婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

mugtaitai 發表於 12-11-6 22:50
回覆 nldw2012 的帖子

nldw2012 6299是否自己父母呢?他會否對妳這新抱是自己女兒呢?
樓主既最大煩惱, 亦係個世界永遠唔會得兩類你講既
1)完全無私付出, 一D都唔駛仔女理
2)自私到不得了, 只係為錢生仔女

呢個世界邊有咁非黑即白

通常好多係對仔女唔錯一生都錫仔女, 但對退休生活零計劃, 所有野都旨意仔女
仔女又通常同樣地唔係非黑即白地極窮或極有錢
夠能力支付佢D醫藥費但積蓄會冇左一大截o者

面對一個由細到大都錫你只係儲蓄不擅同零退休計劃, 旨在養兒防老既父母
又會唔理佢咩??

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:未來6299唔想想醫療保險.........

公爵府

toby1357 發表於 12-11-7 02:16
樓主既最大煩惱, 亦係個世界永遠唔會得兩類你講既
1)完全無私付出, 一D都唔駛仔女理
2)自私到不得了, 只係 ...
呢度仲有個心態問題,如果係痛錫子女而只係不善儲蓄,當有人比到建議佢如何為自己嘅醫藥費綢繆時,會從善如流,唔買保險都會自己開始儲蓄,唔會好似樓主62咁有錢都用喺自己吃喝玩樂上,將個包袱完全留比仔女,尤其是當有事是仲堅持要住私家醫院,我唔覺得咁樣係錫子女喎

水晶宮

樓主,我明你既想法....

早幾年我想過同自己阿媽買...佢都嬲到死死下..仲要係我話供喎..
你要明白,保險係老人家心目中係咩印象先......
同埋,你想佢地買只係因為怕佢地老左成為你既負擔....
為左未出生...既bb計劃...
全部都係由你自己角度出發....

你話你bf大學要借loan但咁代表咩..
難道你bf係自己係石度爆出黎長到咁大..
冇能力唔代表冇做到父母既責任架..
都捱左幾十年啦....
上次佢住私院都有用自己積蓄....咁佢都唔係依哂你啫..

就算你真係為佢地好....俾左錢同佢地供都要睇下佢地接唔接受啦..

仲有,
if我係你6299會有點心寒.....我個仔都未出聲...個未入門既新抱已經想管我d錢點駛.....

其實你地已經比好多人好...6299住公屋...可以俾少d家用當同佢地草下錢....
有d數只能自己plan...不可以代人plan 架

大宅

引用:我甘樣講得出來,of+coz+是錢我們冇能力同62

原帖由 nldw2012 於 12-11-06 發表
我甘樣講得出來,of coz 是錢
我們冇能力同6299供,自問我們廿多歲
已經用左大量saving去俾酒席結婚
無錢就唔好咁多聲氣喇

大宅

Ashley_ash 發表於 12-11-7 03:02
見到你話自己結婚洗哂啲錢已經 ,點解而家咁多人寧願將草得咁辛苦嘅錢拎哂黎做一晚大龍鳳?不過你自己啲點洗我無權過問,就正如你62啲錢一樣你無權理。

當然你咁為老人家將來著想好令人欣慰,
講到呢度, 我更加要說清楚.......
結婚大龍鳳.....
女家父母已經知道我兩唔多, 提議旅行算了
只有6299說要威要大場面, 錢公平地出又xyz! 親朋必要請! 父母養到甘大,令父母開心一晚,甘先叫孝順!
而且
6299還要結婚前, 屋企要大裝修(我們出外租屋), C6未結婚已經洗一大節....
咩野 SONY 3D超簿 56吋大電視(4人公屋), 62指名牌子叫你們買......etc家電裝修
俾人睇到間屋唔想失禮,想威給女家睇

wongjoetabo  錢公平地出又xyz?????  發表於 12-11-25 03:47

大宅

mugtaitai 發表於 12-11-7 08:44
呢度仲有個心態問題,如果係痛錫子女而只係不善儲蓄,當有人比到建議佢如何為自己嘅醫藥費綢繆時,會從善如流,唔買保險都會自己開始儲蓄,唔會好似樓主62咁有錢都用喺自己吃喝玩樂上,將個包袱完全留比仔女,尤其是當有事是仲堅持要住私家醫院,我唔覺得咁樣係錫子女喎

