婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實無人覺得樓主都有問題咩?個老公咁無禮貌 唔叫人,佢都容許,另外話遠 累就唔黎接你,比著我一定要佢接 ,否則一係拎佢啲錢打的,我寧願咁都唔會要屋企人日日車我囉,唔係應份架,你估老豆係司機咩?
-----> 我同呀女(未夠一AGE)返外家, 如果老公唔想黎又撞啱想落兩, 我會叫定佢
比的士錢.....唔黎OK, 但照顧我地雨母女既安全,DADDY同老公實要做囉..
(個人覺得落兩抱女仲要有個手袋..上上落落巴士好煩..所以呢D時候會打的)

侯爵府

引用:其實無人覺得樓主都有問題咩?個老公咁無禮

原帖由 於 14-07-18 發表
其實無人覺得樓主都有問題咩?個老公咁無禮貌 唔叫人,佢都容許,另外話遠 累就唔黎接你,比著我一定要佢接 ...
我覺!! 根本係樓主都好有問題,佢老公衰格就肯定㗎喇,但樓主俾呢個男人無視自己父母,仲言語上行為上都表現晒出嚟,其實係好傷害父母!! 同餐廳都話分枱?! 樓主你咁都縱容個男人,你無嘢吖嘛

大宅

回覆:做夾心人的我 之 外母與女婿 (長)

老實講⋯你老公好自我中心,被寵壞既少爺仔一名,有點王子病⋯

大宅

回覆 鄧小B之媽 的帖子

你C6要親子活動, 唔識去接你嫁, 敢咪多D時間見BB LAW.....
好好彩有你媽媽在, 錫注媽媽, 冇佐佢,我冧你地會好頭痕,,,,
爸爸日日敢車出車入, 佢都傷苦啦, 你C6應該好好反省吓, 老婆BB 都要外父黎照顧,....

侯爵府

我的育兒心得勳章

樓主最後個post都有講,睇得出好怕老公,即係。。。好明顯係怕講出嚟老公唔鍾意。。。講堅,如果我c6係咁我會搬去娘家,話知你做獨家村啦!!仲要話我兩老不是,你唔要面我都可以豁出去落你面!!死自私精!!

男爵府

「喂,你唔好咁無禮貌! 見人都唔打招呼 !」
~ 預計回覆 : (唔出聲) 如果心情唔好,可能會話「唓,咁少事」
呢D係小事, 但從小事就睇得出一個人禮貌品德如何,
大人都無禮貌, 點身教到小朋友?

「你都要識做 d,得閒請下佢地食飯,見下面,當tum下人開心囉~」
~ 預計回覆 : 已經又比家用又比錢湊 b,仲要養埋佢地 ?!
同佢講, 最新數字, 湊4小時有人報價7K/$50一個鐘, 湊10小時, 8K~11K不等
你問下佢, 佢俾唔俾得起? 而且果D一樣唔會幫你做任何野

「你o係出面等陣得唔得? 唔得一係你入來接我同 bb,我一個人大住肚確實的唔到bb 出嚟」
~ 預計回覆 : 係你堅持話要比你媽湊 b,你預咗會有呢 d conflict 架啦 ...
甘個小朋友你係咪無份? 甘好丫, 唔好俾我媽湊, 但你搞掂佢
工人又好, 姨姨又好, 你處理好佢

我都好無奈,其實為呢 d 事都不知嘈過幾多次。

** 其實係咪應該move 去夫婦情感? 原本post 呢度係諗住比大家睇睇,做夾心人都好辛苦,有 d c6 都一樣,當然如果99太難頂就唔抵幫啦...

禁止訪問

大宅

viffy 發表於 14-7-17 12:27
自拍拖時我已好識do,6299 亦一直對我好好,所以老公唔洗做夾心人。原本我老公同娘家都冇咩,但自從大仔出 ...

