夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我估都係, 仲可能係原居民?

仲諗住問點解你老公唔做保安添... 有底冇行啦
而家d保安都7000蚊人工架, 養得起頭家

原文章由 addy 於 07-10-24 13:30 發表
我諗佢係一個典型上左年齡既古惑仔.

複式洋房

我怕靜靜走, 佢會上我媽度發癲!!! 因我除了呀媽度都無乜地方可去....
他不是原居民, 只是父母太就佢慣咗以為人人都要咁, 否則就是你錯...:tongue:

大宅

樓主,

睇你說收到佢個愛的信息時,而沒有一點開心的感覺。我好替你難過,因為個男人真是叫你完全失望到死心。
而家你又想離婚又唔知點面對,我又覺得你性格上都太優柔寡斷了。你可以先同你家人傾左先,等待到佢地支持後就先漫漫搬野走..等佢唔覺得先。跟住就找家人陪同下同佢在公開場合講清楚。再約佢上律師樓。
有時就找POLICE及社工及區議員都得。
有決心一定可以解決,你要勇敢堅持而且要在你小朋友未受佢影響前解決....
祝你成功有美好一天,下年的生日女女可以同你開開心心講生日快樂 !

大宅

原文章由 lro14sheung 於 07-10-24 15:46 發表
我怕靜靜走, 佢會上我媽度發癲!!!

上文我講過我老公身邊好多lee類人, 姑拉case同你差不多(我好不明白一個女人自己有個咁既老豆仲會愛上一個似老豆咁既老公<--姑拉老公)...
姑拉亦係你所諗怕靜靜走, 佢會上阿媽屋企發癲, 另一邊姑拉亦有一種想法要比自己小朋友一個完整的家, 這樣姑拉就是這樣去忍受lee個男人.....但事實止終改不了, 影響不單自己還影響囡囡心態 (看不起自己爸爸)

複式洋房

我成日想只要我肯/敢同佢開口講分就無事, 其他人一定會支持我的...所以我無同家人講會點..但大家都睇得出有問題.淨係知佢無野做就知. 以前老公都吵過話我好同家人講無工開話我唱佢而吵架..不是只是佢鬧我. 在女面前我不會同佢吵..
是否先同家人講咗才行動呢? 定是同佢講咗就找日叫家人一起上去拿回東西呢?? 我怕佢會發難...

複式洋房

addy
你姑奶個女有幾大呀? 我都怕有咁的一天..個老豆成日問呀媽拿錢, 梗是看佢唔起, 什麼都要呀媽才可以買..

複式洋房

堅強d走啦! 再拖落去, 結果都係一樣. 如果佢上妳亞媽屋企嘈咪報警囉, 一定有人幫到妳. 勇敢d啦, 要為小朋友著想呀!

大宅

6歲了, 剛小一;
your husand發癲程度係咪失控?
如果吾會既堅定d自己作一個決定, 屋企人支持好緊要, 但可能會有好多意見;
我地知道姑拉情況係咁, 而佢決算維持一個完整家, 所以我地都吾比咩意見佢(即反對與否) 因最終係佢自己~~

[ 本文章最後由 addy 於 07-10-25 17:22 編輯 ]

大宅

你在開始時太單純了.........:cry: :cry: , 今日你要為女兒改變LA.

只要你認為是為女好的, 便努力向前LA.

現在可否先疏遠佢, 每2星期回家一次(見面但不過夜), 之後1個月1次.....
如佢問就話為何不返, 你需要找外怏, 因女越大需要越多$, 現在要找多D$為佢將來, 萬有個女病 了沒$睇醫生, 要存D$比女.

相信不久C6發覺你疏遠佢, 你就再認真&平心同佢講. 如佢不平心的話, 你就不要出去LA. 萬事小心.

祝你幸福

複式洋房

我都唔明點解會怕佢,怕hurt佢,
每次同佢講完,第二日他又當乜事都無咁打電話比我, 又是問埋d好像好關心你和個女.. 又話好掛住個女...
這兩天有人找去做替工,有2, 3 天開他又覺得好有明天...
上次比人拉話有遺禁品,遲d可能比人罰5000元或坐牢...成日提不知點..還不要想我同佢比錢!!
明天又sat, 佢又是一副等我回去,又如無事一樣咁. 叫我點講呢!!?? 是咪扮無事咁同佢講分開吧!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你介吾介意講下你几多嵗?

民房

我都好想知?

你唔好介意, 以為我好想你地分開, 但如果c6真係唔夾,應該盡早分開, 對你及個女都好.

有一個方法, 你可以考慮下 :

化d錢向律師諮詢下, 你咁既情況需唔要一定要先分居先可以正式離婚, 若先要分居, 係咪一定要兩年. 如果係,你咪搵籍口以後都係你媽咪度住, 直頭連佢間屋都唔入, 見面就係公眾場所,兼且同自己人商量往後點樣對付佢既來電及到訪, 跟住不動聲色密謀同媽咪搵新屋, 到你係媽咪度住夠兩年, 屋亦已經搵到兼且可以隨時入住,咁咪可以正式通過律師向佢提出a(係同一時間搬去新屋), 使咩你自己向佢講, 咁樣你咪可以避過晒所有危險law,因為你一同佢講, 佢有心理準備, 有可能發難為難你屋企人, 到時就算報驚都遠水不能救近火la.........

但最重要係你自己既決心, 你想你同個女將來既路點行, 就睇你現在既決定.

Good Luck!!

原文章由 CALVEN 於 07-10-26 15:14 發表
你介吾介意講下你几多嵗?

