親子旅遊

跳至

首頁
23456...30

尾頁

男爵府

jcctiu 發表於 15-10-13 17:14
不一定,大阪及京都的TOURIST INFORMATION CENTRE都有售.

如果你會去多個周遊卡指定的免費景點那就買,否則 ...
明白, 謝謝你

大宅

下星期去大阪,梅田

day 2 京都清水寺 - 二昄城- 金龍閣- 京都一帶
day 3 奈良-難波- 心斋橋-一帶
day 4 大阪城 , 千王寺 一帶

交通pass 3day 用咩最抵?

謝謝!

別墅

請教 jcctiu,以下是我的行程,交通方面應點買 tickets 會最抵?及有關 tickets 係邊度買?及請賜教根據 tickets 應點配合上落車可慳時間;
另外,請幫忙 comment 吓個行程;謝謝。

Day 1 晚上07:20到關西機場,住 Hearton Hotel (心齋橋)
Day 2 周圍玩 (根據大阪周遊卡)、黑目市場,住心齋橋同一酒店
Day 3 往白濱,先去三樂莊,再去 Tore Tore Market... 等
Day 4 往京都,先去民宿 (京都站附近),再周圍行吓
Day 5 往嵐山 (坐小火車)、竹林、天龍寺、渡月橋,住京都同一民宿
Day 6 往宇治、清水寺、伏見稻荷、金閣寺、京都塔,住京都同一民宿
Day 7 往難波,先去民宿 (四天寺前夕陽之丘站附近),再周圍玩 (根據大阪周遊卡)
Day 8 往黑目市場、機場outlet,返香港

男爵府

jcctiu 發表於 15-10-13 17:14
不一定,大阪及京都的TOURIST INFORMATION CENTRE都有售.

如果你會去多個周遊卡指定的免費景點那就買,否則 ...

Jcctiu, 你好, 唔該晒你咁詳細嘅解譯, 我暫時plan 咗以下行程, 想再一次請教你有關購買車票問題

Day 1 零晨機到關西, 在機場買所有pass, 食早餐再hea 等first shuttle bus 去outlet,
PM 返梅田 酒店check in, 稍休息後喺梅田附近行下

Day 2 京都 (清水寺及宇治必去, 嵐山還考慮中, 或考慮其他順路景點, 因為擔心太趕)
夜晚返到大阪如果唔太夜行心齋橋加晚飯

Day 3 AM 大阪城, lunch 黑目市場, lunch 後去有馬温泉

Day 4 AM 有馬温泉check out 後返大阪, PM Shopping (心齋橋, 道頓堀)

Day 5 shopping

請問DAY 2/3, 我需要購買大阪周遊卡嗎? 3000yen/2days (day 2 可以去京都, day 3 包大阪城入場卷/大阪去有馬都可以用)

伯爵府

sizzlers 發表於 15-10-20 12:55
Jcctiu, 你好, 唔該晒你咁詳細嘅解譯, 我暫時plan 咗以下行程, 想再一次請教你有關購買車票問題

Day 1 零 ...
不要買週遊卡,去不到京都和有馬。

男爵府

引用:Quote:sizzlers+發表於+15-10-20+12:55+Jcc

原帖由 jcctiu 於 15-10-20 發表
不要買週遊卡,去不到京都和有馬。
謝謝呀 好彩你提下

男爵府

jcctiu 發表於 15-10-12 07:05
如果唔搭嵐山小火車,只用個零兩個鐘行吓竹林,渡月橋,天龍寺等都勉強OK.

梅田(阪急,400YEN) --> 嵐山(阪急, ...
hi jcctiu,
想再問問, 如果我放棄去嵐山, 或者改去伏見稻河, 是否仍然買阪急一日pass 及 京阪一日pass 最方便?

伯爵府

sizzlers 發表於 15-10-22 09:50
hi jcctiu,
想再問問, 如果我放棄去嵐山, 或者改去伏見稻河, 是否仍然買阪急一日pass 及 京阪一日pass 最 ...

