論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 suco 的帖子

我工人就黎KO左我間屋TIM呀 , 前晚佢refill 電熱水煲D水 , 明明內面有條線,講過幾千萬次唔好over the line .. 點知 ! 又係裝到滿一滿 , 結果水滾,個氣位爸爸聲噴水 , 我係廚房洗緊奶樽好在唔係噴到我,唔係就熟左 ! 但後面係電制 , 啦啦林叫老公出黎, 先冇漏電跳制 ! 如果我地訓緊.. 後果 我信係人種問題 , 佢地只要唔死(係自己唔死)就覺得冇問題, 污JO冇問題, 講大話冇問題, 懶冇問題, 我們做太太 大驚小怪,先有問題= ="

大宅

回覆 suco 的帖子

烚奶器得果1.2粒制 都可以整壞 ?! 佢對個烚奶器做過D咩呀 ?

複式洋房

回覆 megwong1 的帖子

嘩... 你姐姐好爽喎... 請唔請人呀?? 我來做...

佢地真係唔知足... 只會不停TRY 我地的BOTTOM LINE...

大宅

回覆 NatNat86 的帖子

只怪自己第一次請工人,太無經驗! 諗住你好我好”! 點知係佢好我唔好!!!

佢似阿Maam 多過我! D鞋同衫多到無位放! 仲成日攞鬼咁死多野返黎! 連按摩器都有! 上次响後樓梯見到個人地掉既結他想執入屋, 我即刻阻止! 而家有唔要既野我都要偷偷地掉, 怕左佢咩都話要; 屋企又唔係大!

又成日食晒我D烏東, 一係就食晒我D出前丁丁, 一包都唔留比我! 以前屋企D 柴米油鹽用好耐, 而家一個月閒閒地兩三支oystersources, 叫左一千次唔好落咁重味, 對大家身體都無益, 佢又唔聽!

放假返黎唔係飲醉就成身酒味! 試過幾次無返就搵條仔/朋友打比我! 試過一次仲夠膽出完去”Dai”埋個黑人男朋友上黎屋企同我地SAY HI! 我同阿SIR 呆左O晒咀!
個黑人企圖抱阿B, B果陣細, 無咩見過黑人, 嚇到喊!!!!!

個頭開得唔好, 而家已經無計, 捱多幾個月約滿, 搵過個, SET D rules!

大宅

回覆 megwong1 的帖子

咁恐怖! 成身酒味,一定炒! 點知會唔會返返下工飲醉左, 仲要私生活咁...... 點知佢放假會唔會做D咩Part time 野埋d咩病嫁 ! 但弓喜你先仲有幾個月可以同佢下個工人一定要開好個頭! 我又係新手,又係抱住大家住埋一齊,你好我好ge心態, 結果輸哂 ! 我果件而家先3個月, 幾時先捱完?!

大宅

引用:回覆 kiki1021 的帖子人格有問題唔要得, 而

原帖由 wingwing1012 於 14-07-10 發表
回覆 kiki1021 的帖子

人格有問題唔要得, 而家可以為$講大話,自己人都呃! 他日可能為$呃你地同傷害小朋友 ...
多謝兩位意見。屋企唔放貴重野同錢同搣爛d信。佢表妹話4月幫佢還左15000蚊。佢又4月放過假攞左舊passport 去renew重話舊嗰本concil收左。但事後响佢袋搵到本舊。 佢上星期俾返晒我當無事。呢d衰嘢仲嚴重過著我d衫,唔做嘢啊之類。

大宅

回覆:wingwing1012 的帖子

我嗰件做嘢好ok. 食乜都無問題。乜都做。放假返黎都有酒味,我每weekend洗一次bb d 嘢。但大話精都係死。我先十個月,等唔等到多14個月?
同埋佢話三四月亞仔畢業要返去,但據表妹話佢應想攞張大學cert.第時去外國做。
未夠兩年我係咪唔駛俾機票佢?同埋唔可以出糧俾佢? 另佢已放左7日大假,剩餘的只俾佢返去7日。

大宅

回覆:kiki1021 的帖子

唉…今日打去問下托兒所status, 佢話要排年几吖, 到時阿仔都歲几快入n班啦!排左都冇用,仲要对住个我好憎嘅工人几耐吖。
好灰…… 我怕我快癲了!

男爵府

回覆:有冇在職媽媽同病相憐?

不嬲叫佢bb 有吾妥要即打比我地。
今朝見bb 吾太精神,叫佢定時探熱。我放工返屋企見bb好熱,問佢bb 有燒點解吾打比我地。佢話佢有聽指示探熱!!!即係我地今次無叫佢要報告!!咁佢探來做乜呀!我對住佢地真係命都短幾年!!

