夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

其 實 我 覺 得 樓 主 會 吾 會 小 氣 左 D 呢
你 都 識 得 講 拉﹐ 10 年 喇。 你 要 求 既 系 距 話 頭 醒 尾﹐ 所 有 野 都 系 你 同 個 女 個 位 度 想。 有 就 當 然 系 最 好 拉。 但 我 覺 得 男 人 有 時 候 系 懶 得 就 懶。 你 覺 得 距陪 個 女 時 間 吾 夠﹐ 你 咪 叫 個 女 多 d 同 爸 爸 玩 lor, 你 老 公 中 意 寵 物 既﹐ 可 以 叫 距 同 女 女 一 齊 養 架。 距 懶 吾 會 去 營 做 親 子 關 係﹐ 甘 你 就 要 做 架 喇 。 你 都 話 距 家 庭 背 景 複 雜﹐ 可 能 距 從 來 都 吾 知 道 要 點 先 可 以 做 到 一 個 好 爸 爸 呢。

你 話 你 生 氣 得 有 無 道 理﹐ 有 既。 但 如 果 你 發 現 你 發 脾 氣 只 會 把 大 家 既 關 係 搞 得 更 加 差 更 加 僵 既 時 候﹐ 我 就 覺 得 你 要 學 下 吾 好 一 覺 得 距 吾 岩 就 發 脾 氣。 講 真﹐ 經 常 受 氣 既 人 系 人 都 會 有 反 彈 拉

別墅

尋晚回左留言..我都瞓左啦..唔知佢睇TV睇到幾點..今朝因為差d唔知醒個女番..所以大家都拿拿林整好個女就出左去..無咩特別..

yuki-yan,
我無諗過要改變佢..記得我曾經講過..我一路都係咁..係佢自己結婚前'就'(做)到..結婚後'就'(做)唔到..再講論脾氣/小氣..我以前仲犀利(老公都認同)..其實得一想二0既會唔會係佢?

可能因為我樣樣事都一定係個女/老企/屋企行先..而佢唔係..所以我就好介懷..好在意..如果佢可以比多少少心機/注意力係我地身上..我諗大家都會舒服d..我成日都無老公陪..就算佢番到來都係整自己野..我同佢講過..叫佢花10分鐘陪下我..不過講就講左..一路都未實行過~

水晶宮

唉!你仲係未明 mouth:
天空之城, 快樂之地

伯爵府

畀面勳章

你覺得樓主你要學吓'dad'吓佢,用權頭細細力打吓佢,講我好唔開心呀,你成日唔係屋企我好驚,得我一個點算呀,我要你日日都係屋企呀(唔好用鬧佢的言氣呀).咁樣你又可以話佢知你的心事,又可以比佢覺得佢係重要(大男人會好受呢套架),還可以發洩一吓自已的情緒,呢焦幾好用架.

男爵府

agree

原文章由 PCCW2319 於 08-5-28 08:57 發表
唉!你仲係未明 mouth:

大宅

點解樓主一向都用 "我一路都係咁"

而將自己大脾氣既行為合理化?
一向都係咁代唔代表一向都O岩?

大脾氣既人真係好得人驚
大脾氣係可以將一個人既愛一點一滴磨盡

今次已經係警號

如果再唔改, 老公出去搵女人又或者真係難頂到一走了之時又點?

為左一時之氣--成日諗住我點解要就佢呀---輸左婚姻, 值得咩?

男爵府

好媽媽勳章

del.........................

[ 本文章最後由 ywpw 於 08-5-28 10:44 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

男人覺得好小事所以唔放上心, 你就太執著攪到自己唔開心. 如果你老公同你一樣咁執著, 樣樣都同你計較, 你想像下結果會點....

男爵府

好同意

希望樓主明白唔係事事對分對與錯
有d事兩公婆不必太計較
唔好太執著妳老公一時既態度
老實講可能妳老公之前真係就慣左妳.

原文章由 小小太陽 於 08-5-28 10:27 發表
點解樓主一向都用 "我一路都係咁"

而將自己大脾氣既行為合理化?
一向都係咁代唔代表一向都O岩?

大脾氣既人真係好得人驚
大脾氣係可以將一個人既愛一點一滴磨盡

今次已經係警號

如果再唔改, 老公出去搵女人又或者 ...