京阪可以去到宇治,伏見和清水寺.

伯爵府

sizzlers 發表於 15-10-20 12:55

Day 1 零 ...
大阪去有馬可以考慮在梅田搭高速巴士.

http://bus.hankyu.co.jp/highway/route/info/highway14.php

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:oil1017 發表於 15-9-7 22:52 搭JR時

原帖由 jcctiu 於 15-09-08 發表
你由道頓堀搭車去京都的伏見稻荷, 清水寺,搭JR唔會快過搭京阪電車,而且車費貴好多.
...
jcctiu,
hihi, 你好,有事想請教!
我打算3月28,29,30玩京都,住2晚
安排如下
28 day1, 大阪~四條大宮,book左東横inn四條大宫,放行李,去衹園,鴨川,傍晚去清水寺(如果已開放夜晚,未就日頭去)
29 day2, 一早嵯峨小火車,我要到那可買到即日第5卡車票?到嵐山後,我想再坐船遊,再行下竹林,4:00左右去近渡月橋的花博抄check in, 
夜晚就浸溫泉

30 day3, 早餐就離開,去錦市場,1:00就要坐JR返池田去杯麵館

這樣安排是否可行?
還是第一天即到就先去嵐山,先住溫泉?

由四條大宮可以坐什麼去嵯峨?是否在嵯峨買小火車飛?

感謝!

伯爵府

maggielau0705 發表於 15-10-23 08:43
jcctiu,
hihi, 你好,有事想請教!
我打算3月28,29,30玩京都,住2晚

Maggie,不好意思,昨晚才由京都返港,所以覆唔設你的PM.

阪急四條大宫有站,你要去花傳抄酒店也是在阪急嵐山站隔離,所以搭阪急最直接方便,只需在桂站轉一轉車.

如果在賞楓和賞櫻的旺季,你最好那朝早少少就去買票.星期日我在機場JR COUNTERBOOK星期一由龜岡開至嵯峨的小火車, 明明早一日我上官網看還有好多位,但去到上午1-4卡的車票已全部BOOK,星期二和三的頭班車也FULL.最後只好改變行程,BOOK由嵯峨開往龜岡的頭班車.星期一未夠9,嵯峨車站的售票處已經有長長的人龍,而我搭9點那班車也坐無虛席.

我覺得你的行程都OK, DAY 2離開四條大宫酒店後,可以先搭阪急去花博抄放低行李,然後徒步15-20分鐘到JR嵯峨嵐山站.(在旺季,建議8:45前到達,尤其是要BOOK指定班次的第5卡車)

DAY 3點解要搭JR?杯麵館只有阪急才去得到,JR和地鐵都去不到.

參考行程:

DAY 1
梅田(阪急) -> 四條大宮(阪急) -> 河源町(的士,1000YEN有找,四個人搭平過搭巴士) -> 清水寺(徒步) -> 衹園,鴨川,河源町(阪急) -> 四條大宮

DAY 2 四條大宮(阪急) -> 嵐山(徒步) -> 小火車嵯峨(小火車) -> 小火車龜岡(馬車) -> 保津川渡口(急流船) -> 嵐山(徒步) -> 竹林,渡月橋,花博抄

DAY 3 花博抄(阪急) -> 河源町,錦市場(阪急) -> 花博抄(阪急) -> 杯麵館(阪急) -> 梅田

建議DAY 1 & DAY 3 分別買張阪急700YEN的一日PASS

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:maggielau0705 發表於 15-10-23 08:4

原帖由 jcctiu 於 15-10-23 發表
感謝你!
day2, 29號不用放行李去花博抄, 離開四條大宫酒店後是否坐JR去嵯峨站?(我預計8:30前到嵯峨嵐山站)是否在嵐山站買小火車票……去 龜岡,之後馬車去保津川渡口,坐急流船,返到嵐山...徒步竹林,渡月橋返花博抄…………
咁岩嗎?