我就覺得可以"將價就貨",
唔買私家醫院單人房, 也可以買半私家/半公立醫院...到時他們真是退休,仔女幫手供
真是總好過吃喝玩樂/放自己面子度
供得唔多10-20萬,自己也可以有支金選擇到時入半私家/政府公立嘛~

大宅

luckybaby2011 發表於 12-11-7 09:51
樓主,我明你既想法....

早幾年我想過同自己阿媽買...佢都嬲到死死下..仲要係我話供喎..
你要明白,保險係老人家心目中係咩印象先......
同埋,你想佢地買只係因為怕佢地老左成為你既負擔....
為左未出生...既bb 計劃...
全部都係由你自己角度出發....

你話你bf大學要借loan但咁代表咩..
難道你bf係自己係石度爆出黎長到咁大..
冇能力唔代表冇做到父母既責任架..
都捱左幾十年啦....
上次佢住私院都有用自己積蓄....咁佢都唔係依哂你啫..

就算你真係為佢地好....俾左錢同佢地供都要睇下佢地接唔接受啦..

仲有,
if我係你6299會有點心寒.....我個仔都未出聲...個未入門既新抱已經想管我d錢點駛.....

其實你地已經比好多人好...6299住公屋...可以俾少d家用當同佢地草下錢....
有d數只能自己plan...不可以代人plan 架

呢度我更要講清楚......

之前
我唔接受保險,因為我認為我年輕冇謂花d錢係呢度

有次我去99屋企食飯, C6+99問起我有冇買保險, 我話沒有, 結果99透過C6解釋叫我買份保險為家庭好D
三年前,99已經買左份一年一年買的住院
結果
C6帶我去見99個保險經紀,他們想我結婚前買一份住院危疾保,
OK我為將來大家的家庭負擔我跟佢地的價值觀....

直到最近我先發現62係唔鍾意買保險, 99只買少少
SIS你話邊個心寒d??

水晶宮

nldw2012 發表於 12-11-7 13:09
講到呢度, 我更加要說清楚.......
結婚大龍鳳.....
女家父母已經知道我兩唔多, 提議旅行算了

你未來62叫你地買56吋sony大電視,你地都會順從佢,買比佢.
又唔見你地話為將來諗,同佢講無錢,唔買?
56吋sony大電視唔係必需品,你地都比錢,
咁點解咁重要既醫療支出/保險,
反而唔肯供?
應做既唔做,唔應做既你地又會去做

水晶宮

nldw2012 發表於 12-11-7 13:42
呢度我更要講清楚......

有D老人家真係唔鍾意買保險架.
你都話啦,99話買之嘛,唔係62話要買.

62唔聽99支笛,而99買幾多先至夠,或先至供得起,都係佢自己既事.

你心寒咩姐?

水晶宮

你開頭話6299唔想買。。又話99 3年前買左。。仲係佢叫你地自己都買
咁即係點?

一陣就結婚生仔擺酒咩都會聽哂父母。。
一陣又話想叫62買保險。。。

仲要講到唔買保險會株連下一代。。。太嚴重了吧。。
唔通真係樓上講既保險廣告??

wongjoetabo  HAHA  發表於 12-11-25 03:48

大宅

luckybaby2011 發表於 12-11-7 15:46

你開頭話6299唔想買。。又話99 3年前買左。。仲係佢叫你地自己都買
咁即係點?

一陣就結婚生仔擺酒咩都會聽哂父母。。
一陣又話想叫62買保險。。。

仲要講到唔買保險會株連下一代。。。太嚴重了吧。。
唔通真係樓上講既保險廣告??

