時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Lizfung 發表於 14-9-20 10:40
都同意的。

今早看新聞報導,董伯伯的出現,有點感覺是23條,希望不是喇。
班泛民自己身有屎
先咁驚23條啫
好人好姐驚乜

天朗氣清

男爵府

sam299xxx 發表於 14-9-15 21:26
成日話人教唆學生佔中罷課

其實點解反佔中接受人大決定既人
你認為每一個大學生都會支持罷課? 究竟你認識幾多個大學生, 搞罷課的, 只是某一班人, 並不是代表全部分! 我認識一些大學生, 他們根本不會支持罷課的! 所以請你不要再好像代表大學生說話了!

至於中學生, 他們其實還未成年, 而且還處於反判期, 所以很容易受到外間的影響, 人去我去的思想!
但他們去罷課, 並不表示彵們真的很了解事件, 同樣反佔中, 他們都不了解事件!

好似我個囡, 中三學生, 佢根本對新聞全無興趣, 只係偶然看一看, 但電視不停報導罷課, 佢看到, 以為他們對的, 但問她詳情, 她全不知情, 那你認為中學生真的有興趣關注政治? 還是被人利用?
所以我絶對反對中學生罷課!

另有一問題想問一問你, 若今次真的得到普選, 但你們亦知道香港只係50年不變, 到了2047年, 大陸就會立即還原香港, 到時, 又沒有普選, 可能只有共產黨, 自由程度沒有現在這麼多, 因之前D人不珍惜, 所以50年後, 大陸收回該自由, 經濟又差, 大陸其他城市都追過香港, 你到時會點做?

禁止訪問

引用:Quote:Lizfung 發表於 14-9-20 10:40 都同

珍珠宮

Lizfung 發表於 14-9-20 11:12
剛才去了google search基本法23.

坦白說我的感覺。這是一條阻礙香港升級的例。
英美都有國家安全法
我唔覺有咩咁阻礙升級

天朗氣清

禁止訪問

引用:Quote:Lizfung 發表於 14-9-20 11:12 剛才

珍珠宮

Lizfung 發表於 14-9-20 11:57
最主要是令投資者,專心擴展財路,國家才會發達。

勞動市場也專心工作,互相協助,不可缺一,才能平衡。
23條就係避免政治滲入各階層
而家乜都拉埋政治落水既
係泛民, 唔係香港政府, 唔係中共

偏偏收外國錢既, 就係泛民
你話睇新聞
我問返你, 佢地無同外國勢力掛勾, 你信嗎?
我就唔信

天朗氣清

禁止訪問

引用:Quote:Lizfung 發表於 14-9-20 11:57 最主

珍珠宮

Lizfung 發表於 14-9-20 13:40
亂象。大家都同意。

外國勢力同世界貿易有無矛盾先?
即係為左貿易
俾人插隻手搞政治都唔理?
我唔同意囉

人地插隻手搞香港政治
係為香港利益定為自己利?

香港大學生?
見到佢地O Camp
俾d人點兩點
三九唔識七已經係度玩嘴對嘴

我信我屋企個三隻貓好過
起碼佢地唔會俾我叫幾下, 就同陌生人嘴嘴

天朗氣清

禁止訪問

回覆:罷課前夕,給家長的公開信

禁止訪問

引用:Quote:Lizfung 發表於 14-9-20 13:40 亂象

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+tinlong22+於+14-09-20+發表

原帖由 Lizfung 於 14-09-20 發表
你養的三隻貓,是甚麼品種呀?

我都很喜歡貓的。
唐貓,同胞三兄妹,我張相係其中一隻

天朗氣清

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Lizfung 於 14-09-20 發表你

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 tinlong22 於 14-09-20 發表

我的一隻是mix的白貓,不是純種。另一隻是黑白色英國短毛貓。

問題來了:
1)我無緣養唐貓,但有緣養過唐狗。相信是緣份令你們相遇。

2)人離鄉賤;物離鄉貴~對!我都覺得是隔離飯香的心態。名種貓也不見得比唐貓好,反而當中不少帶有遺傳的基因問題(例如:摺耳)。要扭轉這觀念就要學懂 欣賞和珍惜 目前擁有的。

3)不了解 ~ 除了會帶來 新鮮感,亦會帶來 恐懼。當追求民主帶來的新鮮感時,可有了解亦會帶什麼禍害? 對中共的恐懼時,可有了解現今的中共是什麼模樣?

講開寵物,大家又傾傾另一問題~

近年,流行做個負責任的主人要帶寵物去絕育,有組織義工會為流浪貓狗進行 絕育後放回 的行動。

繁衍是動物 與生俱來的 本能和自由,為什麼人類要干預牠們? 那不是在行駛極權,有無理會牠們的感受?

相信當中原因應包含不少 好處和出於一份愛。

目前~有家長/網民/團體 反對中學生(罷課/佔中),我亦相信是有部分人是~真心想保護未成年的孩子,你同意嗎?

禁止訪問

回覆:罷課前夕,給家長的公開信

禁止訪問

引用:2. 所以咁多人回流。3. 所以互相信任很重要

珍珠宮

Lizfung 發表於 14-9-20 16:07
我的一隻是mix的白貓,不是純種。另一隻是黑白色英國短毛貓。

問題來了:

老實講, 唔知你想比喻D乜

你對外國模式有興趣, 無問題
但收錢, 去打擊本土模式, 就有問題

公平分配愛?
你試下問下你相信既大學生
叫佢地公平分配下D愛去中國
睇下佢地俾咩回應你

補充內容 (14-9-20 19:12):
你會因為鍾意外國品種既貓狗
叫人人道毀滅晒D唐貓, 唐貓嗎?

補充內容 (14-9-20 19:14):
大學生既智慧, 正如O Camp既例子, 我唔覺佢地有幾多
天朗氣清

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 Lizfung 於 14-09-20 發表2.

還有補充。

不同意你把罷課議題和佔中議題混和一起。Sorry, 混合討論的話,沒完沒了。
跟為你分享一則新聞~

預演佔中被捕 成立中學生政改關注組 
爸媽阻不了決心 14歲仔罷課
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140910/18861397

事實是 一環扣一環 的,罷課 是一個「起動點」。

既然,此帖是傾 罷課,佔中討論就此停頓好了!

禁止訪問

引用:Quote:Lizfung 發表於 14-9-20 16:07 我的

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Lizfung 於 14-09-20 發表還

珍珠宮

Lizfung 發表於 14-9-20 19:41
首先,你誤會了。我沒有用貓來作比喻。就算有,都是帶出一點人性的角度。分別在某些人在外地生活過和未曾嘗 ...

而家時下既人
成日會覺得, 總之係教育制度既錯, 社會既錯, 政府既錯, 父母既錯
總之自己就係無錯

問社會為自己做左咩之前
先問下自己為社會做過乜

淨係中國人搶iPhone?
公海大把人講緊點炒, 點搶唔到, 先達咩價
你個句中國人, 包唔包香港人在內先?

講炒賣, 香港人學識先啦
係呢幾年唔夠內地人爭
先嘈人地係度炒啫

思想未成熟既小朋友
可能唔會炒既
但會扭父母買一部俾佢囉
同上一代功能爭幾多? 唔知架
夠威嘛

咪即係同中國土豪用iPhone, 但唔識用apps一樣
天朗氣清

首頁
23456...7