DAY 1, 28號,我由新今宮出發-> 四條大宮(阪急) 東横inn放行李-> 河源町(的士,1000YEN有找,四個人搭平過搭巴士) -> 清水寺(徒步) -> 衹園,鴨川,河源町(阪急) -> 四條大宮

DAY 3 ,30號花博抄(阪急) -> 河源町,錦市場(阪急) -> 杯麵館(阪急) ->

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:maggielau0705 發表於 15-10-23 08:4

原帖由 jcctiu 於 15-10-23 發表
建議DAY 1 & DAY 3 分別買張阪急700YEN的一日PASS

請問可否同一天買定2張?

伯爵府

maggielau0705 發表於 15-10-23 22:47
感謝你!
day2, 29號不用放行李去花博抄, 離開四條大宫酒店後是否坐JR去嵯峨站?(我預計8:30前到嵯峨嵐山 ...
由四条大宮站行去二条或丹波口搭JR最少都要15-20分鐘!所以如果妳不需要先去酒店,也可以嘗試搭嵐電,嵐電在嵐山的總站離JR只有10分鐘路程,應該好過行去搭JR.另外11號巴士也可以由四条大宮直接搭去嵐山.

伯爵府

maggielau0705 發表於 15-10-23 22:48

請問可否同一天買定2張?
OK

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:maggielau0705 發表於 15-10-23 22:4

原帖由 jcctiu 於 15-10-24 發表
由四条大宮站行去二条或丹波口搭JR最少都要15-20分鐘!所以如果妳不需要先去酒店,也可以嘗試搭嵐電,嵐電在嵐 ...
其實我好搞唔清楚!我是否是去嵐山駅站買嵯峨小火車飛?另外我行程內的安排是岩嗎?thx

伯爵府

maggielau0705 發表於 15-10-24 00:42
其實我好搞唔清楚!我是否是去嵐山駅站買嵯峨小火車飛?另外我行程內的安排是岩嗎?thx

...
第五卡車的票要在小火車嵯峨站買.JR的車站應該買或訂不到.

大宅

回覆 jcctiu 的帖子

Hi Jcctiu, 唔好意思!! 見你之前解答其他谷友好詳細, 想請教你有關行程及京阪pass, 11月中會同先生去大阪5日4夜, 全程住Hotel Monterey Grasmere Hotel (近心齋橋), 我想請問有d乜嘢需要注意及有d乜嘢pass要買.....Day 01 : 香港坐Peach零晨機去大阪(ETA 05:40), 全日大阪市內 (黑門市場, 電電城, 通天閣, 心齋橋, 道頓堀...)
Day 02 : 奈良 + 京都 (暫定河原町, 衹園, 金閣寺...)
Day 03 : 嵯峨野 (小火車...考慮中) + 京都 (未plan地點) + 梅田空中庭園
Day 04 : 神户 (鐵人28) + Premium Outlet
Day 05 : 黑門市場, 千日前道具街 , Rinku Premium Outlet, 機場 (坐21:15機返香港)
麻煩晒!!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:maggielau0705 發表於 15-10-24 00:4

原帖由 jcctiu 於 15-10-24 發表
第五卡車的票要在小火車嵯峨站買.JR的車站應該買或訂不到.
我是否坐這個到嵐山,之後怎去嵯峨駅買小火車飛?麻煩指引,謝謝!

伯爵府

maggielau0705 發表於 15-10-24 11:29
我是否坐這個到嵐山,之後怎去嵯峨駅買小火車飛?麻煩指引,謝謝!

搭嵐電到嵐電嵯峨站,向北行約五分鐘便到JR和小火車的車站.如果搭到總站嵐山駅(嵐山最旺的中心區),就要徒步十分鐘左右.

首頁
23456...30

尾頁

跳至