其實我都好想知道你老公係咪覺得外家應份去幫你地?
我只能夠講, 無本事唔好學人生仔, 生完又要旨意人地去幫自己, 自己真係一D責任都無? 仲要怪人地, 呢D思想真係好奇怪, 不懂感恩, 所以你老公無朋友係好正常

大宅

引用:其實無人覺得樓主都有問題咩

原帖由 於 14-07-18 發表
其實無人覺得樓主都有問題咩?個老公咁無禮貌 唔叫人,佢都容許,另外話遠 累就唔黎接你,比著我一定要佢接 ...
我都覺!
不過講黎都多餘,由自己呀媽辛苦都唔幫,仲要為個死佬生仔!
最慘係父母,都唔知為乜,以為俾少少錢湊住件好得閒,湊過細路既媽媽都知睇住件細路24小時架,自己呀媽都出聲話自私,仲有乜好講。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Ada1031 於 14-07-17 發表好

原帖由 viffy 於 14-07-17 發表
我好應同你呀! 佢係較內向,但朝朝見唔打招呼真係唔ok啦! 我一直有比家用,但老公從來唔洗,6299家境好,不 ...
內向?但又識好多人?你老公好識同你爸媽計較,佢既行為好似小朋友咁,生一個咪算囉,又想人唔收錢,幫你臭bb,又要生多個辛苦老人家,你老公想點?樓主好好教下你老公!

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 viffy 的帖子

覺得你媽話你c6的問題都岩...
如果講到應份要湊個個最多都係99而唔係外家,叫人幫手係應該對人禮貌d...
你媽話你老公連招呼都唔打已經係一個好大的問題 (但呢樣係拍拖時應該要糾正,唔明點解依家先話)

你c6的講法係比左錢人,佢就係你地ge人咁(例如工人)

如果係咁不如直接請工人/鐘點個類

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

viffy 發表於 14-7-17 12:54
佢覺得婆婆湊得好好,會教會罵會罰,bb聽婆婆話多過我。佢覺得婆婆好多野唔遷就,例如若我地搬去另一區佢就 ...

其實我覺得你父母已經好就你地,睇你爸爸車出車入都睇到,仲要跟埋你地搬......你地想人幫你地湊應該你地搬近佢地。

樓主你份人係咪好林善,要聽哂老公話個d.........完全唔明你老公諗法

大宅

婆婆肯湊B已經好好, 你嫁左出去仲要娘家幫手湊外性孫, 你C6都唔滿意真係唔店law.
佢以為比$大曬不如請工人, 無謂令你夾係中間難做, 又唔洗係媽爸咁辛苦.
加上而家有2個你媽都未必頂得順, 乾脆請工人, 得閒叫你99 or 媽去睇下咁可能會好D.

BTW 我都打算比我媽湊B, 我都擔心會有ED事情, 希望唔會發生啦 ><

侯爵府

回覆 viffy 的帖子

唔好意思
我就咁聽
覺得你老公有點cheap

你娘家已幫你地唔少
仲邊有得不滿

大宅

回覆 yanyan828 的帖子

X4

大宅

引用:多謝大家回覆、獻計同指點+!!!+老公咁,我

多謝大家回覆、獻計同指點 !!! 老公咁,我冇好好教育佢,搞到自己爸媽咁,我都有D 責任,但佢係一個超硬頸 ...
你老公硬頸咁你咪用你知佢受果套去勸佢,唔通由佢繼續冇禮貌?如果我c6咁唔尊重我爸媽,我會唔開心+一定話佢
仔女自己決定要的,唔考慮自己付出多d反而怪外母唔肯幫多d,真係奇怪
既然你地唔係冇能力,點解唔請工人姐姐?

大宅

樓主叫你老公請工人或你做ftm! 老公先會明問題係邊!我發現傾都無用,有時要明串或吩咐佢去做!

禁止訪問

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

個c6 咁差, 點解仲要生多個?

大宅

引用:Quote:原帖由 馬寶 於 14-07-17 發表其實c6

佢覺得婆婆湊得好好,會教會罵會罰,bb聽婆婆話多過我。佢覺得婆婆好多野唔遷就,例如若我地搬去另一區佢就 ...
咁你咪同c6講,婆婆冇義務湊,
將心比心,湊小朋友唔容易,
點解你要同婆婆計較?

首頁

尾頁

跳至