夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

有妳地所講既大獲野就已經冇"夫妻關係"可言喇~
如還有"夫妻關係"既,
最難頂係,
愛佢阿媽多過愛老婆....
咁佢不如唔好結婚,
同佢阿媽永結同心仲好...

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

agree!
I love my husband, as well as my parent.
But the love is difference.
What 最不能忍受是:

He can't love me as a husband!
He can't love our kids as a father!
He can't love his parent as a son!
He can't love my parent as a son in law!

原文章由 moyansing 於 08-4-9 14:26 發表
咩叫愛佢阿媽多過愛老婆?

根本兩樣野,係好多女人鐘意拉埋黎講。 係咪愛阿媽,就唔好愛老婆;愛老婆,就唔好愛阿媽? 老人家,讓下唔得既,下下形住人地要係你度插旗咁,唉 ~

我個 C9 又係咁,真係煩。 ...

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 moyansing 於 08-4-9 14:26 發表
咩叫愛佢阿媽多過愛老婆?

根本兩樣野,係好多女人鐘意拉埋黎講。 係咪愛阿媽,就唔好愛老婆;愛老婆,就唔好愛阿媽? 老人家,讓下唔得既,下下形住人地要係你度插旗咁,唉 ~

我個 C9 又係咁,真係煩。 ...

你又唔使咁勞氣既,你有冇同你個C9傾過呀??你自己又覺唔覺得你阿媽真係岩先??唔好為左佢係你阿媽就幫喎,咁樣我覺得好不智囉~~唔係叫你鬧你阿媽,只係講道理囉~~我唔係好明,點解老人家就一定要就先??雖然我都會就,但唔係樣樣野都會讓步囉~~做人公平D,如果掉轉你C9屋企人成日鬧你,你C9又幫住屋企既,咁你會點先??

眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

禁止訪問

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁你下次咪叫你老婆自己搵人睇囉,唔好搵99睇囉~~咁就冇交鬧啦~~你地又可以少D磨擦~~
生死有命,富貴由天

大宅

原文章由 Vca 於 08-3-22 04:08 發表
其實我覺得3樣都係唔愛我先會做得出喎......
打我 - 我愛我既話只會保護我,唔會打我;
同有第二個女人/叫雞 - 愛我既話點會做得出? (我咁愛老公做唔出同第二個男人!);
食軟飯 - 男人愛女人就算唔養佢,都唔會用女人錢... ...

AGREE !

禁止訪問

大宅

原文章由 wife 於 08-3-22 13:38 發表
Agree!
我會加多一樣就係"無記性",成日都吾記得我講過嘅嘢,又或者吾記得我哋d生活點滴,我會認為佢無用心去愛我,亦無努力去建立一段良好關係.(因為我好好記性,所以好怕d人吾記得我d嘢) ...

甘你要睇開 d, 我發現男人通病系唔記得老婆要佢記得 ge 事. 至於佢自己 ga 事就好好記性. well, 佢系選擇性記憶, but 你吹佢唔漲.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我自殺算把啦
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

原文章由 moyansing 於 08-4-9 15:25 發表
咁兩老咪無得睇孫仔? 唉 ~ 我想死。

點解 ? 兩老要睇孫仔可以約飲下茶見下 or 你地返去食餐飯咪見到 lor, 唔系話要比兩老湊先叫做 "睇孫仔", right ?

其實你地男人真系要明白一樣野. 你自己有個家. 你父母系要 respect, 但系唔可以漠視你老婆感受. 好多時系個男唔識做先攪到大家唔開心 ~ sorry 我講多左 (有感而發).

大宅

原文章由 moyansing 於 08-4-9 14:55 發表
佢 99 不同住,亦無乜兩句,我就唔覺有鬧佢。

但係佢就成日係我面前話佢地唔聽指示,有時叫佢地幫手睇一日,咁就出事。 佢地做多又死,做少又死。 我都覺,佢地做開,係會做做下,用自己意思做。 但係又點呢? 根本係芝麻小事,佢又 ...

我有類似經驗, 其實唔系要個老公柄 or 鬧 6299, 系要老公認真解釋比 6299 有物地方唔妥, 反映下 (在你立場唔大件事, 因為佢地系你parents lor).

老婆立場好 simple ~ 老公代老婆出句聲反映意見 lor ~ 系認真果隻, 唔系 hehhee 提下就算果種. otherwise, 老婆覺得唔 respect lor.

大宅

[quote]原文章由 janet 於 08-4-9 14:37 發表

你又唔使咁勞氣既,你有冇同你個C9傾過呀??你自己又覺唔覺得你阿媽真係岩先??唔好為左佢係你阿媽就幫喎,咁樣我覺得好不智囉~~唔係叫你鬧你阿媽,只係講道理囉~~我唔係好明,點解老人家就一定要就先??雖然我都會就,但唔係樣樣野都會讓步囉~~做人公平D,如果掉轉你C9屋企人成日鬧你,你C9又幫住屋企既,咁你會點先?? ---- absolutely right !

禁止訪問

洋房

真係難為晒你~

原文章由 moyansing 於 08-4-9 16:02 發表
唉 ~ 可能我真係同我 LP 唔夾,佢覺得有唔妥,我覺得無唔妥。 佢覺得咁咁唔得,我又覺得 Ok 喎。 真係小到小小小小小事,例如 BB 頭髮長短。

算啦,我都係盡力做 D 違心野,等佢開心,我自己屈死算數。 ...

大宅

原文章由 moyansing 於 08-4-9 16:02 發表
唉 ~ 可能我真係同我 LP 唔夾,佢覺得有唔妥,我覺得無唔妥。 佢覺得咁咁唔得,我又覺得 Ok 喎。 真係小到小小小小小事,例如 BB 頭髮長短。

算啦,我都係盡力做 D 違心野,等佢開心,我自己屈死算數。 ...

無一對 couple 系 100% 夾, 若要人似你, 除非兩個你.

對於小朋友 hair cut 我同我 c6 都有 argue. 我鍾意阿女留齊陰 ~ 冬姑頭 (我覺的好 cuite) . but c6 覺得似八x金好唔鍾意.甘我隔一段時間幫阿女 cut 碎陰 lor.

伯爵府

你段婚姻好有危機囉~~你而家已經咁多怨言,到有一日你有第二個咪可以大大聲??點解唔可以好好坐低傾下呢??我都認為冇100%夾囉~~究竟你知唔知愛係咩呢??係包容呀~~唔係叫做忍或者係屈住自己呢~~個日有個人同我講,佢話何謂溝通呀??溝通係先認同別人既說話跟住再講自己既睇法,咁先可以溝通到,如果人地一講你唔岩聽既說話你就話唔岩,咁就一世都溝通唔到了~~
最後都要講一句,你真係正視下你同你c9之間既問題,唔係有一日惡化時就好難補救架喇~~
生死有命,富貴由天

禁止訪問

大宅

原文章由 moyansing 於 08-4-9 16:43 發表
算啦,我努力啦。 我都明白,女人係會神經質,尤其要面對屋企咁多事。

佢係我一生最愛既女人,佢俾我既支持,又真係唔少,佢對我既付出,唔通我又唔知咩? 但係有時,貪玩,組心大意,又唔忍得,佢腰潤幾野,我又唔識處理,唉 ~

好多時我都想同 ...

人地個老公, 其實女人要求真系好simple. 你講句說話 or 做小小動作老婆巳經 "lum" 晒 ga 啦. 女人真系好容易"tum" + 咋.
唔好比唔開心事積積埋埋. 到真系爆發果時, 大件事 la.

洋房

同床異夢

首頁

尾頁

跳至