懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

你話我地歧視你地d大陸人,你有無諗下我地香港人一樣比你地d大陸人的行為,而去到外國遭到d外國人歧視丫,我地咪仲無辜,比d外國人當我們香港人係大陸人咁看代..............咁邊個可憐我地丫.
大陸d經濟雖然越來越發達,但d人的文化就一樣係無變(咁差),想要求人改變,請檢討下自己先啦

大宅

vvnpo

牙齒印?! 係呀, 上次我同人講"係恥笑你架喇, 過黎咬我囉"咁, 可能真係比佢咬左呀, shxtttttttt, 要打瘋狗針

littlexstar,
梗明啦, 總之就奇囉
開刀2日出院......新record!
遲d過左xmas你轉左相, 我都未必一眼認得你啦, 奇奇奇
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

子爵府

第一,乜嘢叫做"其實或者"?係就係,唔係就唔係。第二,我嘅意思係,如果你覺得人哋收貴你,你係有自由唔幫襯,但冇理由掉轉頭話人,因為人哋係一早講明同寫明(係呀,內地好多景點入口都有分別寫明本地人收同遊客收費,我哋香港人係屬於遊客類,乜你唔知咩?),唔係借d"椅"收貴你嗰隻,入鄉隨俗,何况呢d係條例,覺得唔底咪唔好嚟囉。

第三,你個fd係香港人,但佢老婆係一個獨立個體,一日未成為香港永久居民,一日個身份都係內地孕婦。第四,確實係冇人話你個fd個老婆係衰人,如果佢本身d行為冇問題,跟本唔洗驚或埋人哋點歧視佢!如果讀過大學就啱喇,應該識諗同講道理!

原文章由 shanbbmami 於 07-12-28 18:28 發表
嘩講到去玩比錢,其實或者我地香港收多人地好多呢,去玩個D景點有收貴到咩?其實其他大陸孕婦點衰都好,我都覺得我朋友老婆幾好,讀過大學,做份好工,講句話都驚講錯,我念就吾系個個大陸女人都甘衰既。我陪距去產檢,去廁所個D都好小 ...

子爵府

多謝!!!

你對夫婦朋友係好榜樣,藉得人尊重呀!!!

原文章由 cf09chan 於 07-12-29 10:11 發表

我覺得KUROMI-BB講得好對, 我朋友娶左個大6人, 佢老婆落黎生仔都要俾錢, 佢地全無恕言=因為佢地明白食得鹹魚低得喝! 呢d咪係負責囉!

子爵府

嗱,iamkit呢d先叫講道理丫嘛!!!!!!!!!!

原文章由 iamkit 於 07-12-30 00:43 發表
我覺得香港早十年前,是真的很歧視內地人的,尤其是97之前,香港人是覺得自己高高在上的。但過了這麼多年,香港經歷了很多事,而內地也有很大的變化,我覺得身邊的人對內地及內地人的觀感已經有很大的改變,當然是向好的方面。但文 ...

別墅

原文章由 朝日太太 於 07-12-30 22:35 發表
vvnpo

牙齒印?! 係呀, 上次我同人講"係恥笑你架喇, 過黎咬我囉"咁, 可能真係比佢咬左呀, shxtttttttt, 要打瘋狗針

littlexstar,
梗明啦, 總之就奇囉
開刀2日出院......新record!
遲d過左 ...

係呀! 個fd 2日就要出院! 我知道時真係O哂咀!
呢...之前報紙定係雜誌賣大陸人集中營果間醫院!
hehe! 雖然基本上宜家間間政府醫院都係!

係喎! 你真係提提我, xmas過左, 等我換左張相先!

別墅

原文章由 KUROMI-BB 於 07-12-31 13:00 發表
第一,乜嘢叫做"其實或者"?係就係,唔係就唔係。第二,我嘅意思係,如果你覺得人哋收貴你,你係有自由唔幫襯,但冇理由掉轉頭話人,因為人哋係一早講明同寫明(係呀,內地好多景點入口都有分別寫明本地人收同遊客收費,我哋香 ...

kuromi-bb,

算啦! 你講咩...佢地大陸人永遠都唔會明!
佢地覺得收到貴! 其實佢地都唔知呢個價錢包咩!
之前有個護士mama係度講過,
其實3萬9係合理...呀! 定係唔夠cover!
我都唔記得啦! 咁多post都唔記得邊個打邊個!
佢地一味覺得香港mama只係交幾百蚊,
佢地就要交咁貴! 其實佢地又唔諗下自己唔係香港人,
冇交過稅, 又點可以有咁既福利!

子爵府

咪係囉!!!我哋夠俾佢哋逼到原本可以幾百蚊喺政府生都要大拿拿俾4萬銀去c+生啦,我哋又投數dc+e院收得貴,唔抵喇喎?!自己揀+嘛,揀完又嘈!!!

原文章由 LittleXStar 於 07-12-31 14:30 發表

kuromi-bb,

算啦! 你講咩...佢地大陸人永遠都唔會明!
佢地覺得收到貴! 其實佢地都唔知呢個價錢包咩!
之前有個護士mama係度講過,
其實3萬9係合理...呀! 定係唔夠cover!
我都唔記得啦! 咁多post都唔記得邊個打邊 ...