唔好意思,可能我組織表達能力不夠好

前個排, 99+c6叫我買左份保險為左結婚後佢個仔將來家庭好
講到我唔買萬一有事大家個家庭都好難捱
我聽c6話改變自己對保險價值觀, 入佢地男家前, 買左份醫療危疾
最近先知道62冇買,99買個份續年續年買的
他們同我講既野有出入, 入門新抱要自己供保險, 自己就不用花太多錢有事就找仔女

或者99想為佢個仔ready定,唔想我有咩病,佢地甘太負擔....
99係會接受保險,萬一有咩事她都會想62入私立醫院
62就唔想俾甘貴又冇用的保費...但又唔會話 自己有咩事就入政府

我都有自己的生仔計劃,唔想咩儲備都冇,就生個b出來
6299有疾病 vs 自己個b的將來前途, 我兩邊都有責任
現在不預備, 萬一將來如何取捨

擺酒個度就題外話,
6299會為左自己面子,不介意要兒女花錢大鋪張
一唔順62意思就會又大聲罵又面黑妳, ja係俾錢出去又要順佢意
好想令老人家開心,反而令他們要求更多....

男爵府

nldw2012 發表於 12-11-6 16:52
我就唔會逼6299佢地買
只不過有次同c6傾計開
先知道62之前做過手術 曾經動用過他們儲蓄來醫

現在有d plan已經是供幾多到65歲後????

嘩....樓主...你6299而家50幾,想佢地供到65就唔使供?你覺得佢地一個月要供幾多錢呀...

大宅

引用:我甘樣講得出來,of+coz+是錢我們冇能力同62

原帖由 nldw2012 於 12-11-06 發表
我甘樣講得出來,of coz 是錢
我們冇能力同6299供,自問我們廿多歲
已經用左大量saving去俾酒席結婚
我62大把樓收租,我老公一個搵錢養家,C62係都要我老公幫佢供份危疾基金,仲要成二千蚊個月,貴過我地一家三口合共的保險,老公有個妺就乜都唔使負責,連她自己的債亦要99還,兩父女一樣衰到冇人有,難為善良的老公和99

複式洋房

引用:咁大年紀先黎買保險??+你有冇QUO過要俾幾多

原帖由 tsoi520 於 12-11-06 發表
咁大年紀先黎買保險?? 你有冇QUO過要俾幾多錢?
每月要俾多千幾二千蚊出去, 條數又唔係你地俾.....
咁老人家 ...
I

大宅

無錢咪唔洗去私家囉,入私家要俾deposit先,連deposit都無,私家都唔收啦. 入都無得入,唔通佢會訓喺醫院門口賴死咩.

仲有,買咗保險唔等於可以睇私家唔洗錢,買保險只求快過公立醫院睇到醫生,一樣要俾保險cover唔晒的錢,依家私家咁貴,閒閒地住一晚都兩萬,保險cover唔晒啲錢咪又係要你地俾,個深潭仲深過你地一蚊都無迫住去公立呀!

仲有買咗保險,都要睇下私家有冇位收你入院!

禁止訪問

伯爵府

吾係賣廣告,你可買一d平ge住院保臉(私家大房plan)加rider (hospital cash),皮費可能平d

買保險係好ge, 但要睇你能力啦

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

養兩老同未來的BB ,樓主話都會負責的!但就想62自己買保險62自己供負責幫手CALL AGENT ?我老公一年比成3萬保險,又人壽又意外又危疾,其實都幾肉痛!!

今晚又OT!!!!

大宅

引用:如果佢地完全冇資產 肯去公院你真係唔駛太

原帖由 toby1357 於 12-11-06 發表
如果佢地完全冇資產
肯去公院你真係唔駛太驚
認同。有d老人家有得慳都吾會幫仔女慳,例如可去公院的但佢一定要去私院搞到d仔女一q清袋,d仔女生性死慳死抵儲錢,但佢自己就亂洗錢一洗晒就問仔女,好似仔女開銀行咁,我父母吾係咁,但我眼見哥d養兒防老真係咁過分的大有人在!

首頁

尾頁

跳至