自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

回覆:真心請教 有無高手教點餵藥

將d藥水加落佢喜歡既飲品,比支飲管佢飲

水晶宮

回覆 MYSONPY 的帖子

要求醫生盡量開啲細粒啲同有糖衣嘅藥呢啲佢比較接受!而且佢多數都係發燒同流鼻水!發燒比較緊急所以多數塞藥!夾硬要佢食佢會嘔!藥水佢都唔肯飲!藥丸佢反而肯吞不過要細粒或者一半咁俾佢吞!細路仔有時要嚇嚇佢!唔食成日係咁唔舒服!

子爵府

好同情你.
我想起我兩個小朋友情況係相反, 佢地"鐘意"食藥, 自己用針筒jit入口當玩咁....但我唔係開心, 因為佢地身子弱, 經常病, 食慣左...

水晶宮

回覆 幸福花 的帖子

又冇得玩玩具!叻仔嚟架嘛!軟硬兼施

侯爵府

回覆:loved 的帖子

我當年都係咁餵,回想返好笑,當時心痛到不得了,佢喊我又喊。

公爵府

我加入粥或奶比佢食

子爵府

引用:我對孖b,快4歲大,從未食過西藥。發燒,咪

原帖由 steplim 於 16-01-15 發表
我對孖b,快4歲大,從未食過西藥。

發燒,咪飲水,抹身,或沖下涼。
請問如果係咳有咩辦法?我仔兩歲幾自從返咗n班後成日都咳,西藥食咗無數次都無用

水晶宮

係呀!辛福有隻果味退燒藥幾有效!我仔都接受可以試試!以前醫生開藥佢都唔肯食!真係諗好多辦法!諗起細個自己食過!

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+16-01-15+發表仔

原帖由 elong 於 16-01-15 發表
我上網見到有呢啲產品,
撈藥水成為果凍比小朋友食
唔知有無用???
請問有網址嗎?係邊買?

男爵府

熱血勳章

引用:講道理講到佢明白,+佢一定要食,+唔食唔得,+

原帖由 lovestarry001 於 16-01-15 發表
講道理

講到佢明白, 佢一定要食, 唔食唔得, 肯自願食
呢樣係重點,係要佢明,我小朋友都係3歲,以前都係針筒夾硬黎,而家係佢自己拎起飲

子爵府

引用:好同情你.我想起我兩個小朋友情況係相反,+

原帖由 j2j2 於 16-01-15 發表
好同情你.
我想起我兩個小朋友情況係相反, 佢地"鐘意"食藥, 自己用針筒jit入口當玩咁....但我唔係開心, 因 ...
食到慣左

子爵府

引用:我當年都係咁餵,回想返好笑,當時心痛到不

原帖由 yeunghung 於 16-01-15 發表

...
x2 我跟住他喊

子爵府

引用:我當年都係咁餵,回想返好笑,當時心痛到不

原帖由 yeunghung 於 16-01-15 發表

...
後尾幾大開始肯食?

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

MYSONPY 發表於 16-1-15 19:33
他識吐出來再抖氣

Lin一陣要吸氣前至倒入去。不過其實夠大可以講數了,可能更有用
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

引用:係呀!辛福有隻果味退燒藥幾有效!我仔都接

原帖由 幸福花 於 16-01-15 發表
係呀!辛福有隻果味退燒藥幾有效!我仔都接受可以試試!以前醫生開藥佢都唔肯食!真係諗好多辦法!諗起細個 ...
係藥丸來?

男爵府

Sorry幫唔到你,我個女至細就好鍾意食藥
但我反而想問樓主點樣可以做到小朋友兩歲幾都唔食零食
好勁呀

大宅

回覆:MYSONPY 的帖子

食完送玩具,搵d野獎勵佢!同埋要比佢知呢d係好野,又甜又好食,同佢搶,要爭下,玩下。我阿仔鍾意車,食完就送一架。當佢覺得開心,食開一兩次,順左就ok. 呢招幫我個囝做左好多mission impossible 既事。希望有用。

水晶宮

回覆 MYSONPY 的帖子

可以咬碎幾好味甜甜哋!

男爵府

我囝好細個一兩歳食藥都無問題,首先D藥甜甜地,大人都唔應該首先覺難食,小朋友心情好玩下玩下一陣就食哂。
係有次唔得閒返工,叫我媽幫手餵,就好似D JM 咁又鎖喉又蚶鼻,五花大綁咁餵,之後佢就驚啦!唔肯食!嘩!我媽仲要好似繳工咁同我講,佢點點點⋯⋯!嬲到我而家!

大宅

回覆:rich47004 的帖子

係,用暴力真係會嚇親佢。投其所好,用d方法,唔好令佢驚。一驚就後患無窮。

首頁
23456...8

尾頁

跳至