男爵府

雖然我唔係憎晒所有大陸人, 而且我知 - 人個個都貪0既, 不過就嚟D事件嚟講, 一句講晒, 佢地係一班唔想付出但又貪得無厭0既民族:tongue:

男爵府

我諗個標題係錯左,應該係"香港準父母慘遭歧視"

上左大陸娶老婆的男人歧視在香港娶老婆的男人,"有平既地方唔娶要娶貴既,正懵佬,抵你地交左稅又無福利享",香港人就好似乞丐咁受人施捨$39,000,仲要非講多謝不可
大陸老婆歧視香港女人,"讀完書要做野挨到殘晒抵你無人要,又唔識時務,唔拿拿聲到大陸人同化,想生仔?瞓走廊啦你地!"
最大鑊係遭政府歧視,政府話"我地要背靠偉大既祖國,生仔呢家野,你地自己搞掂佢,政府唔得閒理,要忙住擦靚對鞋,如果唔係個個都無運行"

如果香港有1000個男人,1000個女人,其中有300個男人去左大陸娶老婆,得返700個香港男人可以同香港女人結婚,咁我地既政府都係時候要重親考慮實施一夫多妻制,又定係剩餘的香港女人全部都要去嫁鬼佬???

[ 本文章最後由 Kirin_Lui 於 07-12-31 15:37 編輯 ]

民房

原文章由 sp3014 於 07-12-29 09:46 發表

我仲登嗰d好似我同我老公都是香港人,仲要兩個人都要交稅的人吾底:tongue: 。我同我老公兩個夠係大學生啦,生仔要比人攪到訓走廊就係底???!!!就是呢d吾well-plan的人攪到唔夠資源,我夠要避開呢d人比多d錢去私家生啦。

...

就算佢地成功申請成為港人咪一様攞我哋纳稅人d$$$:evil: :evil: :evil: 去申請綜換

公爵府

好媽媽勳章

一直以黎, 任何講內地人topic我都齋睇唔講,
係唔想火上加油.

一睇到朝日太太quote shanbbmami講嗰句 :
"再遊行"
shanbbmami, 你係咪有post過呢句?

點解我地2006年要遊行? 大住個肚行斜路, 比人影晒相上晒頭條, 比人問係咪歧視好過癮?

我阿嫂都係內地人, 佢要生就要比貴d, 呢個係身份問題, 佢本人唔係香港人就無法子, 我話之你碩士畢業, 超級好人到全部薪水用黎濟貧, so what????? 改變唔到!

仲有, 唔好講交唔交稅, 我地交晒稅又有d乜? 只要係香港市民, 唔交稅也可用免費醫療, 呢d係佢嘅身份所賦與的; 如果港人內地妻可以享醫療福利, 理論上, 阿內地妻嘅直系親屬都可以享, 香港的福利系統將會崩潰! 呢個亦係政府同醫管局堅持不可破的底線.
咁簡單的道理你唔明?
(所以, 香港男人們, 無論你位內地太太有幾好人, 好抱歉, 請接受現實!)

我只係知道, 而家生產戰場由公立轉咗去私家, d私家醫院離晒譜, 得12w, 都未陀穩, 已經要產婦交$3000-$6000不等的訂金; 搞到d產婦個個都神經緊張!!
如果好似你咁一早決定去私家, ok無問題.
有少少錢在手決定唔到去私家定公立, 好慘, 唔知比唔比呢幾千蚊好 - 唔係細數目呀小姐~~
唔夠錢只能去公立生的一群, 仲慘 - 唔知自己要面對咩環境, 夠唔夠人手, 會唔會冇人理, 呢頭生嗰頭出院, 心理壓力大到不得了!

你明白幾多??

我重申, 我一d都唔憎大陸人, 我只係憎一d苛索唔屬於自己的福利的人, 而佢地仲要聲大大懶有理據.

子爵府

你講嘢好有道理,有道理得嚟又好鬼抵死,笑死我!!!

原文章由 Kirin_Lui 於 07-12-31 15:27 發表
我諗個標題係錯左,應該係"香港準父母慘遭歧視"

上左大陸娶老婆的男人歧視在香港娶老婆的男人,"有平既地方唔娶要娶貴既,正懵佬,抵你地交左稅又無福利享",香港人就好似乞丐咁受人施捨$39,000,仲要非講多謝不可
大陸老婆歧視 ...

別墅

原文章由 lew 於 07-12-30 22:03 發表
你話我地歧視你地d大陸人,你有無諗下我地香港人一樣比你地d大陸人的行為,而去到外國遭到d外國人歧視丫,我地咪仲無辜,比d外國人當我們香港人係大陸人咁看代..............咁邊個可憐我地丫.
大陸d經濟雖然越來越發達, ...

你講得好岩呀, 原本我都唔想法表架, 果次我跟團去澳洲旅行, 咁岩就係雪梨個海面上有個游艇lunch自助餐, 所有人都係圍住張枱來排隊拎食物, 但突然有喧嘩聲, 原來有一班大陸人, 講國語, 好重鄉音, 一定唔係台灣人, 一個人排隊, 但這個人係幫後面果十幾人來拎食物, 拎完一碟食物, 就轉身比後面果個, 跟住又繼續拎食物, 果d西人見到, 面口黑晒, 細細聲講, 我聽到架, 有人話果d中國人.....哎.... 好失禮呀, 個個都排隊架麻, 點解要咁呢, 出到去人地唔理你係香港人定大陸人總之就一句, 果d中國人咯.... 幾無面呀?

又有一次去日本旅行, 入到升降機入面, 原本係無人出聲架, d日本人仲以為我地幾個都係日本人, 同我地講日文架, 點知有幾個大陸人走入來呀, 係升降機到不停大聲講野... 嚇到d日本人...係到講日文唔知講乜鬼, 但當然係好嬲咁既樣子啦..幾失禮呀....我地香港人既面, 係比佢地丟晒架...

首頁

尾頁

跳至