別墅

終於睇灑大家既留言,其實我同馬騮仔既性格好似,但好在我有時都扮下傻,唔會永遠強下去,我之前都講我皮氣都好大,由拍拖到結婚,什至現在都係,就算明明自己錯都照可以要老公氹番我,但我都知我有時係好衰,亦明白c6未必會永遠就我,但人會有種心態係由一開始已做緊自己,為何要我改?就算真係改變咗小小,但你都會要求對方都要有改變,而最後無,咪會失望和可能變本各加勵,而且皮氣和性格呢家野又真係唔係話改就可以改,但女人始終都係溫柔啲好,你係c6面前小鳥啲佢點都會接受,但下下強硬佢只會更加唔緊頭家,對住c6我都會一啖沙糖一啖米田共 咖,我啲朋友有時都會話我勁攪到個老公咁,但起碼我有時問番c6同我一起係點時,佢都真心答我係開心幸福先,兩個人多溝通先可以有助改善關係,

大宅

樓主, 你真係身在福中不知福呀, 佢幫你"末"眼淚, 你唔覺得好溫馨既咩, 我老公都未試過咁氹返我呀, 雖然佢轉身就走咗出去睇電視, 但呢啲係自然反應啫, 咁佢覺得都無事囉, 同埋佢仲肯同你講返件事, 啫係佢都想解決啦. 你有無睇過隔離啲topic呀, 有啲媽媽真係好慘架, 有啲個老公認埋自己去滾tim 呀, 咁佢地忍到咪忍囉...咁呀.

唔好成日話結婚前你老公點遷就你, 對你點好, 點千依百順, 結婚後又點對你唔好, 其實佢地都會厭倦, 佢地都會覺得所有野都要就晒你, 好煩. 做夫妻係對一世架, 佢吓吓都咁就晒你, 忍受晒你既脾氣, 有無可能呀???

唔係話你無付出, 不過有時睇開啲啦, 我大肚個陣, 我老公試過自己走咗返屋企打機tim 呀, 我仲要一個人係惠康拎住啲野返屋企呀, 咁佢話自己壓力大, 要打機發洩, 咁我可以點呀, 咁佢地係呢方面做得差啲, 係其他方面做好啲咪得囉, 同埋男人真係好粗心大意架啦, 包容多啲, 自己又開心啲.

你話你两個女都係意外有既, 但我又覺得邊有咁多意外呀, 你唔愛佢都唔會同佢'咩'啦, 呢哦咁既意外, 我都想有呀,

樓主, 希望你明白呢度每個人都係想幫你, 唔係想話你, 希望你唔好讚牛角尖啦.

珍珠宮

樓主,
我雖然本身唔算係一個大脾氣既人, 但我老公太就我, 搞到我有時會不自覺咁做出一D令佢冇面既行為! 果刻冇乜野, 但事後令我好後悔, 因為一時之快, 令到大家嗌交, 而且係為左D無謂人(在我黎講, 6299, 男家全部, 都係無謂人, 無謂為左佢地令到2公婆感情差丫!), 幾唔抵丫!

有時候佢既一D言行令我好火滾, 道氣頂住頂住, 野都講唔到! 個C6又唔黎氹我, 我咪自己行開下, 去上網又好, 睇書又好, 總之搵樣野令自己分心, 慢慢半個鐘左右, 就會下左啖氣架啦! 到時扮冇野咁行出去囉!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 馬騮仔 於 08-5-27 22:46 發表
咁多位..今晚老公番來..我本來都好似無咩野..亦都學左大家咁講..唔好再嬲..唔好再提..不過佢自己開口講先..話自己兩日都無覺好瞓..咁我咪錫番佢..同佢say sorry..唔應該趕佢走..本來都好地地..我一講完佢即刻話..睇 ...

我都話架啦~我就算點佢都係咁對我..我算係咩?既然大家都係有錯..say sorry 0既係我..緊張0既係我..似乎係我一廂情願以為佢都想好番

其實你老公都幫你抺眼淚,又攬你, 都叫happy ending啦, 咁佢後來去左睇電視又有乜問題? 你可以同佢一齊睇, 傾吓計。我覺得你吾止大脾氣, 仲好大女人, 你似乎仲未放得底你的面子, 你覺得同佢講句sorry就皇恩浩蕩, 記住係你開口趕佢走, 又係你叫佢返來, 咁認小小低威都要啦, 適當既時候做吓小女人, 老公會錫你多d。可能語氣重左, sorry。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁多位..今晚老公番來..我本來都好似無咩野..亦都學左大家咁講..唔好再嬲..唔好再提..不過佢自己開口講先..話自己兩日都無覺好瞓..咁我咪錫番佢..同佢say sorry..唔應該趕佢走..本來都好地地..我一講完佢即刻話..睇 ...