大宅

分居2年, 好

複式洋房

37, 是咪咁大個人都咁無用....

我問過律師, 要分開要對方知道才算是分居.. 否則一樣無用...
我相信我是怕佢用個女來要脅我...我知佢好愛個女...
其實我不想攪到世界大戰咁.....

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 lro14sheung 於 07-10-26 14:42 發表
我都唔明點解會怕佢,怕hurt佢,
每次同佢講完,第二日他又當乜事都無咁打電話比我, 又是問埋d好像好關心你和個女.. 又話好掛住個女...
這兩天有人找去做替工,有2, 3 天開他又覺得好有明天...
上次比人拉話有遺禁品,遲 ...

其實都吾明點解你咁怕佢,呢D自尊心強既人最好踩到佢盡,又吾係等佢養,話你咪話你囖,駛比臉佢。佢打比你扮關心, 你就要表現到好冷淡對佢,話比你知比人拉話有遺禁品,驚坐牢。就同佢演講:你呢D人吾死都無用,坐牢咪好囉,你又吾駛做,我又吾駛煩。最憎呢D人,人又懶,又無料, 又扮野, 你吾係欠佢, 要用錢就自己去搵,剩係識問老婆攞,有mud Q用。

複式洋房

我己對佢好淡了. 不知是佢不覺定是扮野.....
佢昨晚又來了, 打電話來想傾吓,, 又鬧我不聽佢講野, 又話同我講電話好無引, 成日不想聽咁, 我咪同佢講在家要湊女怎可以同佢講咁耐, 佢已吵那有咁耐呀..但結果比佢一講已大半個鐘都未收口

其實講來講去都是二三樣野...

1. 他大月才能..點點樣有領導才能..上次都是有佢才點點..我已聽咗三次
2. 有人話佢點勁點勁, 不可以屈居人下,佢深信

3. 無人賞識佢...我以前成日話佢要改善, 其實無問題, 是人地小家, 不關佢事..佢又無運吧

最後咪都是怕2/11 上court - 罰錢又煩, 唔罰錢就重煩, 佢又好怕要坐牢,又不知誰講要坐6個月都不知點同我屋企講! (有誰管佢!!)

又怨想找個人講吓都無..我又無心機聽佢講吓, 佢平時話自己相識滿天下嗎! 到現在找個人聽都無呀? (無錢又成日問人借鬼啋你咩!)怕人笑佢...比你都無心機聽佢講啦! 我不出聲又話我不理佢, 不關心佢呀..

其實講來又去都是佢無錯無野要改.. 又話性格無得變, 都是人地小器...佢講個個d我聽過無數次, 又唔肯改有乜好講呀

是咪真是咁衰不理佢呀? 又是想話要罰錢時想我攪掂.. 幾顆安眠藥點會坐牢呀!! 真是唔死都無用! 最好入去坐我咪好做好多...

伯爵府

好媽媽勳章

看你的標題,我想回一句''咁樣的老公你重要?''做人要帶眼識人,其實未結婚時佢都唔見得係好,我真係唔明你點解要結婚?我可以好肯定講一句佢唔會改!你可以同佢講離婚,但個c6一定唔肯,如果你重有心可以同佢講條件。但可以先分居再比機會佢改,但到期都改唔到就離婚。不過我係你我唔會比機會佢的。
離婚不一定要找律師,去政府到簽紙離婚幾佰蚊就得。真是不好意思,我見到你寫的話我好 呢d廢人我真係掉到掉唔切啦!留佢係身邊費事影響小朋友。不過你要做這些時要特別保護家人,有事就立刻報警!
原文章由 lro14sheung 於 07-10-31 16:42 發表
我己對佢好淡了. 不知是佢不覺定是扮野.....
佢昨晚又來了, 打電話來想傾吓,, 又鬧我不聽佢講野, 又話同我講電話好無引, 成日不想聽咁, 我咪同佢講在家要湊女怎可以同佢講咁耐, 佢已吵那有咁耐呀..但結果比佢一講已 ...
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

禁止訪問

複式洋房

我還可以點呀?

佢當日上court 我等到lunch完都無電話到..我才call佢個妹(因她有去聽判)原來只罪了2千元守行為2年..即是不用坐..
我奇怪佢無打來原來個妹頂咗個2000重要比佢問拿錢交煤氣費..所以個妹吵緊佢咪唔打來囉!!!
雖然我口口聲聲話想佢死..但一知道不用我比錢定佢不用坐就成個人鬆哂....

複式洋房

我真是好無用! 明知佢無好人做重要比機會佢..
我終於有晚等探完佢呀媽回來..期間佢已經不停話要錢買家品什麼都没有了..我己話回去才給他但他仍然想一回到家樓下便要去拿..今次我同佢講我有野同你講..他才乖乖地等女兒回去再下街

我知道與其放不下倒不如積極地面對.
同佢講我一個月給你2000做洗用.你就keep住找工
當然c6一聽就吵點夠呀...找不到工咁點呀? 好似我不去找工咁...
我只好同佢講你試吓先啦......

果然不到11號就要拿50入八達通, 17號就要借錢話反工...18號就八達通無哂錢..入去探老母就全程車費我比..出到來要成千元反個8日工...他死話出糧可以比番我...
重話以為佢都有比錢我..乜話???!!!!嗰時去完澳門反來比個9千(原本1萬, 比還番比人1千先), 都未還到我比錢佢過去的重要包屋企的乜費物費..我重要嘔錢出來..原來佢一直以為比咗好多我...

首頁

尾頁

跳至