉樽去配番一樽,點知打開來用先發現唔同色,之前係米白少少啡,無任何味,但今次個樽純白色,有香味

但我對過二個樽,一模一樣,再打去藥房問,佢話倍護amanda爽身粉只得一隻,無分有味無味,佢都唔知點解wo :

有無媽咪都係用lee隻ga,請問有無香味同what colour?

民房

very useful topic, thank you

洋房

thanks !

大宅

請洽你地會唔會用同bb揸面, 我個女成日食手指, 幫佢揸面又驚佢hi到跟住食落肚, 我用oilatum潤膚膏, 說明書話可以揸面, 但唔知食咗有無問題?

仲有, oilatum 沐浴露 等唔等如 沐浴油?
[img align=right]http://pics.taobao.com/wangwang/059.gif[/img]

男爵府

我前兩天帶0左囝囝(歲半)去睇曾華廣, 我個囝有一隻手指同腳指有死皮, 的指甲好'岩蠶', 醫生話係濕疹一種, 俾0左隻有類固醇的藥膏佢搽, 仲話分分鐘要成兩個月先會好, 依家同囝囝搽藥膏時個心15/16, 都唔知同唔同囝囝搽好。

:-( :-(

首頁
12345...15

尾頁

跳至