自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

我好多時出街坐定就比錢工人自己出去食,食完返來湊仔,我夠唔想帶工人出去食,但有工人又湊住仔我先可有安樂茶飯,如無必要,我唔想出行食飯多過佢

公爵府

回覆:早幾日有個post討論外傭同雇主出去食飯無得食,坐門口,想講句說話!

我個工人又係唔食豬既,同埋都揀食,所以從來唔會帶佢出街食。平時係屋企左就左就已經覺得煩,出街都仲要顧埋佢,真係有怨氣。以前個工人乜都食,我好樂意帶埋佢出去食,任佢揀,一齊食得好開心。最記得食任食火煱,佢見我食青蛙雞子,嚇到彈起,叫我唔好放落佢果邊。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cksy_bb+於+13-04-27+發表關

伯爵府

回覆:blueroselam 的帖子

我D印好鍾意食腸仔,包括紅腸。

大宅

畀面勳章

回覆:cksy_bb 的帖子

我請親D印印都食豬喎!因為佢地話黎打工冇辨法,所以吾理了,我現在個姐姐餐餐食豬,因為我吾多食牛肉。

大宅

回覆:aykp 的帖子

你就好,我呢次禁黝都係谷埋,我印印腸仔、公仔面、咸蛋、皮蛋、包裝雞肉唔食,,試過出去飲茶,雞扎卷坐左條豬肉唔食,禁第二次叫棉花雞,我奶奶夾比佢,成舊放返係碗外,我話呢個唔係雞扎無豬肉,又唔食,妖!諗起都興

aaaiqc  我從來唔帶佢地去酒樓, 其他日本野, THAILAND個D就會帶.  發表於 13-4-29 10:26

侯爵府

引用:關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人

原帖由 cksy_bb 於 13-04-27 發表
關於早幾日jm們討論,同外傭出去,又唔比人食,要人齋坐,做僱主既好似有啲刻薄,亦有其他jm認為,可能外傭 ...
我以前都會比工人自己揀,不過耐左我覺得有D奉左咁,所以之後唔比佢揀,我話食咩就食咩,等佢記得唔係老奉同埋係我話事。

侯爵府

引用:我請親D印印都食豬喎!因為佢地話黎打工冇

原帖由 aykp 於 13-04-29 發表
我請親D印印都食豬喎!因為佢地話黎打工冇辨法,所以吾理了,我現在個姐姐餐餐食豬,因為我吾多食牛肉。

...
我兩個都係食豬

侯爵府

引用:Quote:原帖由+fsforth+於+13-04-27+發表打

禁如果打份工,禁岩食飯時間要同老闆食,但老闆唔比你食,要你捱餓,或同枱限住你食咩,你都諗:「做伙記既 ...
你工人好快就比你縱到激死你,我第一個工人我都同你一樣咁唸,但係佢地習慣左就會認為自己有權話事,話唔食就唔食,唔洗聽你枝笛,我會話就算你幫佢叫野食唔等於限住曬佢,只不過你比佢有個習慣係太太會決定,但你亦可以留意佢食野既喜好,你幫佢嗌,其實佢地係唔會hard feeling仲覺得你有細心留意佢平時既習慣添。如果你任佢嗌,佢唔食或者食唔曬,倒返轉你又會覺得我對得你咁好,你居然浪費我比錢既食物,又係攞黎激心。

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又真係幾麻乜煩喎…

你同佢傾好囉,下次再係咁浪廢食物就唔好再同佢哋出去食飯,飲品可以照叫俾佢,但食物就盡量係屋企食咗先OR佢自己攪掂就好啦~咁佢就唔駛怕有豬,你又唔駛同佢煩又要勞氣。

如果又浪廢食物就叫佢自已俾錢,俾多一、兩次就唔會再咁摟檸…

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

佢哋有時真係好浪費~我試過喺垃圾筒見到3份1盒魚肉~我問佢做咩掉左佢~佢話因為啲豆bok已經釀o西魚肉~吾需要了~我真係問佢菲律賓係咪好有錢㗎? 咁浪費!

另外呢~我覺得佢哋就係吾想跟僱主出街~食咩都假~自己一個人喺屋企不知幾開心~我得一個小朋友~出街吾洗工人幫手湊~問親佢哋同吾同我哋一齊去食~佢哋都話吾去㗎~

我而家個工人仲誇張~有次我一出門口佢就歡呼啦~點知我又開返門攞嘢

另一次佢以爲我一家3口出左門口~佢喺房~即刻好大聲講電話~其實我仲喺屋企

wing514   歡呼... 佢真係好high 呀~  發表於 13-4-29 10:09

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 柏架山莊 的帖子

基本上,我覺得佢想話畀人知自己有錢同好豪,多過鬧個工人囉

水晶宮

來我家的工人姐姐一定要係食豬肉同埋唔怕狗的.....

我真係好憎 出街食飯 佢地乜都唔食...

有一個係咁, 好快就請佢回鄉食風了!

完全明白樓主, 而且最憎係, 唔食唔早出聲架, 等到d野凍晒 先話我唔食

都唔係幾錢既問題, 係浪費食物, 你早講 我包起佢又好, 食埋佢又好,

唔係擺到封晒塵先話唔食丫麻!

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我家姐果個又唔會咁WO,

佢係唔食豬同牛, 不過同我地一齊打邊爐, D菜、魚都照食

珍珠宮

所以呢,冇請工人的係唔會明我地作為僱主的實況,冇請過工人的又多多意見,又話你刻薄乜乜乜,收啦,笑死人。

珍珠宮

係我就唔會再帶佢出去食:;pppp:

翡翠宮

唔帶工人出街咪唔使煩囉,反正保險範圍唔包出街嘅。

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+redelmo+於+13-04-27+發表其

佢好煩,係摟摟另另既人,次次問佢食咩,第一佢會笑,問極都話是但,幫佢叫左又問用咩煮架?有無落豬肉,我 ...
唔好意思樓主,你工人都算係幾衰格果款囉

請勿打招呼~

大宅

其實佢咁忠放信仰,咁都咁驚食到豬肉嘅話,真係唔適合出街食飯!!下次不如出街前叫佢喺屋企食咗先,出到餐廳淨係叫杯嘢比佢飲,包冇浪費啦!!!我好慶幸我姐姐食豬肉呀!!

瑪瑙宮

畀面勳章

有粗口,抽一分先

首頁
12345...8

尾頁

跳至