其實你老公幫你抺眼淚, 又攬你, 都叫happy ending啦, 咁佢出去睇電視又有乜問題呢?你可以陪佢睇, 大家傾吓計咁咪好囉。我覺得你吾止大脾氣, 仲好大女人。你仲未放得低你的面子,你覺得同老公講一句sorry就皇恩浩蕩, 係你趕佢走, 又係你叫佢返來, 咁認小小低威都要啦, 但你個心好似仲好吾忿氣。有時適當既時候做吓小女人, 老公會更加錫你。可能語氣重左, sorry

大宅

原文章由 Connielai 於 08-5-28 19:16 發表

其實你老公幫你抺眼淚, 又攬你, 都叫happy ending啦, 咁佢出去睇電視又有乜問題呢?你可以陪佢睇, 大家傾吓計咁咪好囉。我覺得你吾止大脾氣, 仲好大女人。你仲未放得低你的面子,你覺得同老公講一句sorry就皇恩浩蕩, ...

Agree with Connie,
I think it was an happy ending already, why ' go so far'?
Actually your husband care about your feeling ga la, he
said he didn't sleep well that two night, he give you 'face' already, meaning that he miss you and his home and only feel comfortable sleeping at home, you understand? Imagine if he said he is soooo comfortable living outside, what feeling then? If i were you, maybe i will go out and sit together with him, and then 'pretend cute', and 'dai har' him.
why not let him hv more 'face', nothing lose...........
The reason why he always treat friends better than family, i guess because he want people think that he is good, he want praising that he think he was'nt getting enough at
home. If he help others, other people must appreciate
him and gain a lot of praising............ so maybe you can
show him more appreciation too....I might not be all
correct, so pls don't mind if i misunderstand, but anyway try try la............

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

講真老公見你眼角有淚水,佢幫你抹眼淚,其實真係一件好溫馨嘅事,我記得有一次我睇忘不了,我睇到講古天樂死個度,我喊,老公聽到我喊,即刻過黎攬住我,仲幫我抹眼淚,我覺得個一刻好開心,因為老公識得咁溫馨......
意氣用事可能咩都無.....有一次我同老公鬧交,我嬲到叫佢即刻走,唯一好彩就係佢無熄電話,我亦都會搵到佢,個晚佢已經即刻係電話氹返我,我亦都知道佢係返左屋企訓,所以我無猜疑過佢有無做一d對我唔住嘅事,到第二日佢都返左屋企,同我一齊去食嘢,行街,好似平時咁........自從呢件事之後,我都好好珍惜大家嘅緣份,好好珍惜我地一家三口嘅緣份,個天安排呢個老公同仔仔比我,我就要好好珍惜佢地
有又激,無又喊,我嘗試失去嘅滋味,係好辛苦,而家你可以珍惜呢個人.點解你唔好好珍惜大家嘅緣份,到你真係失去左你可能會呼天搶地,想要返老公,但到時你再喊佢都唔會再返黎你地仲有機會鬧交,仲有機會錫錫,其實已經係一種幸福我而家可以做嘅就係掛住佢,永遠將佢記在心中

別墅

今日要去做產檢..老公放假陪我..跟住我地仲去左旺角行街..今日成日都好開心..似乎..雨過天x了~

大宅

咁咪好囉!!!

多D 欣賞對方為你做既野

唔好咁執著

發脾氣前深呼吸一啖唔好講野住

希望慢慢好D 啦

大宅

原文章由 馬騮仔 於 08-5-29 18:00 發表
今日要去做產檢..老公放假陪我..跟住我地仲去左旺角行街..今日成日都好開心..似乎..雨過天x了~

Happy for you

男爵府

樓主我希望妳以後都開開心心啦
如果以後發生d問題都要心平氣和同老公傾下
兩公婆要好好溝通呀

首頁

尾頁

跳至