男爵府

引用:唉…今日打去問下托兒所status, 佢話要排年

原帖由 suco 於 14-07-10 發表
唉…今日打去問下托兒所status, 佢話要排年几吖, 到時阿仔都歲几快入n班啦!排左都冇用,仲要对住个我好憎 ...
指意政府。。。一樣係無奈。

大宅

回覆 Handsomewoman 的帖子

名符其實踢一嘢旭一旭! 上次我叫佢dinner煮雞翼,無叫佢調味,結果就食白切雞翼!講小句都死!我果件一早入左房 而我終於搞掂d嘢上左床 多6個零鍾又要起身準備反工,早抖啦各位媽媽!明天再傾!

男爵府

引用:回覆 Handsomewoman 的帖子名符其實踢一嘢

原帖由 wingwing1012 於 14-07-11 發表

名符其實踢一嘢旭一旭! 上次我叫佢dinner煮雞翼,無叫佢調味,結果就食白切雞 ...
你好似揍多件細路咁!

其實大家都係要顧多件。但我估我地小朋友雖然細,但點都吾會聽我地既指令會做到咁出人意表既output!

有時以為自己已經講得好清楚,但吾到佢比個結果你睇你發夢都估吾到可以會有咁令人驚訝既結果發生!
我尋日激動話完佢仲要蛋聲細係話:下次要咁咁咁喇!點解自己要淪落成咁??
果種嘔血法真係做過太太先會明!

大宅

引用:Quote:原帖由 wingwing1012 於 14-07-11 發

原帖由 Handsomewoman 於 14-07-11 發表
你好似揍多件細路咁!

其實大家都係要顧多件。但我估我地小朋友雖然細,但點都吾會聽我地既指令會做到咁出 ...
我而家當我工人透明,有咩想話佢就叫我老公出声,因為我怕我忍唔住打巴佢。
而家有同事唔要个工人, 問下好唔好換左佢。

大宅

請工人前都唔明同事果種無奈 ! 而家完完全全內內外外都感受到, 蠢人見得多,咁蠢真係味見過! 返工唔帶腦,講要求,假期,出糧就IQ爆登 ! 本身味請工人好天真, 諗住佢負責湊B, 做小小家務就OK , 反正收工我自己搞返, 煮飯就你話切先識切,唔係就大大件直上 ! 我都忍, 最忍唔到就係湊B廿廿烏,成日抱住我囡中眼訓,我打返去又唔認,又話冇 ! (頭先5分鐘前又打返去) ,好在我SAVE左條片,今晚返去俾佢自己睇 !

想問各位媽媽如果第日炒佢,有多條片証明佢照顧bb中眼訓, 洗唔洗賠1個月俾佢走? air ticket 一定耍嫁啦, 但人工啦 !?

大宅

回覆 suco 的帖子

你同事點解唔要呀? 用左幾耐呀?

大宅

引用:回覆 suco 的帖子你同事點解唔要呀

原帖由 wingwing1012 於 14-07-11 發表
回覆 suco 的帖子

你同事點解唔要呀? 用左幾耐呀?
佢99湊所以唔要工人, but 好似都唔係好, 要問detail d 先

大宅

回覆 suco 的帖子

姐係個人認為 , 如果係好都唔會唔要, 我同事果個姐姐做左7年好好,所以佢媽幫手湊佢都留返姐姐係度7年打理下屋企幫頭幫尾, 你同事果個姐姐會唔會湊唔掂所以奶奶睇唔過眼話幫佢湊, 你要問清楚好呀 ! 唔係一陣換完個又係咁/仲衰就賠了夫人又折兵

大宅

wingwing1012 發表於 14-7-9 12:09
回覆 suco 的帖子

我 ! 個囡3個月大,姐姐黎左3個月,我上個月中以經返工, 係CAM睇見姐姐開支奶又 ...
Agree唔可以對佢太好!我笑笑口對佢,佢又黑面加駁咀!我黑返佢面,佢反而聽話d!So crazy

大宅

wingwing1012 發表於 14-7-10 10:55
回覆 加菲 的帖子

你果B個幾大呀 ? 我果個3m早上返工前餵埋奶,同佢玩一陣先出門口, 收工又係我同佢沖涼(姐 ...
Exactly!!!! 如果唔放心係會仲多野做過冇工人!樣樣都要check!! 冷熱水唔識分、同我個一樣!我要佢用探熱器先ok!

大宅

回覆 Creamymami01 的帖子

唉,好恐怖嫁, 都唔知咩人,凍熱都冇感覺! 我都唔敢想像佢點開奶 唯有叫自己唔好諗咁多,諗得多驚得多 ! 盡可能收工仆到返去, 減小個囡同佢接觸,3個月成日抱佢坐係度( 次次over 30min),琴日仲抱佢企係大脾,腰骨都味發育完,我都係抱佢坐15mins 左右, 冇眼睇!

首頁

尾頁

跳至