時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

陪月勳章

船長要付上全部責任,甘白痴聽d乘客講,佢地無常識你都應該有瓜?而家你估d乘客有事定你有事吖!

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tkykeikei 發表於 12-10-2 02:52
船長要付上全部責任,甘白痴聽d乘客講,佢地無常識你都應該有瓜?而家你估d乘客有事定你有事吖!
...
咁你係咪覺得港九留係度可以保證自己唔沉船呀白痴?
你又憑咩話我白痴呀白痴!!!!!!!!!!!!

伯爵府

引用:相信大家一時悲憤,激動左....一般人都會傾

原帖由 pugbb 於 12-10-02 發表
相信大家一時悲憤,激動左....
一般人都會傾向幫助受害一方多D,好正常既,不過資訊未夠清晰時, ...

~~~~~~~~yt美麗心情~~~~~~~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:其實點解針對港九小輪船長有問題?

子爵府

陪月勳章

受到警告
tempooo 發表於 12-10-2 02:55
咁你係咪覺得港九留係度可以保證自己唔沉船呀白痴?
你又憑咩話我白痴呀白痴!!!!!!!!!!!!
...
其實我係話個船長白痴唔係話你,不過而家真係覺得你都幾白痴...............

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:其實點解針對港九小輪船長有問題

如果架船一停有可能開唔番 船長責任係確保船上所有人既安全 我覺得佢錯唔哂 就算着住救生衣 沖左出大海你覺得有幾多%可以救得番? 無錯救人好重要 但如果有幾會唔駛加重救人壓力減低傷亡 點解唔做 定係d人覺得 要2架船一齊沉着住救生衣一定無事 唔好開口埋口都話人賤話人白痴 除非你係技術員能一眼就睇得出架船無事可以停之後又一定開得番 唔係無資格話人 明白有人死 大家都唔開心 但要知道一架船入水到佢沉係好快既事 何況唔係一個小洞一個針孔

瑪瑙宮

畀面勳章

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:tempooo+發表於+12-10-2+02:55+咁你

原帖由 tkykeikei 於 12-10-02 發表
其實我係話個船長白痴唔係話你,不過而家真係覺得你都幾白痴...............
個船長有幾白痴 你講黎聽下

珍珠宮

大廚勳章

回覆:其實點解針對港九小輪船長有問題

初初我會嬲小輪船長走咗去,後尾睇新聞,啲乘客出來做證,係啲乘客認為隻船有機會沉並造成更大傷亡所以叫船長駛返碼頭先,乘客上岸後船長想駛返隻船去救人但隻船已經入水不能再駛出去,跟住揾其他船出去救。

我睇完後覺得船長不是想逃避責任,而且船身損毀嚴重,如果不先送乘客上岸死傷只會更嚴重。暫時睇船長做法都唔算唔合理,其他細節真係要調查過先知。

珍珠宮

大廚勳章

引用:船長要付上全部責任,甘白痴聽d乘客講,佢地

原帖由 tkykeikei 於 12-10-02 發表
...
根據新聞乘客的敘述,船船都有衡量過乘客的建議才做,並非因為"顧客第一"。後來亦證明乘客的諗法是對的。

珍珠宮

回覆:tempooo 的帖子

男爵府

同意!

男爵府

引用:意外,唔可以咁唔公平,希望平安啦 +

原帖由 IvyCP 於 12-10-02 發表
意外,唔可以咁唔公平,希望平安啦
Agree.

禁止訪問

引用:船長要付上全部責任,甘白痴聽d乘客講,佢地

珍珠宮

FullOfBlessing 發表於 12-10-2 05:50
初初我會嬲小輪船長走咗去,後尾睇新聞,啲乘客出來做證,係啲乘客認為隻船有機會沉並造成更大傷亡所以叫船 ...

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:雖然我唔知小輪船長有冇問題,要調查咗先

原帖由 carolizaton 於 12-10-02 發表

雖然我唔知小輪船長有冇問題,要調查咗先知, 但肯定港燈 ...
睇到你咁講到我好難過,咩叫比鑊人地,…佢地係比人攔腰撞架,死傷又係港燈d人,唔好再踩多腳啦

carolizaton  其實呢個時候, 調查未有結果, 大家都唔知係邊個錯, 小輪都可以話港燈隻船攔腰撞佢, 係咪? 所以絕對冇踩多腳, 只係睇見港燈果個人發言時用嘅字眼, 確實有咁嘅感受.   發表於 12-10-2 12:52
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

大宅

畀面勳章 陪月勳章

珍珠宮

tempooo 發表於 12-10-2 01:57
見到某個post話覺得港九小輪captain有係「賤人」「不負責任」,
其實海上意外同陸地意外根本唔可以相提並論, ...
同意!

珍珠宮

我地要冷靜D
首先要客觀面對事件
航道我地唔熟悉
海上法例又唔清楚
我地只見到表面既情況
通常都有好多晤同既資訊。好多唔同既講法,大家都糸用自己既捻法既,等政府去處理及判斷啦,最緊要搵番所有人

首頁

尾頁

跳至