自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:鄰居請道士回來打斎! 已經2 個鐘,不斷喃嘸...

我隔離屋都試過,因為伯伯喺屋企入面因失救而走左

別墅

BK Milk勳章

通常過左農曆7月先會請祖先上位
通常出完殯 嘸喃師父返屋企旺屋

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

引用:不要問,不要八

原帖由 diong 於 13-08-14 發表
不要問,不要八
態度正確

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

珍珠宮

頭先出街見到個送外賣的,佢話今日第3 次聽到打斎聽了,可能今日啱日子做呢D 野!

我自己唔驚呢D 野,係好奇怪,未見過屋企會打斎!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

公爵府

好媽媽勳章

引用:打齋通常會在道堂/大酒店/意外現場,+一般都

原帖由 海妮 於 13-08-14 發表
打齋通常會在道堂/大酒店/意外現場, 一般都唔會在住宅打齋, 除左.......
樓主 ...
不是的
親人過身後, 回家上祖先位都會請道士做
唔係你所講得咁聳人聽聞

大宅

引用:過身先人上祖先位+

原帖由 大姑娘 於 13-08-14 發表
過身先人上祖先位
應該係,上次我對面鄰居都係,我都係問留下保安先知!

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:mok239+發表於+13-8-14+15:59+唔好多

原帖由 candice0830 於 13-08-14 發表
保持平常心, 最緊要唔好多事

侯爵府

回覆:紅豆B 的帖子

呢D野,向看更問下

公爵府

hashtag影視迷勳章

打齋通常會在道堂/大酒店/意外現場, 一般都唔會在住宅打齋, 除左.......
樓主 ...
廿幾年前我嫲過身,尾七都係係屋企打齋,可以慳租堂錢。

水晶宮

好媽媽勳章

我親人係屋企走咗, 我都有搵師父打斎

珊瑚宮

唔好理會太多啦=]
如果過一段日子問候下對方
只能做好自己本份
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

公爵府

好媽媽勳章

樓主 ...
會的,上位,尾七有些會屋企做。

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

寶石宮

翡翠宮

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能係搬左屋, 請祖先上位呢... 唔好嚇自己

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 mok239 的帖子

伯爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

之前我62拜拜左,火完化同埋上位都請左道士返99屋企dd打打,每次都攪左個幾鐘

大宅

引用:他們搬黎唔係好耐,唔識佢地!

原帖由 webjen 於 13-08-14 發表
他們搬黎唔係好耐,唔識佢地!
可能只係新入伙或結婚
水上人習俗
我入伙及結婚時都被家中老佛爺要求照辦

不要太有幻想 反而自己嚇自己

首頁

尾頁

跳至