自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:小朋友幾歲開始食魚生?

我女8歲先俾佢試第一片咋,到而家9歲,都仲係每次只可以食少少,唔可以食多

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 baby_zi 的帖子

整魚生唔係只可以係廚房同食品工塲整㗎咋咩?咁平時呢啲工塲廚房又整食物咪一樣有蟲咯?點解政府仲比人賣㗎!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

五歲幾都未食,最多只係比蟹子或一粒粒個D。我見朋友的小孩已經係甘食(個個都甘大)

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

4歲,仲未試過

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

引用:Quote:最好唔好啦+!+大人都唔好食甘多++何

原帖由 vivibabyvivi 於 12-10-27 發表
同意呀! 其實大人都唔應該食太多, 仲要咁細個就俾小朋友食, 真係害左佢架..

而且三文魚係有好多虫架, 我 ...
三文魚較多蟲,如果要吃最好食白魚。我囡試過少少,諗住冬天帶佢去高級啲的日本餐廳食魚生。

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我朋友個仔兩歲已經食 +

原帖由 新鮮人 於 12-10-27 發表
我朋友個仔兩歲已經食
咁早

伯爵府

冇諗過比魚生比小朋友食,太多細菌了

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

我仔仔4歲未食過

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我個仔6歳第一次食,但食完會肚痾,之後一兩次都係咁,所以唔敢再比佢食,直到宜家10歳都無再食過

珍珠宮

家長同小朋友去壽司店,大人食魚生,小朋友食熟壽司,以為好安全,有冇諗過師傅處理生熟壽司時用同一個枱面,亦不會先洗手後處理熟壽司,交叉感染,生同熟壽司一樣高危,家長及孕婦們不要天真

大宅

引用:回覆+baby_zi+的帖子 整魚生唔係只可以係

原帖由 ansonapril95 於 12-10-28 發表
回覆 baby_zi 的帖子

整魚生唔係只可以係廚房同食品工塲整㗎咋咩?咁平時呢啲工塲廚房又整食物咪一樣有蟲 ...
甘你又m, 那繼續俾小朋友食,good luck

翡翠宮

我自己成十四歲先食因為細個好易肚痛唔敢食…

男爵府

回覆:lambing 的帖子

子爵府

引用:Quote:jloklok+發表於+12-10-27+20:27+最好

原帖由 vivibabyvivi 於 12-10-27 發表
同意呀! 其實大人都唔應該食太多, 仲要咁細個就俾小朋友食, 真係害左佢架..

而且三文魚係有好多虫架, 我 ...
我都好中意食三文魚,不過我更加驚生蟲,所以唔敢食太多~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

5歲

禁止訪問

伯爵府

我仔11歲都未食過. 因為我兩公婆都唔食. 佢有問過,我解釋完等佢自己決定試5試.

男爵府

回覆:mic1128 的帖子

四歲太細啦,唔係咁好,醫生話過起碼要9歲先食,因為太細腸胃未可以食生野,我女8歲我都未敢比佢食住

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至